A hőpárnák és a jégtömlők több kárt okoznak, mint hasznot?

Sokak szemében ezek a fájdalom kezelésének gyógyszermentes alternatívái, a szakértők szerint azonban a hőpárnák és a jégtömlők valójában kárt okozhatnak a betegeknek, és hátráltathatják a gyógyulásukat. A szakemberek véleménye szerint ezek az eszközök eltántorítják a betegeket attól, hogy aktívvá váljanak, ami meghosszabbítja felépülési idejüket.

A hőpárnák és a jégtömlők több kárt okoznak, mint hasznot?Az új irányelvekben a szakértők azt javasolják, hogy csak abban az esetben szabad alkalmazni passzív ágenseket (például hőpárnát vagy jégtömlőt), ha ezzel valamilyen aktív kezelési programban való részvételt lehet elősegíteni.

Magyarázatként a fizikoterapeuták azt írják, nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a hideg illetve hőpárnák valóban beválnak, az aktív kezelések viszont nagyobb hatást gyakorolnak a fájdalomra, a mobilitásra és az életminőségre. Az aktív kezelések közé tartozik például a fizikoterápia és a kímélő torna.

Az irányelvekben a szakértők azt is hozzátették, hogy van némi bizonyíték arra, hogy a hőpárnát és a jégtömlőt fel lehet használni rövidtávú fájdalomcsillapításra, ezt azonban további kutatásokkal kell alátámasztani. Az orvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy egyre több bizonyíték lát napvilágot arra vonatkozóan, hogy ezek a módszerek nagyobb kárt okozhatnak a betegeknek, mint hasznot.

A jelentésre reagálva Sammy Margo, a brit Chartered Society of Physiotherapists társaság szóvivője elmondta, hogy a jégtömlő és a hőpárna nem megfelelő alkalmazása valóban kárt okozhat a betegeknek, ha azonban eszközként használják arra, hogy a betegek újra aktívvá váljanak, használatukat támogatni lehet.