Az elfelejtett gyógyvizes ivókúra (2.)

Nagyanyáink még fürdőkre jártak, ha testi vagy lelki nyavalya kínozta őket. A híres gyógyfürdők ivókútjai mellett találkoztak egymással a gyógyulni vagy éppen regenerálódni vágyó emberek. Aztán a gyógyvizek áldásos hatása lassan feledésbe merült. Ideje, hogy ismét visszahozzuk az életünkbe, hisz Magyarország igen gazdag ásvány- és gyógyvizekben.

Gyógyvíz anyagcserére gyakorolt gyógyhatása

A szulfát és magnézium tartalmú gyógyvizek élénkíthetik az epe és hasnyálmirigy működését.

Cukorbetegségben javíthatja az inzulinhatást és a szervezet szénhidrát felvevő képességét a hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvíz. A fokozott húgysavmennyiség a hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvíz segítségével intenzívebben választódik ki.

Csontritkulás esetén, enzim és idegrendszer működésének segítéséhez hatékony a kalciumban gazdag és magnéziumban gazdag gyógyvíz. Nagy mennyiségű verejtékvesztés esetén pedig, a magas kalcium, magnézium és nátrium tartalmú gyógyvizek a megfelelőek.

Hazánk nagyon gazdag gyógyvizekben.

Alkalikus gyógyvíz, Na-, K-, H-karbonátos ásványvizek

Balf, bükkszéki Salvus víz, Fonyód, parádi Csevice, szegedi Anna forrásvíz, Békés, Gyopárosfürdő, Gyula

Gyógyvíz hatásai: az alkalikus gyógyvíz nyákoldó és epehajtó hatású, gyomorsav csökkentő hatású és gyorsítja a sejtek működését. Gyógyvíz ellenjavallat: vesekőnél és coli fertőzésekben nem alkalmazható a gyógyvíz!

Földes-meszes gyógyvíz, Ca-, Mg-, H-karbonátos ásványvizek

Budapest, Balatonfüred, Kékkút, Székesfehérvár, mohai Ágnes és a parádi Szent István forrás, Bükkfürdő, Hegykő, Csopak

Gyógyvíz hatásai: a földes-meszes gyógyvíz általános gyulladáscsökkentő hatású, a csontritkulás kezelésére kiváló, mozgásszervi betegségekben és nőgyógyászati betegségekben javasolt. Vizelethajtó tulajdonsága révén segíti a vesekő, vesehomok kiürülését. Gyógyvíz ellenjavallat: székrekedés esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

Konyhasós gyógyvíz, Na- és lloridionokat tartalmaz

Alföldi fürdők, Parád, Sárvár, Pestszenterzsébet, Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Gyopáros, Nyíregyháza Sóstó, Tamási.

Gyógyvíz hatásai: a konyhasós gyógyvíz nyákoldó hatású, a gyomornedv termelését növeli, mozgásszervi betegségekben és krónikus nőgyógyászati betegségekben ajánlott. Pikkelysömör és az immunrendszer erősítésére javasolt. Gyógyvíz ellenjavallat: magas vérnyomás és vizenyő esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

Keserűsós gyógyvíz, dzulfátion, Na-glaubersós víz és Mg- keserűsós víz

Alag, Tiszajenő – Mira víz, Hunyadi János víz, Nagyigmándi víz, Apenta ásványvíz, Ferenc József keserűvíz.

Gyógyvíz hatásai: a keserűsós gyógyvíz gyomor- és bélhurut, illetve epe panaszok esetén ajánlott, hatására az epehólyag gyakrabban húzódik össze, gyakoribb az epeürítés, ezáltal csökken az epehólyag pangása. A keserűsós gyógyvíz hashajtó hatása jelentős. Gyógyvíz ellenjavallat: gyomorfekély, savhiány, hányás, hasmenés esetén nem alkalmazható a gyógyvíz!

Epehólyag gyulladás és epekő esetén csak orvosi javaslatra vehető igénybe a gyógyvíz!

Vasas gyógyvíz

Parádi Clarissa forrás és István forrás, mohai Stefánia forrás.

Gyógyvíz hatásai: a vastartalmú gyógyvíz vashiányos állapotokban kiváló, nőgyógyászati betegségekben is ajánlott. Gyógyvíz ellenjavallat nincs.

Jódos, brómos gyógyvíz

Sóshartyáni Jódaqua, pesterzsébeti gyógyvizek, Bükkszék, Hajdúszoboszló, Debrecen, Karcag, Berekfürdő, Kecskemét, Eger, Cegléd.

Gyógyvíz hatásai: a jód a bőrön keresztül is felszívódik. A jódos, brómos gyógyvíz a pajzsmirigy jódhiányos állapotaiban, magas vérnyomás esetén, érelmeszesedés megelőzésére, klimax és menstruációs zavarok esetében, prosztatagyulladás, emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, az epe és hasnyálmirigy működés fokozására ajánlott. A jódos , brómos gyógyvíz csökkenti a húgysav- és a vércukorszintet, kezeli a pikkelysömört és a kéz-láb izületi betegségeit.

(Forrás: gyogyulasutjai.hu)