A HPV oltás súlyos mellékhatásai

A HPV elleni védőoltásról kezdettől fogva megoszlik az orvosok véleménye. Az oltóanyagot állítólag sosem tesztelték gyerekeken, és nem végeztek vizsgálatot arra vonatkozóan sem, hogy milyen mértékben csökkenti a méhnyakrák előfordulási arányát. Mellékhatásai azonban vannak…

2009. február elején jelentették a spanyol egészségügyi hatóságok, hogy két tizenéves lány megbetegedett, miután egy regionális oltási program keretében, Valencia tartományban megkapták a Gardasil nevű, méhnyakrák és genitális szemölcsök elleni vakcina második dózisát. Hogy mindenki értse: az oltási program azt jelenti, hogy adópénzekből a gyógyszergyártók kísérleteznek gyerekeinken, és ha ezt megtagadjuk, börtönnel fenyegetnek.

A két lány fokozatosan kialakuló eszméletvesztés és alsó végtagi izomrángás miatt kórházi ápolásra szorult. Állapotuk ma már stabil. A gyártó (a Merck és a sanofi-aventis) kivizsgálást rendelt el az esetekkel kapcsolatban, de most még tagadják, hogy mellékhatással lenne dolgunk.

Mivel mindkét esetben ugyanabból a gyártási tételből származó oltóanyaggal oltottak, megelőző intézkedésként átmenetileg felfüggesztették ezek alkalmazását Spanyolországban. A forgalomból így 76 ezer adag oltóanyag került ki. Korábban Franciaország, Németország, Olaszország és Svájc is kapott ebből a gyártási számú (NH52670) oltóanyagból. Az esemény kivizsgálása jelenleg is tart, magát az oltási programot nem állították le.

Kevés előny – sok veszély

Magyarországon a jelzett gyártási számú oltóanyag nem került forgalomba. A vakcinát az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMEA) törzskönyvezte, az Európai Unió egészére érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik. Hazánkban 2006. decembere óta kapható a gyógyszertárakban.

A HPV védőoltások széleskörű alkalmazását számos orvos kritizálja a potenciális veszélyek és az alig számottevő előnyei miatt. Egyrészt a HPV oltást sosem tesztelték gyerekeken (most élőben végzik ezt), másrészt nem történt vizsgálat arra vonatkozóan sem, hogy milyen mértékben csökkenti a méhnyakrák előfordulási arányát.

Azt is többen az oltás elleni érvként hozzák fel, hogy miközben a Pap-vizsgálattal (a hüvelykenet vizsgálata a korai méhnyakrák felismerésére – a szerk.) nagyrészt meg lehet előzni a betegség kialakulását, a védőoltás azonban a már kialakult betegségen nem segített, mivel az oltás nem ad teljes védelmet. Az oltást követően is rendszeresen folytatni kell a Pap-teszttel való ellenőrzést.

(Forrás: Natúr Hírek, Gardasil brosúra)