Ájurvédikus masszázsok (2.)

Az ájurvédikus masszázsfajták megismerése után lássuk, milyen segédanyagokat (olajokat, gyógynövényeket, illóolajokat) és segédeszközöket (kesztyű, textil labdapamacs) használnak a terápiákhoz, és miért éppen ezeket választják. Mi a teendő a kezelés után, mikor és kiknek nem javallt a masszázs?

A kezelő speciális masszázsolajat választMasszázsolajok

A legtöbb masszírozás fajtához olajat használnak. Csak speciális cél érdekében, néhány kezelésformát végeznek enélkül, mert a száraz dörzsölésnél hő keletkezik, és ez például megzavarhatja a Vata dósát, az érzékeny bőrű klienseknek fájdalmat okozhat. Az olaj képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe és segít fellazítani, kioldani a mérgeket, valamint fontos anyagokat juttat a szervezetbe. A masszázsolajokat is az egyéni testalkat (dósa), a terápiás cél és technika figyelembevételével választják ki, de az évszakok is hatással vannak a döntésre. Mustárolajat például ritkán használnak nyáron, mert az melegítő hatású.

Az alap általában az érlelt szezámolaj vagy a ghí (tisztított vaj), mert mindkettő tápláló és könnyen felszívódó. Ezeket keverik különböző illóolajokkal, gyógynövény-készítményekkel. A gyógyhatású anyagokat legtöbbször megfőzik az alapolajban vagy kivonatokat kevernek az alapba, jól kipróbált, hagyományos receptek alapján.

A Vata típusúaknak a szezám kifejezetten ajánlott, a Pittáknak a kókuszolajat, a Kapháknak a mustárolajat (inkább télen) vagy az olívaolajat javasolják.

Otthoni kísérletezésnél, vagy ha nem tudják beszerezni az eredeti olajokat, csak tiszta, hidegen préselt növényi alapanyagokat használjanak biológiai gazdálkodásból, mert a bőrön keresztül felszívódó méreganyagok számtalan betegségért felelősek.

Az olajos masszázstól nem kell megijedni, még a fejmasszázstól sem, csak a kezelés előtt ellenőrizzük, van e mód letussolni. Kérdezzék meg, vigyék-e saját tisztálkodási holmijukat, vagy kapnak ott. Szánjanak elég időt a hajmosásra, szárításra, ne rontsák el kapkodással a masszázs jótékony hatását. Néhány olaj kifejezetten használ, ha a fejbőrön, hajon marad, mert táplálja azt. Érdeklődjenek kezelőjüktől, mennyi ideig hagyják magukon, ha meg tudják oldani a feltűnésmentes hazajutást.

Gyógynövények

A gyógynövények – és ez az olajokra is vonatkozik – sokféle hatásúak. Minden növénynek van íze (ez az ájurvédában hat íz), és ezek az aromák különbözően hatnak a testtípusokra, szervekre, betegségekre. Vannak hűtő vagy melegítő, szárító vagy nedvesítő hatásúak, illetve az emésztés bizonyos szakaszait támogató ízek. Ezen kívül számtalan olyan gyógyító tulajdonságuk is van a növényeknek, amelyeket az európai növényterápiából is ismerünk, például összehúzó, erősítő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.

Nagyon sok keleti gyógynövénynek nincs európai megfelelője, de ezek közül jó pár beszerezhető már hazánkban is. Számos, Európában régóta használt növényt alkalmaznak keleten is, és néhány nyugati növény remekül beilleszthető az ájurvédikus hagyományokba. A Gyógynövény Jóga című könyvben erről bővebb felvilágosítást találhatnak (lásd: Felhasznált irodalom).

Csak néhány példa a legegyszerűbb, általános ájurvédikus olajkeverékekből:
Masszázsolaj nők és gyermekek számára: 4 csésze szezámolaj, 2-2 evőkanál mandulaolaj, búzacsíra olaj és jázminolaj.
Masszázsolaj férfiak részére: főzzünk össze 4 csésze szezámolajat, 2 evőkanál mustárolajat, fél teáskanál asafoetidát. Szűrjük le, majd adjunk hozzá 3 evőkanál kurkumaport, és főzzük, amíg a kurkuma sötétbarnává válik.
A kamillás olajat például izomfájdalmak enyhítésére használják, a koriander olajat pedig a felesleges hő eltávolítására a szervezetből.

Aromaterápia

A növényeknek nemcsak ízük, hanem illatuk is van, ami szintén hatással van a testre, lélekre. Ezeket az illatokat illóolaj formájában masszázsolajba, a fürdőkbe (nem közvetlenül a vízbe, hanem tejben vagy mézben feloldva), illetve párologtatóba is tehetjük.

Nézzünk néhány lehetőséget:

  • a Vatát a meleg, édes és savanyú illatok keveréke hozza egyensúlyba, ilyen például a bazsalikom, a narancs vagy a muskátli
  • a Pittát az édes, hűtő hatású illatok keveréke egyensúlyozza, ilyenek a szantálfa, a rózsa, a menta, a fahéj vagy a jázmin
  • a Kaphát a melegítő hatású, fűszeres illatok keveréke harmonizálja, mint például a boróka, az eukaliptusz, a kámfor és a majoránna.

