A citrom gyógyít és megszépít

Az egyik legenda szerint az illatos citrom elnevezését egy maláj szóból, a „limung”-ból kapta, ami a „hasznos az anyáknak” jelentéssel bír. Ezt a citrusfélét ősidők óta a gyógyítók terhes anyáknak írták fel az egészség megőrzésére. Minden felnőttnek és gyermeknek hasznos kivéve a fekélyeseket és az allergiásokat.

Lehetne másként? Hiszen a citrom – a C-vitamin, sokféle szerves sav, pektinféle anyagok, flavonoidok kincstára. A citrom önmagában is finom. Legnagyobb körű felhasználását a medicinában, kozmetológiában és a konyhaművészetben találta meg. Ezzel a gyümölccsel hétköznapi életünk során szinte minden nap találkozunk. Facsarjuk teába, különféle ételekhez használjuk, de kevesen tudják, hogy honnan származik ez a csodás termés.

Egyelőre ismeretlen a valós eredete

Hogy hol van eredeti hazája, a mai napig nem sikerült megállapítani. A citromot a meleg éghajlatú országokban, a trópusokon, a szubtrópusokon szinte mindenhol termesztik. Maga a „Limon” szó a perzsa nyelvből ered és először Oroszhonban a XVI. Század végén jelent meg. Európában pedig Macedóniai (Nagy) Sándornak köszönhetően terjedt el a citrom. Harcosai a különféle furcsaságok mellett Indiából hozták ide, amit akkor még indiai almának neveztek.

Tápanyagban gazdag

A citrom gyógyító hatásai már régóta felkeltették az emberek figyelmét. A középkori orvosok többféleképpen használták a citromot a gyógyászatban: itatták a citrom levét, külön etették a citrom héját, összekevertették zöldségekkel és egyéb gyógynövényekkel, citrommal próbáltak sokféle betegséget meggyógyítani.

A citromnak sok fajtája létezik. Sokuknak vastag a héja, ez azonban nem hátrány, hiszen a vitaminok nem csak a húsában, hanem a héjában is megtalálhatók. A citrom „bőrében” található poliszacharidok és pektinek segítik a gyomor- és bélrendszer jó működését, továbbá a káros mikroorganizmusok eltávolítását. A citrom héjából vonható ki a citrom illóolaj.

A citrom húsa 90 %-ban olyan folyadékból áll, amelyben vízben oldódó savak és vitaminok találhatók. A citrom húsa tartalmaz alma- és citromsavat, kálium és réz sóit, fitoncidokat, pektin anyagokat, C-, P-, B-vitaminokat, valamint karotint. 100 g citrom körülbelül 40 mg C-vitamint tartalmaz.

A citrom sokoldalú gyógyító

Erősíti az immunrendszert, különösen télen, amikor szervezetünk legyengül. Ugyanígy citrom fogyasztásakor az égések, ficamok és törések is jelentősen gyorsabban gyógyulnak. Különösen hasznos a citrom az íny vérzésekor. A férgeket is kihajtja a szervezetből. Érdekes, hogy a citromot még a skorpió marása ellen is használják. Kettévágják a citromot, az egyik felét ráteszik a sebre, a másikat meg szívni kell eközben. Azt mondják olyan, mintha meg se történt volna a marás. Ugyanígy vágások, szálkák esetében a citromot fertőtlenítő szerként lehet alkalmazni, elegendő csak egyenesen a vágási felületre cseppenteni.

A citromot, mint tisztító hatású szert is használják, fogyókúrához is használják – újabban a lúgosító diétáknak is része. Maga a gyümölcs önmagában savas, ezért a gyomrot irritálhatja, ha hosszú távon csak magában fogyasztjuk.Az ilyen diéta túl nagy megpróbáltatás még az abszolút egészséges gyomor számára is. Tehát ne túlozzuk el! Salátákra vagy italba facsarva azonban jótékony hatású.

Amit még érdemes tudni

Ha egy fénydióda egyik kimenetéhez cinkhuzalt forrasztunk, a másik kimenethez pedig rézhuzalt és a huzalok másik végét citromba szúrjuk, akkor a fénydióda kigyullad, mert a citrom savat tartalmaz.

Megindítja a nyálképződést, akár akkor is, ha csak érezzük az illatát. A citrom miatt egy fúvószenekar fellépése félbeszakadt. Az első sorban ölő gyerekek élvezettel ették a citromot a fellépőkkel orra előtt. A zenekari tagok nem tudták elnyomni nyálképződésüket, amit a citrom látványa vagy illata váltott ki, ez pedig megakadályozta a fúvós hangszereken való játszást.

A citrom és a kozmetika

Hogyan segít megőrizni szépségünket a hétköznapi, mindenki számára elérhető citrom?

