Az egészséges bélrendszerért

Az egészség a belekben kezdődik. Ez a felismerés olyan régi, mint maga az orvostudomány. Már a ayurvedikus gyógyítók 4000 éves írásaiban is a beleket jelölik meg a jó közérzet központi tényezőjének.  A modern tudomány pedig megerősíti ezt az állítást.

A bélrendszer mikroorganizmusok milliárdjainak segítségével irányítja a testünkben zajló anyagcsere-folyamatok legnagyobb részét, életfontosságú vitaminokat, enzimeket és aminosavakat termel, és semlegesíti azokat az anyagokat, melyek a táplálékkal együtt a beleinkbe kerültek, de károsíthatják a szervezetünket. Sehol máshol a testünkben nincs olyan intenzív kapcsolat az idegen anyagokkal, mint a belekben. Ezért van szükségünk arra, hogy minél több egészségtámogató baktérium segítségével a leghatékonyabb védelmet alakítsuk itt ki. Ezek nélkül a baktériumok nélkül nem lehet működő emésztés.

„Pro Bios” azt jelenti „az életért”

Dr. Ilja Metchnikoff, a híres orosz Nóbel-díjas professzor, már 100 évvel ezelőtt felismerte, hogy „a halál a belekben helyezkedik el”.

Felfedezte hogy egyes kaukázusi népcsoportok, melyek naponta tejsavas termékeket (= probiotikum) fogyasztanak, különösen ellenállóak és igen hosszú életűek.

Ma már azt is tudjuk, miért. A bélrendszer biztosítja testünk legjobban kiképzett belső védelmi rendszerét. Számos immunsejt képződik itt, melyek megvédik szervezetünket a káros anyagoktól. Az egészséges belekben háromszor annyi immunsejt van, mint a lépben, a csontvelőben és a nyirokcsomókban együttvéve. Ez a rendszer azonban csak akkor működik, ha egészségünkért elegendő aktív baktérium dolgozik.

Döntő fontosságú, hogy sok különböző baktérium legyen jelen. Minden baktériumtörzsnek más feladata van a bélrendszerben. Csak együtt képesek megőrizni a belek teljesítőképességét és ezzel szervezetünk egészségét.

Miért van szükség egészséges bélflórára?

Védi az érzékeny bélnyálkahártyát, mely e nélkül a védelem nélkül hézagossá válna, s így a táplálékokban lévő minden káros anyag közvetlenül a szervezetünkbe jutna.

Segít gyorsan feldolgozni a megrágott táplálékot, hogy így a szervezet minden tápanyagot kiszűrhessen belőle, és a káros anyagok minél gyorsabban el is távozhassanak a szervezetünkből.

Javítja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, s ezzel elősegíti vitalitásunkat.

Különböző aminosavakat és esszenciális zsírsavakat termel, melyekre a testsejtjeink védelmében van szükségünk, de a táplálékkal nem tudjuk bejuttatni őket a szervezetünkbe.

Tisztítja a beleket. Ezért a bélbolyhok rothadó és erjedő maradékoktól való megtisztításának legjobb módja, ha bélflóránk számára naponta gondoskodunk a lehető legtöbb aktív bélbaktériumról – laktobacilusokról, enterococcusokról és bifidobaktériumokról.

(Forrás: Gesunder Darm – so funktioniert’s! németből fordította: Harrach Orsolya)