Az eredeti ájurvédikus olajok ma már elérhetők Magyarországon is. Ezek nem olcsó készítmények, de ha komoly problémára, betegségre kívánjuk használni, akkor – orvossal egyeztetve – érdemes ezeket kipróbálni, mert elkészítési módjuk, alapanyagaik és receptúrájuk különleges, házilag nem egykönnyen előállíthatók. Ha azonban egészségesek vagyunk, sokféle masszázsolajat előállíthatunk magunknak. Kísérletezzünk bátran, de ésszel, mértékkel.

Eszközök

Egyes masszázsokhoz nyersselyemből készült, általában háromujjas kesztyűt használnak, amely elősegíti a kíméletes, de hatékony hámlasztást, javítja a vérkeringést. Többszöri kezelés során segít eltüntetni a cellulitiszt. Kellemes és durva érzés, de nem fáj.

A gyógynövénnyel töltött, természetes anyagú textillabdacsokkal melegen végzik a kezelést. Ezeket lehet készen is kapni, meleg olajba kell áztatni, és nyomkodással masszírozni a testet. Másik variációja, hogy gyógynövényes tejben főzött rizst tesznek a labdacsokba. A tűréshatáron belül, a lehető legforróbban használják, általában ízületi panaszokra. Néhol a zsákocskába kerülő növényeket olajban sütik, vagy a masszához hozzáadnak kókusz- és citromdarabokat vagy más gyümölcsöket.

Kezelés után

Nagyon fontos, hogy a masszázs után ne pattanjunk fel azonnal, mindenképpen pihenjünk nyugodtan egy ideig. Lehetőleg tartsuk melegen a testet, még jobb a kifejezett melegítés vagy izzasztás. A szvédana általában szinkronmasszázshoz kapcsolódó, a fej kivételével a teljes testet izzasztó kezelés. A gyógyfüvekkel dúsított gőz megnyugtatja a pórusokat, és az izzadságmirigyeken keresztül a test megszabadul a szennyező anyagoktól. Remek lehet egy gyógynövényes fürdő is, melynek célja hasonló, mint a gőzé, de másképp relaxál.

A tusolást jobb nem szappannal végezni, érdemes speciális agyaggal, liszttel vagy szódabikabónával megszabadulni az olajtól. Nem árt előre érdeklődni a masszőrtől, hogy jár-e ez a kezeléshez, vagy nekünk kell beszereznünk.Gyakorlott kezek

Fontos tudnivalók

Masszázsra soha ne érkezzünk teli hassal, ne végeztessük lázas állapotban. Nem ajánlott, ha súlyos hurutosodás, sok váladék van a szervezetben. Tilos terhesen, kivéve a speciális terápiákat, nem ajánlott fekély, illetve daganatok esetén.

Rendkívül hatásos lehet álmatlanság, gyengeség, idegesség, lustaság, kimerültség, száraz, egészségtelen bőr, izomfájdalmak estén.

A masszázs általában jólesik, és ha jól esik, akkor használ is. Ha valamiért mégsem esne jól, nem éreznénk magunkat utána kellemesen, akkor valószínűleg a masszőr nem volt ráhangolva a kliensre, és nem figyelte annak reakcióit. Figyelmesen válasszuk meg azt, aki a testünkhöz ér. Néhány ember nem tud ellazulni masszírozás közben, sőt néhányan kifejezetten rosszul tűrik ezt a passzív állapotot, vagy nehezen viselik mások érintését. Ha mégis kipróbálnák, lehet, hogy érdemesebb fokozatosan belevágni rövid, egyszerű kezelésekkel.

Azt is tudnunk kell, hogy általában nem cél a fájdalomokozás, ezért ha szenvedünk, szóljunk a kezelőnek. Érezze jól magát kezelés közben, lazítson! A masszázs, mivel méregtelenítés, néha járhat kellemetlen utóhatásokkal, jelentkezhet például enyhe szédülés, fejfájás, szagosabb széklet, vizelet, de ez eltörpül a számos kellemes és egészséges hatás mellett. Ha van lehetősége, próbálja meg elsajátítani a terápiás fogásokat, hogy saját magát és szeretteit is támogathassa különleges masszázzsal az egészség megőrzésében és részesíthesse őket szeretetének fizikai megnyilvánulásában.

Andolan
Életmód-tanácsadó és terapeuta,
természetgyógyászat

Felhasznált irodalom:
http://www.sanatansociety.org/ayurvedic_massage.htm
http://www.tminfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=335
http://maharishiajurveda.hu/oldal/a-maharishi-ajurvedarol
Ernst Schrott: Ájurvéda minden napra (Magyar könyvklub)
Dr. Vasant Lad, dr. David Frawley: Gyógynövény Jóga (Édesvíz Kiadó)