A sokkoló pizza

A hisztamin csak úgy mint eddig, továbbra is az allergológia központi kérdése. Számos vonatkozása azonban még szakemberek körében sem igen ismert, állítja Univ.-Prof. Dr. Reinhart Jarisch, a floridsdorfi allergiacentrum orvosigazgatója.

Fel nem ismert hisztamin érzékenység

Ha a szervezet elegendő hisztamin lebontó diaminoxidázt termel – általában ez a jellemző -, a hisztamin ártalmatlan. Diaminoxidáz hiány esetén viszont problémák lépnek fel: fejfájás, csöpögő orr, hasmenés, asztma, szívritmuszavarok jelentkezhetnek.

Az allergológiai vizsgálatokon azonban sok esetben nem ismerik fel a hisztaminérzékenységet. A beteg allergiajellegű tünetekkel érkezik a rendelésre, a tesztek azonban nem mutatnak ki allergiát. Ilyenkor van szükség a kórelőzmény felvételére, és annak megállapítására, evett-e a beteg, s ha igen, mekkora mennyiségben hisztamin tartalmú élelmiszereket. Hisztaminban gazdag többek között a vörösbor, a kemény sajtok, szalámifélék. A hisztaminérzékeny betegek esetében legtöbbször a Prick- és RAST-teszt is negatív. A tünetek ismeretében legkésőbb ennek megállapításakor gondolni kéne a hisztaminérzékenység fennállására.

A problémás pizza

A hisztaminérzékenység kezelése igen egyszerű: hisztaminmentes diéta. Ez, röviden összefoglalva, minden ami friss, kivéve a paradicsomot és spenótot. Ezért olyan nehéz sok esetben a diéta. Mivel a paradicsom tartalmaz hisztamint, ezért a diéta kiterjed a ketchupre és a pizzára is. Ezek, a szintén tiltott csokoládéval együtt erősen megnehezítik a diéta kivitelezését például gyermekeknél. Felnőttek esetében viszont megfelelő „vigaszdíj” lehet a szinte teljesen hisztaminmentes száraz fehérbor, vagy az osztrák pezsgő (a francia pezsgőtől, melynek hisztamin tartalma 670 µg/l, óv a szakértő).

Hisztamin-felszabadító kábítószerek

Hisztamin természetesen méh- vagy darázscsípéssel vagy gyógyszerek útján is szabaddá válhat a szervezetünkben. Egészségügyi vonatkozásban azonban, dr. Reinhart Jarisch szerint, a röntgen kontrasztanyagok és a kábítószerek a legproblémásabbak. A kodein például hisztamin-felszabadító, és asztma elleni alkalmazása akár több kárt is okozhat, mint hasznot. Drogos haláleseteknél végzett vizsgálatok is kimutatták, hogy több érintett nem drogtúladagolásban, hanem anafilaxiás sokkban halt meg.

20100706_sokkolopizza1Hasonló lehetőség áll fenn a röntgen kontrasztanyagoknál is. Mivel a legtöbb ember nem érzékeny a hisztaminra, ezért az ő esetükben kontrasztanyag alkalmazásánál nem történik semmi. Az érintettek esetében viszont előre programozott a anafilaxiás sokk. Ezért, biztonsági okokból, az ilyen vizsgálatok előtt érdemes minden esetben antihisztamint adni a betegnek, véli dr. Jarisch.

Tengeribetegség

Dr. Jarisch szerint a hajóutakat megkeserítő tengeribetegség okozója is a hisztamin. A legtöbb tengeribetegség elleni gyógyszer antihisztamin. Csak még senki nem vonta le ebből a következtetést, hogy a hisztamin felelős a tengeribetegségért. Az émelygés ellen az orvosságon kívül nagyon hatásos lehet az alvás is – alvás közben ugyanis süllyed a hisztaminszint. Segíthet még a C-vitamin, és természetesen hisztaminmentes diéta is.

(Forrás: Die schockierende Pizza, németből fordította H.O.)