Az ezerarcú lenmag

A lenmagban, bármilyen apró, nagyon sok erő rejlik. Az ókori egyiptomiak szerint a len volt az első növény, melyet az istenek teremtettek. A lenmagot – egyedi összetételének köszönhetően – az egész világon ma is széles körben használják mind a népi, mind a hivatalos gyógyászatban.

Egy közismert dal egyik sora szerint: „Hisz varázsló ő, a kék len” – és valóban. Az emberiség az ókori időktől fogva megtanulta használni a lent. A szárából szövetet készítettek, a magját gyógyszerként alkalmazták. Később megtanulták kipréselni belőle az olajat, ma pedig a tudósok bebizonyították, hogy gyógyhatása vetekszik az olívaolajéval, sőt néhány dologban le is körözi. Számos problémánkat megoldhatjuk, ha ételeinkbe belekeverjük. Saláták vagy péksütemények, krékerek is készülhetnek belőle. Segíthet a diétában vagy a betegségekből való felépülésben, megelőzésben és a szépülésben is.

Az alábbi módszerek népi megfigyelések, gyógyítók tapasztalatain alapulnak: 

Immunerősítő és daganatmegelőző lehet

Az ételekbe kevert lenmag megakadályozza a gyulladási folyamatok keletkezését, segít csökkenteni az allergiás reakciókat, javasolt a műtétek utáni időszakban lévő legyengült betegeknek, valamint növeli az életörömöt és energikussá tesz. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyekkel egyes ráktípusok megelőzhetők, vagy csökkenthető a kialakulás esélye: például emlőrák, prosztatarák. Egy híres bolgár gyógyító, Vanga sokféle betegség ellen ajánlotta a lenmag főzetét, állítása szerint méhmiómát is gyógyított. Ezek a betegségek kapcsolatban állnak a hormonális szabályozással is.

Csökkenti a koleszterinszintet, védi az ereket

A len magjában és olajában található ómega-3 zsírsav, melyet a fiatalság természetes elixírjének neveznek, elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését. Az ételekhez adott lenmag vagy lenolaj csökkenti a magas vérnyomást, csökken a trombusok (vérrögök) képződésének valószínűsége és az infarktus, aritmia és más szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázata.

Lenmag segíti az emésztést és jó székrekedés ellen

 Nemcsak az érelmeszesedés megelőzésére hasznos, hanem a székrekedés, aranyérbetegség megelőzésére is, amelyek a nőknél gyakrabban előfordulnak. Cellulóz tartalma stimulálja a gyomor- és bélrendszer működését, ami a székrekedésben szenvedők számára fontos. A lenmagot gyakran alkalmazzák a gyomor- és bélrendszer gyógyítására, az itt keletkező daganatok keletkezése, gyulladások ellen. Segítségével és némi türelemmel gyengéden el lehet érni, hogy a bélrendszer helyesen működjön. A lenmag ugyanis a nedvességtől megdagad, ezért megnő a bélrendszer tartalmának térfogata, így a bél kitágul, majd összehúzódik – beindul a bélmozgás. Ha frissen őrölt lenmagot használunk, a hashajtó hatáshoz hozzájárul a zsíros olaj is, mely kenőanyagként fog hatni.

A lenmagot törjük össze és fogyasszuk sok folyadékkal. Kávédarálóban is megőrölhetjük, de ne túl apróra. Reggel és este 2 evőkanálnyi lenmagot nyeljünk le két pohár vízzel. Feltétlenül sok víz szükséges, mert ettől duzzad meg a lenmag a bélrendszerben. Néhány hét alatt megoldja a problémát.

A szervezet megtisztítása lenmagliszttel

Ez a módszer a gyomor- és bélrendszeri traktus nyálkahártyáját védi, kevésbé szívódnak fel a mérgek a belekből a szervezetbe. Paraziták ellen is jó.
Fogyasztása az alábbiak szerint ajánlott:
Első hét – 1 desszertes kanálnyi lenmagliszt + 1 evőkanálnyi tejföl.
Második hét – 2 desszertes kanálnyi lenmagliszt + 2 evőkanálnyi tejföl.
Harmadik hét – 3 desszertes kanálnyi lenmagliszt + 3 evőkanálnyi tejföl.
Ezt a keveréket reggeli helyett kell fogyasztani. A tejfölt bármelyik savanyított tejtermékkel lehet helyettesíteni. A tisztítás idején naponta feltétlenül meg kell inni 1,5-2 l vizet. 

