Hogyan távolítsuk el a talpunkba fúródott idegen testet?

Nyáron, amikor az ember – különösen a gyerekekek -, ha csak teheti, szívesen és gyakran jár mezítláb, gyakoribbak az olyan balesetek, amelyek során üvegszilánk vagy szálka fúródik a talpunkba. A legtöbb ilyen sérülés egy szemöldökcsipesz vagy egy tű segítségével egyszerűen kezelhető otthon, de a komolyabb szilánkos sérülések orvosi segítségért kiáltanak.

Nyáron, amikor az ember – különösen a gyerekekek -, ha csak teheti, szívesen és gyakran jár mezítláb, gyakoribbak az olyan balesetek, amelyek során üvegszilánk vagy szálka fúródik a talpunkba. A legtöbb ilyen sérülés egy szemöldökcsipesz vagy egy tű segítségével egyszerűen kezelhető otthon, de a komolyabb szilánkos sérülések orvosi segítségért kiáltanak.Dr. Sampson Davis a New Jerye-ben fekvő Meadowlands Hospital Medical Center baleseti osztályán dolgozik, és a következő tippeket adja azoknak, akiknek a talpába idegen test fúródik:

  • fogjuk meg a szilánk elérhető végét egy szemöldökcsipesszel, majd húzzuk ki az idegen testet abból az irányból, ahonnan a bőr alá került;
  • ha az egész szilánk a bőr alá került, egy kisebb tűt kell alkohol segítségével sterilizálni, hogy annak segítségével távolíthassuk el a szilánkot: amint egy része a bőrfelszín fölé került, érdemes a szemöldökcsipeszt használni a művelet befejezéséhez;
  • a szilánk eltávolítását követően szappannal és vízzel kell átmosni az egész talpat;
  • a bőrfelület megtisztítását követően kenjük be antibakteriális kenőccsel a sebet, és kössük be azt.

Dr. Davis szerint orvosi segítségre akkor van szükség, ha a szilánk túl mélyre fúródott, vagy ha a köröm alá került. Amennyiben kisgyerek szenvedte el a sérülést, aki nem képes hosszú percekig nyugodtan ülni, szintén szakember segítségére lehet szükség. További gondot jelenthet, ha az otthoni kezelés során a seb elfertőződött: megdagadt, fáj, kivörösödött. Ebben az esetben szintén érdemes ellátogatni az ügyeletre.