A fogyókúra okozhat vérzékenységet

A vérzékenység köznapi vélekedés szerint csak férfiakat érinthet, és genetikai okai vannak. Ezzel szemben számos esetben tapasztalható fokozott vérzés, erős menstruációs vérzés, sérülés esetén nehezebb vérzéscsillapítás, melynek halálos formája lehet a gyomorból, bélrendszerből eredő elállíthatatlan vérzés. Sokszor olyan banális háttér miatt, mint a fogyókúra.

A véralvadási rendszer működéséhez alapvető fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvadási fehérje és vérlemezke jelenléte a vérben – állítja dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus szakorvos. A véralvadási fehérjék termelődésében központi szerepet játszik a máj, szükséges hozzá a K-vitamin (zsírban oldódó vitamin) jelenléte. Erős fogyókúra esetén, ha zsiradékot alig fogyaszt valaki, vagy olyan fogyást elősegítő készítményt szed, ami a zsírfelszívódását gátolja, K-vitaminhiány alakulhat ki.Diétázzunk körültekintően

A vitaminhiány következtében elégtelenné válik a máj alvadási fehérje termelése, károsodik a véralvadás, bevérzések keletkeznek, a vér gyakorlatilag nem alvad meg. Hasonló problémák alakulhatnak ki akkor is, amikor a vastagbél baktériumflórája – mely a K-vitamin termelés fő felelőse szervezetünkben – jelentősen, hosszú időn keresztül károsodik. A pár hónapon át tartó K-vitamin felszívódás gátlása gyorsan okoz súlyos vérzékenységet.

Hogyan vehető észre a csökkent véralvadás?

A vérzékenység fokozódásának első jelei között a hölgyeknél a szokásosnál erősebb menstruációs vérzés szerepel. Véralvadási problémákra utalhatnak ezen kívül a bőrön megjelenő apró bevérzések, melyek létrejöttét nem tudjuk ütéshez, külső behatáshoz kötni, azok egyszer csak megjelennek a semmiből. Véralvadási problémát jelezhet a legtöbbször fogmosás közben észlelt ínyvérzés is.

Mit tehetünk a vérzékenység ellen?

Legfontosabb a megelőzés. Bármennyire is szeretnénk karcsúak lenni, jól kinézni a fürdőruhaszezonra, egészségünk védelméről nem szabad megfeledkezni. Fogyókúrát csökkent energiabevitellel, megnövelt energiafelhasználással, de kiegyensúlyozott táplálkozással érdemes és kell folytatni. Noha a zsírok a legenergiadúsabb – így a fogyás érdekében leggyorsabban elhagyott – tápanyagok, szerepük a szervezet működésében fontos, teljes elhagyásuk káros.

Ha a megelőzés nem sikerült, a vérzékenységnek már tünetei vannak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Az orvosi vizsgálat során ellenőrizni kell a teljes véralvadási útvonalat, felderíteni a vérzékenységet okozó eltérést, és a problémát célzottan kezelni.

(Forrás: Trombózisközpont)