Kreatív vagy skizofrén?

Sok a hasonlóság a kreatív és a skizofrén emberek között – állapították meg svéd kutatók. Ennek oka, hogy agyukban az ingerületátvitel hasonlóan működik. Vajon a kiemelkedő képességű embereknél nagyobb ennek a betegségnek a kockázata?

A kulcs a dopamin

Az információátadásért felelős receptorok hálózata és a vivőanyag, a dopamin felelős ezért a hasonlóságért. A dopamin, a szerotoninnal együtt kulcsfontosságú neurotranszmitter (ingerületátvivő), amely létfontosságú az agy idegsejtjei közt történő információ-átadásban.

„Tanulmányoztuk az agyat és a D2 dopamin receptorokat és kimutattuk, hogy az egészséges, magas szintű kreativitással rendelkező emberek dopaminrendszere hasonló ahhoz, amit a skizofrén emberek agyában észleltek” – mondta Fredrik Ullen, a stockholmi Karolinska Intézet nő- és gyermekegészségügyi osztályának docense egy új sajtóközleményben. Ullen és kutatócsoportja a kutatási eredményeket május 17-én publikálták a PLoS One-ban.

Skizofrén betegeket és egészséges egyéneket vizsgáltak kutatásuk során. A vizsgált egészséges egyének egy problémamegoldásra irányuló pszichológiai teszt kitöltése alapján kreatívnak tekinthetők. A tanulmány azt mutatja, hogy azoknak a kreatív embereknek, akik a különféle teszteket jól teljesítették, alacsonyabb volt a talamuszban lévő D2-receptor sűrűségük, mint a kevésbé kreatív embereknek. A tudathasadásos embereknél ismert az a jelenség is, hogy agyuknak ebben a részében alacsony a D2-receptorsűrűség, s ez utalhat arra, hogy miért is áll fenn kapcsolat a mentális betegség és a kreativitás között. A talamusz egyfajta információ-szűrőként funkcionál: megszűri az információkat, mielőtt azok a kéregállományba jutnának. A kéregállomány a megértésért és a logikai kapcsolatokért felelős.

A kreatív emberek hajlamosabbak skizofréniára?

A kutatók rámutattak arra, hogy a kirívóan magas kreatív adottságokkal rendelkező embereknél ez a sejtszerkezet előjele lehet annak, hogy családjukban magasabb valószínűséggel fordulnak majd elő a mentális betegségek. Maga a kreativitás szintén utaló jel lehet arra, hogy valamivel magasabb lesz a kockázata mind a bipoláris zavar, mind a skizofrénia kialakulásának. Mindkét embertípus szokatlan rajzolási képességekkel rendelkezik, és néha gondolatok és elképzelések bizarr kapcsolatait produkálják.

A kreatív emberek tehát kamatoztathatják azt, hogy alacsonyabb a D2 receptoraik száma, hiszen így csökkentett mennyiségű szűrőn fognak az információk átáramolni – elmélkedett a kutatócsoport. Viszont, ez megmagyarázhatja, hogy a kreatív egyének miért hajlanak arra, hogy kevesebb nyilvánvaló problémamegoldás jusson az eszükbe, és hasonló okai lehetnek annak is, hogy a mentálisan visszamaradott emberek miért hajlandóak „dobozon kívül” gondolkozni a viszonylag új asszociációk elgondolása érdekében. Mindemellett Ullen és kollégái állították, hogy még nem tisztázott előttük sem: melyik konkrét agyi mechanizmus lehet a mozgatórugója ennek a kétségtelenül létező összefüggésnek.

(Forrás: Sok a hasonlóság a kreatív és a skizofrén emberek között)