Vitaminos arcpakolás: gyorsan kész és a hatása lenyűgöző – az arc bőre szinte ragyogóvá, tisztává és egyenletessé válik. A legegyszerűbb pakoláshoz egyenlő arányban keverjük össze narancs és citrom húsát és az előzetesen megtisztított bőrre vigyük fel 15-20 percre. Hideg vízzel mossuk le a pakolást és kenjünk fel tápláló krémet.

Zsíros és problémás bőrre: a citrom valóságos megmentő lehet. A citrusféle visszaállíthatja a bőr sav-lúg egyensúlyát és fertőtlenítheti, ráadásul eltüntetheti a felesleges zsírt. Frissítő arcvizet készíthetünk belőle arcmosás céljára. Ehhez egy citrom levét össze kell keverni egy pohár ásványvízzel. A lemosás után papírszalvétával itassuk fel arcunkról a nedvességet.

Az eldurvult és elszarusodott bőrre könyökünkön: egy kellemes, aromás citromkúrát iktathatunk be otthon. Ehhez egy citromot félbe vágunk és mindkét felébe, mint egy természetes csészébe beletesszük könyökünket 15 percre. A kúra ideje alatt kitűnő kiegészítésként szolgálhat egy relaxációs ellazító zene vagy egy kellemes témájú hangos könyv hallgatása. Néhány alkalom után könyökünk bőre olyan lesz, mint az újszülötté.

Az életerőt regeneráló pakolás: A bőrünk által megszokott nappali krémünkhöz adjunk néhány csepp friss citromlevet, aloe vera húsából – lével együtt – ugyanannyit. A keveréket a megtisztított arcbőrre felvisszük csupán csak egy percre, majd vattapamaccsal letöröljük – vagy kozmetikai vattával. Néhány alkalom után a bőr világosabbá és fiatalabbá válik.

Segít megőrizni a mell rugalmasságát. Két tojásfehérjét összekeverünk egy kanál citromlével. Felvisszük a mell tiszta bőrére, ezzel a pakolással fekszünk úgy tizenöt percet, majd lemossuk először meleg, majd hideg vízzel. A fehérje liftingként működik, a citrom pedig fehéríti a bőrt. Az ilyen pakolás rendszeres alkalmazása segít akár idősebb korban is megőrizni a mellet fiatalnak és rugalmasnak. Ezt a pakolást az arcra is fel lehet vinni, különösen, ha meleg ellazító fürdőt veszünk. A fehérje és a citrom hasznos a zsíros és a kombinált bőr számára. A citrom helyett vagy vele együtt a pakolásba tehetjük a savanyú káposzta levét.

A körmök erősítésére: a citrom különleges „körömlakként” is alkalmazható. Ehhez össze kell keverni a citromlevet és olívaolajt egyenlő arányban és puha ecsettel ezt a keveréket fel kell vinni a körmökre. Fel lehet venni pamut kesztyűt és ezt a „manikűrt” egész éjjel fenn lehet hagyni. Az anyag átitatódik az olajjal és egész éjszaka finoman fogja gyógyítani a körmöket. Ha körmeinket gyorsan kell rendbe hozni, ezzel a keverékkel be lehet fedni 20-30 percre, majd vattapamaccsal leszedni és alaposan, minden egyes körömbe kézkrémet kell dörzsölni.

Komfortos ülőfürdő a lábak számára: a citrom héja segít rendbe hozni a talp és a sarok bőrét. Ehhez először össze kell gyűjteni a citromhéjat, tökéletes a grapefruit, narancs, lime héja is. Meg is lehet őket szárítani. Este, a televízió vagy a számítógép képernyője előtt egy lábfürdőhöz való lavórba öntsünk meleg vizet és tegyük bele a citrusfélék héját. Napi húszperces fürdő már egy hét múlva puhává és finommá változtatja a bőrt. Ne feledjenek a fürdő után lábuk bőrébe krémet masszírozni.

Pakolás zsíros hajra: ez mindenkinek tetszeni fog, akinek elege van a haj gyors zsírosodásából. Az ilyen pakolás elkészítéséhez egy nagy citromot héjával együtt le kell reszelni, le kell önteni ezt a kását 100 ml vodkával és egy üvegben eltenni sötét helyre hét napra. Ezután a keveréket le kell szűrni és hozzá kell adni egy teáskanálnyi glicerint. Hajmosás előtt 30 perccel kenjük be a hajat ezzel a természetes hajszesszel és fedjük be kendővel vagy törülközővel a fejünket. Minden másnap kell ezt a pakolást alkalmazni. A haj egy hónapon belül sokkal jobb minőségű lesz!

(Forrás: A citrom hasznos a testnek, A citrom segít megőrizni a szépséget, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)