Lenmag diabétesz ellen

Ómega-3 zsírsav tartalma erősíti az inzulin hatását és védi a szervezetet a diabétesz kialakulása, súlyosbodása ellen.

Lenmag főzet
2 evőkanálnyi porrá tört lenmagot 0,5 l forró vízzel öntsünk le, és takaréklángon, zománcozott edényben főzzük 5 percig. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, de nem vegyük le a fedőt róla, hogy ne keletkezzen föle. Ha mégis megjelent, ne öntsük ki, mivel értékes, igen hasznos lenolajat tartalmaz. A len magja lesüllyed az edény aljára. Melegen kell meginni egy hajtásra, fél órával a reggeli előtt, minden nap egyszer. (A diétát tartsuk be, az inzulin injekciókat be kell adni.

A gyógyulás hosszadalmas. Az inzulin 2-3 hónap alatt csökkenthető, és legalább fél év kell, mire esetleg elhagyható – szigorú orvosi ellenőrzés mellett! –, és legalább egy évig folytatni kell a kúrát, más gyógynövényes kúrákkal kiegészítve. A len szabályozza a szervezetben a biokémiai anyagcserét, pontosan ezért olyan fontos a diabéteszes betegeknek.

Cikória főzet
Egyidejűleg a cikória gyökerének főzete ajánlott: forrázzuk le lobogó forró vízzel, mint a teát, és naponta néhányszor igyunk fél pohárnyit evés előtt.

Lenmagos saláta
50 g karikára vágott, leforrázott hagyma
15-15 g zöld kapor és petrezselyem zöldje
lenolaj
3-4 hétig kúraszerűen fogyasztva, 10 napos szünettel, majd újra beiktatni a napi menübe.

Heregyulladás csökkentésére is használható

A heregyulladás heveny megbetegedés, oka lehet az összenyomódás vagy egy esés, más mechanikai sérülés. Néha a heregyulladást megfázás vagy nemi betegség váltja ki.

Lenmagból meleg dunsztkötést kell készíteni. A len megfőzött gyökere megszünteti a here megnagyobbodását (duzzanatát). A len, mint friss növény mézzel és mazsolával keverve hasznos a herék forró (lázas) megduzzadása esetén.

Ödéma ellen

Reggelente puffadt az arca, szemhéja? Ezek az ödéma jelei, amit okozhat szívprobléma vagy veseelégtelenség, de számos más oka is lehet, többek között a korral járó változások, amelyek hatnak a külsőre is. Szerencsére erre is van megoldás: a lenmag normalizálja az emésztést, és egyéb problémáktól is megszabadíthat, ezzel együtt az ödémát is megelőzhetjük.
 
Recept:
2 evőkanál lenmagot öntsünk le 0,5 l vízzel és forraljuk 10-15 percig. Az edényt fedjük le, és tegyük meleg helyen állni körülbelül egy órát. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis citromlevet. A főzetet naponta négyszer félpohárnyi mennyiségben fogyasszuk 5 napon át.

Haj- és bőrápoló szer

Forraljuk fel vízzel a lenmagot, és az így keletkező kissé zselés anyaggal kenjük be a hajat. Csavarjuk fel a hajat csavarókra és hagyjuk megszáradni, vagy hagyjuk szabadon. A frizura dús és rugalmas lesz.

A hölgyek örömére a lenmag gyakorlatilag minden alakjában elősegíti a megfiatalodást, nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is. A bőrünk simává és rugalmassá válik tőle. Arcpakolásokhoz hozzáadva a lenolajat hetente kétszer végezhetünk arcmasszázst. Az arcot nyákos főzetével töröljük át a ráncok és a gyulladások ellen.

 
Ha szívesen olvasna még a lenmagról, ajánljuk figyelmbe az alábbi cikket is:

A sokoldalú, csaknem elfeledett lenolaj