Miért kell az arany a bőrnek?

Új tanácsadónk, Rudolf Ibolya kozmetikus írásában beavat a „titokba”: mi kell a bőrnek ahhoz, hogy szép és egészséges maradjon. Olyan téma ez, amely – akár tagadja valaki, akár nem – mindenkit érdekel. Ezúttal a legújabb „csodaszerről”, az aranyról tudhatunk meg érdekességeket.

„Három nehéz dolog van a világon:
Úgy mondani igazat, hogy senkinek ne fájjon…
Úgy mondani kellemest, hogy hízelgés ne legyen…
És úgy érvényesülni, hogy senkit se tapossunk el.
(Goethe)

A kozmetikákban nagy teret hódít manapság az arannyal való kezelés, ennek a miértjére próbálok választ találni. Sokan hivatkoznak arra, milyen fantasztikus hatású az arany. Aki nem hiszi, menjen fel az internetre, oldalakat lehet olvasni róla. Ez valóban így van, rengeteg jó dolgot találtam én is, úgyhogy kicsit mélyebben kezdtem foglalkozni a témával.

A bőrápoló ”csodaszerek„ tündöklése és bukása

Én úgy gondolom, azt adjuk a bőrnek, amiből felépül, nincs másra szüksége. Természetesen itt a bőr alatti kötőszövet-alkotókra is gondolok. A szépségiparba mindig behoznak ”forradalmian új hatóanyagokat„, így hatalmas összegeket fektetnek reklámokba, neves modellekbe – a biztonságos hatóanyagok helyett. Aztán a ”varázsszerek„ szépen feledésbe merülnek, és jön a következő új csoda. Számomra ugyanis az, mert az aranyat felszívja a bőrünk, és be is építi. Viszont ha beépíti, akkor ugye azáltal, hogy jó elektromos vezető, tönkreteszi a bőr tranzisztor-képességét, amellyel feldolgozza a környezeti sugárzásokat.

Régen a győztes gladiátorok testét aranyporral kenték be, hogy még szebben mutassanak az idomaik, és mindenki meglepetésére, pár óra múlva holtan estek össze. Nagyon sok évnek kellett eltelnie, mire rájöttek az okra: megszűnt a bőrlégzés, nem volt védelem az UV ellen. Ráadásul ahány gyártó, annyi féle ”hatóanyag„ kerül a tégelyekbe, és nem hiszem, hogy mindenki színtiszta aranyat használ erre a célra. Lehet azt kombinálni egy kis palládiummal, nikkellel és más finom dolgokkal, amelyek ugyancsak nem tartoznak a bőr alkotóelemei közé.

Mi hat valójában?

Az egyik vendégem fejfájós volt, és rendszeresen használt egy fájdalomcsillapítót, amelytől szelídültek a panaszai. Aztán egy nap összeesett az utcán, és meghalt gyomorvérzésben. Jó volt a fájdalomcsillapító, csak ott volt mellette számtalan mellékhatás is, amelyekre nem számított…

Visszatérve: önmagában az aranynak szerintem nincs ránctalanító, regeneráló hatása, az aknés bőrt nem tudja helyrehozni, nem lehet vele orvosolni pigment-rendellenességeket. Miért bizonyul esetenként mégis hatásosnak? Azért, mert vannak mellette gyógynövénykivonatok, különféle hatóanyagok. Ezek általában megfelelő arányú nedvességet és az azt megőrző, a nedvesség elpárolgását megakadályozó anyagokat tartalmaznak, amelyek ”odakötik„ a bőrhöz az ideális mennyiségű és összetételű nedvet. Ilyen lehet a méz, a glicerin, a szorbit, és ne feledkezzünk meg a hyaluronsavról, amely valóban fantasztikus eredményeket produkál. 1 g hyaluronsav 1000 g vizet képes kocsonyás állapotban tartani, de azt tudnunk kell, hogy csupán mint hidratáló anyag működik, bőrön keresztül nem tud felszívódni!

Ott van azután a kollagén és a Q10, ami jól hangzik, de itt is óriásmolekulákról beszélünk, amelyek a bőrön keresztül ugyancsak nem tudnak felszívódni. A Q10 belsőleg valóban nagyon jó, mert az energiatermelő folyamatokban nélkülözhetetlen.

Mérlegeljünk, és hallgassunk a józan észre…

A kozmetikai hatóanyagok akkor fejtik ki legintenzívebben a hatásukat, ha pontosan oda kerülnek, ahol be szeretnénk avatkozni a szervezet működésébe. A kozmetikumok mélységének behatolása viszont felvet néhány problémát. Többek között azt, hogy a termékekben színező-és segédanyagok, tartósítószerek, állományjavítók, illatanyagok és kőolajszármazékok tömkelege van jelen.

Minél mélyebbre juttatjuk a bőrbe ezeket az anyagokat, annál nagyobb az allergia, az irritáció lehetősége. Ha legyűrjük a bőr barrier (a bőrre kerülő anyagok felszívódását, ugyanakkor a bőr víz- és elektrolittartalmának kiáramlását védő határ – a szerk.) védőfunkcióját, ezeket az anyagokat is bejuttatjuk. Hál’istennek bővülnek a készleteink és a lehetőségeink arra, hogy ezeket a dolgokat kiszűrjük, illetve használatukat minimálisra csökkentsük.

Mindent egybevetve, ez csak egy vélemény a sok közül. Különböző nézetek, érvek és ellenérvek látnak napvilágot a szakmán belül is. Mindegyiket érdemes meghallgatni és utána mérlegelni, ki melyiket tartja ésszerűnek és elfogadhatónak.

Rudolf Ibolya
kozmetikus
Dunakeszi, Fő út 78.
Telefonszám: 06-20-380-5859
www.rudolfibolya.hu
Kozmetikai tanácsadás

(Forrás: Mezoterápia.hu)