A szív fűszere: kardamom

A kardamom hazánkban még kevésbé közismert, ám annál sokoldalúbb fűszernövény, amely számos gyógyhatással is rendelkezik. Nemcsak ételeinket, italainkat teheti ízletesebbé, de még a leheletünket is felfrissíti. Rágó helyett rágjunk kardamomot!

Eredete

KardamomA kardamom (Elettaria Cardamomum) India dél-nyugati partvidékéréről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik. Ma már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is termesztik. Európában a XV-XVI. században került be a köztudatba. A főnemesi üvegházakban dísznövényként és fűszerként egyaránt termesztették. Neve (Cardamomum) minden bizonnyal a görög kardia (szív) és amomum (fűszer) szavakból eredeztethető.

A gyömbérfélék családjába tartozó növény hüvelyes termésének fala nem tartalmaz íz-, olaj- vagy illóanyagot; fűszerként az enyhén kámforillatú, édes, fűszeres, kámforos aromájú, ízű magvakat használjuk. A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete lehet. A zöld Indiában népszerű, a fehér Észak-Európában, a fekete pedig Afrikában. A fekete kardamom azonban egy másik fajhoz (Amomum subulatum) tartozó növény termése, amely a zöld, illetve fehér kardamomot nem helyettesítheti.

Hatásai

Az Ezeregyéjszaka legszebb meséiben is többször említésre kerül stimuláló és gyógyhatása révén ez a sokoldalú növény, amely méltán viseli a fűszerek királynője címet. Egészben (hüvelyestül) vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Illóolajat, egyéb olajat, keményítőt, cukrot tartalmaz. Illóolajai közül az eukaliptol, a kámfor és a limonén érdemel külön említést. A citrusfélék héjában, a cseresznyében, a zellerben és az ánizskaporban is megtalálható limonénről azt érdemes tudni, hogy serkenti a szervezetben egy olyan enzim beépülését, amely antioxidáns, méregtelenítő és daganatmegelőző hatással is bír.

Cineoltartalma – amely az eukaliptuszolaj fő komponense – révén szájbetegségek, depresszió, nemi betegségek esetében is alkalmazható. Borneoltartalma, amely szintén számos illóolajban megtalálható, gátolja a vesekő kialakulását.

A kardamom kiváló szélhajtó hatású (segíti a gyomorban és a belekben képződött gázok kiszabadulását), emellett étvágy- és emésztésjavító. Gyomorgörcs esetén is érdemes fogyasztani belőle, akár teaként is. Ehhez forraljunk fel vizet, majd ezt öntsük 2-3 teáskanálnyi kardamommagra. Öt perc állást követően szűrjük le, a magvakat vegyük ki, és igyuk meg. Emellett serkenti a szívizmok működését és csillapítja a köhögést is.

Nevéhez hűen javítja a szív saját vérellátását, ezzel fokozza energizáltságát és működésének a gazdaságosságát. A szív ereinek, izomzatának rugalmasságát, ezáltal terhelhetőségét is növeli. Ha a sor még nem lenne elég hosszú, mint a legtöbb keleti fűszert, a kardamomot is afrodiziákumként is számon tartják.

Keleten önmagában is szokták fogyasztani a kardamomot: étkezés után – vagy csak úgy – a rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Evés után rágó helyett ezzel frissíthetjük fel a leheletünket.

Felhasználása

Rágó helyettFűszerként kétszersültek, kalácsok, sütemények, likőrök, kekszek, gyümölcssaláták, kompótok, marcipán és a karácsonykor elengedhetetlen mézeskalács ízesíthető vele. Norvégiában darált húsételek (pl. kolbászfélék) fűszere. Az arabok kávé ízesítésére is használják, a kardamommal ízesített kávét gahwá-nak hívják. A svéd almapuding és az indiai curry, a garam masala és a különböző chutney-k egyik alapfűszere. A marokkói ras-el hanout, a jemeni zhoug vagy az etióp berbere is elképzelhetetlen nélküle. Feldobhatjuk vele a tejberizst vagy akár a forralt bort is.

A kozmetikai ipar az illóolaját értékesíti parfümök összetevőjeként és tonizáló hatása miatt is kedvelt alapanyag. Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít. Mivel fokozatosan bontakozik ki az íze, a kardamomos ételeket jobb előre elkészíteni. Egészben tárolva – jól záródó üvegben – a fehér és a zöld hüvelyek korlátlan ideig elállnak.

Mikor ne?

Epekő esetén nem javasolt a fogyasztása, mivel epekőrohamot idézhet elő, valamint heveny gyulladásokkal járó állapotokban, infarktus közeli állapotokban, vérzések, fekélyek esetén is kerülendő.

(Forrás: A szív fűszere: kardamom)