Hányinger ellen házi szerekkel

A hányingernek (hányással vagy anélkül) különböző okai lehetnek. Többek között a gyomor-bél traktus és a hastájék megbetegedése, valamint fertőzéses betegségek jöhetnek szóba. A hányinger gyakran együtt jár olyan tünetekkel, mint a szédülés, fejfájás és hasmenés. Eláruljuk, mi segít a hányinger ellen, melyek a különösen hatásos házi szerek.

A hányinger okai

A hányinger maga nem betegség, csak különböző betegségek kísérő tünete. Az alábbiakban áttekintést adunk a leggyakoribb okokról:

  • A gyomor-bél traktus megbetegedése
  • A hasi szervek megbetegedése (pl. hasnyálmirigy, vakbél, epehólyag és máj)
  • Fertőző betegségek
  • Élelmiszer-intolerancia
  • Gyógyszerek mellékhatása (pl. teljes altatásból való ébredés, sugárkezelés, vagy kemoterápia után)
  • Pszichikai okok
  • Az egyensúlyszervek zavara (pl. utazási betegség)
  • Anyagcserezavar

Emellett felléphet hányinger agyrázkódáskor, napszúráskor, vagy migrénkor is. Terhes nőknél a terhesség első időszakában is előfordul hányinger.A szédülés gyakori kísérő tünet

A hányinger keletkezésének időpontja, valamint további kísérő tünetek további utalások lehetnek a panaszok okára:
Hányinger és hányás reggel: Tipikus terhes nőknél vagy nagy mennyiségű alkoholfogyasztás után.
Hányinger és hányás étkezés alatt, vagy után: utalhat akut gyomor- vagy bélgyulladásra, de pszichikai panaszokra is.
Hányinger és hányás több órával étkezés után: pl. gyomorfekély, vagy gyomorürítési panaszok megléte esetén.
A hányinger gyakran társul azzal az érzéssel, hogy azonnal hányni kell. A hányás a test védekező reflexe, mely során az a káros anyagoktól amilyen gyorsan csak lehet, meg akar szabadulni. Hogy végül bekövetkezik-e a hányás, vagy nem, az agyban lévő hányáscentrum dönti el. Az izgalmi állapot révén különböző testrégiók aktiválódnak, pl. a gyomor-bél traktus, vagy a belső fül.

Kísérő tünetek

Kísérő tünet lehet a sápadtság, szédülés, fokozott nyálfolyás és erős izzadás. A panaszok mögött gyakran gyomor-bélfertőzés, esetleg táplálék intolerancia áll, és az erős hányásnak folyadék- és elektrolitveszteség lehet a következménye. Idővel súlyveszteség és a fogak sérülése is bekövetkezhet. A gyakori hányás okait orvossal kell kivizsgáltatni.

A hányás mellett további tünetek is jelentkezhetnek a hányingernél. Ezekhez tartozik többek között az étvágytalanság, fejfájás, hasmenés, láz, hasfájás és szédülés.

A hányingerhez kapcsolódó tünetek sokfajta megbetegedésre utalhatnak. Szédülés esetén nyaki gerincproblémákra, valamint a belső fül megbetegedésére, vagy pl. az egyensúlyideg gyulladására lehet gondolni.

Ha a panaszok nem múlnak el néhány nap alatt, vagy erős fájdalmai vannak, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Rosszullét – mi a teendő?

A rosszullét (hányással vagy anélkül) általános tünet, mely különböző betegségeknél felléphet. A komoly ok nélküli hányinger ellen kaphatók receptmentes gyógyszerek, de a tünetek házi szerekkel is jól kezelhetők. Erős hányással járó hányinger estén különösen fontos, hogy megakadályozzuk testünk kiszáradását. A kiszáradás tünetei a száraz száj, gyengeség, vizelethiány, vagy csak nagyon kevés vizelet. Megelőzésére tiszta vizet, vagy gyógyteáét igyon kis kortyokban.

Házi szerek

Hányinger esetén ajánlatos lemondani a zsíros, erősen fűszerezett ételekről. Hasznos rövid időre teljesen le is mondani a táplálkozásról. Ha már jobban érzi magát, gyomorkímélő ételeket fogyaszthat. Erre alkalmas a kétszersült, tört banán és a krumplipüré. Hányinger ellen az alábbiak is hasznosak lehetnek:

  • Igyon egy csésze fodormenta-, kamilla-, vagy gyömbérteát.
  • Sétáljon egyet a friss levegőn. Ha szédül, üljön ki a teraszra, vagy a kertbe. Segíthet a lakás alapos átszellőztetése is.
  • Szopogasson frissen vágott citromszeletet, vagy tegyen néhány csepp citromlevet egy pohár vízbe, s azt kortyolgassa.
  • A répa sok ballasztanyagot tartalmaz, melyek a bélben megkötik a mérgeket és ezáltal hozzájárulnak a rosszullét elmúlásához. Próbáljon ki egy répalevest vagy répapürét.
  • Az aktív széntabletta is segít, megköti a méreganyagokat és enyhíti a hasmenést. Bő vízzel vegyük be!

(Németből fordította: Koncz László)