Az étkezési cirokmagban nincs glutén

A cirok Afrika egyik legfontosabb gabonája, de Ázsiában és Amerikában is termesztik. A cirokmagot a cöliákiában szenvedők is biztonsággal fogyaszthatják, mert nem tartalmaz glutént, mint a búza, árpa és egyéb gabonafélék, ellenben nagy a tápértéke. Az élelmiszer-minőségű cirok fontos táplálék lehet mindenkinek, de kiváltképpen a cöliákiás betegeknek – állítják kutatók.

A cöliákiában szenvedőknek kerülniük kell a gabonaféléket, a búzát, árpát, rozsot, mert a gluténfehérje immunreakciót vált ki náluk, alhasi fájdalmat, szorulást, hasmenést, kellemetlenség-érzést okozva. Ennek a betegségnek egyetlen gyógymódja van: kerülni kell a gluténfogyasztást egész életen át.Cirok

A cirok összetétele a kukoricáéhoz hasonló azzal a különbséggel, hogy fehérjetartalma kissé magasabb, zsírtartalma pedig valamivel alacsonyabb. A cirok hibridek és -fajták emészthetősége az állatokkal való etetés során jelentősen különbözik, de általában a kukorica emészthetőségénél alacsonyabb. A cirkot gyakran a kukorica helyett alkalmazzák a sör- és maláta, valamint az alkoholiparban. A II. világháború alatt a viaszos fajták magjából vonták ki a keményítőt a tapiókapuding helyettesítéséhez.

Brazil kutatók – Paola Pontieri  és munkatársai – megtalálták a molekuláris bizonyítékot arra, hogy a cirokmagból hiányzik a glutén. A nyugati országokban a cirokmagot hagyományosan állati takarmánynak használják, de Afrikában és Indiában emberek tápláléka ősidők óta.

Nemrégiben az USA-ban is elkezdtek termeszteni egy élelmiszer-minőségű cirokhibridet, amelynek fehér a magja. A kutatók ennek a magnak a részletes molekuláris elemzését végezték el.

A közelmúltban közzétett cirok-genom elemzésével bizonyítékot nyertek, hogy a glutén fehérje hiányzik a növényből. Emellett – állítják a kutatók – a ciroknak nagy a tápértéke.

(A cirok egy hazánkban táplálkozási célra hagyományosan ritkán felhasznált gabonanövény. A harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett növény a világon, de Európában az átlagember alig ismeri. Magas tápértékű, relatív nagy fehérjetartalmú magja pattogtatva a popcirok.)

(Forrás: Független)