Védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen a fekete tea

A 2-es típusú diabétesz előfordulási aránya alacsonyabb azokban az országokban, ahol jellemzően több fekete teát fogyasztanak az emberek, derült ki egy 50 országra kiterjedő matematikai adatelemzésből. A 2-es típusú cukorbetegség globális előfordulása csaknem a hatszorosára nőtt az elmúlt néhány évtized alatt, és míg a Nemzetközi Diabétesz Szövetség számításai alapján 2010-ben 285 millió cukorbeteget regisztráltak, a diabéteszes emberek száma 2030-ra elérheti a 438 milliót is.

Védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen a fekete teaAz új tanulmány szerzői valamennyi kontinensre és összesen 50 országra kiterjedő felmérést végeztek a fekete tea fogyasztásával kapcsolatban egy független piackutatási vállalat 2009-es eladási adatai alapján. Ezt követően a kutatók összehasonlították az ezekre a z országokra vonatkozó adatokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikáival a különféle fertőző, légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák és a diabétesz előfordulási arányával.

Az adatokból kiderült, hogy a legtöbb fekete teát Írországban fogyasztják, ahol évente fejenként mintegy 2 kilogramm tea fogy, majd az Egyesült Királyság és Törökország következik a sorban. A lista legalján Dél-Korea, Brazília, Kína, Marokkó és Mexikó áll, tehát ezekben az országokban fogyasztják a legkevesebb fekete teát. Az összefüggést később több statisztikai analízissel is megerősítették, így bebizonyosodott, hogy azokban az országokban, ahol több fekete teát fogyasztanak, jellemzően kevesebb 2-es típusú cukorbeteg él.

A tanulmány eredményeit a BMJ Open című tudományos szakfolyóirat online kiadásában publikálták.