A grapefruit-lé gátolja az elhízást

Azok az egerek, amelyek magas zsírtartalmú étrend mellett tiszta, rostmentes grapefruit-levet fogyasztottak, 18 százalékkal kevesebb súlyt szedtek magukra, mint azok, amelyek ugyanilyen étrend mellett vizet ittak. A gyümölcslevet fogyasztó rágcsálóknak emellett az inzulin- és a triaciglicerol-szintjük is javult, sőt a vércukorszintjük is javult.

A grapefruit-lé gátolja az elhízástA kutatást vezető Andreas Stahl és Joseph Napoli egyaránt meglepődött az eredményeken, jóllehet a hollywoodi diétákban már felbukkant a grapefruit jótékony hatása, ám ennek eddig semmilyen tudományos bizonyítéka nem volt.

A mostani kísérlet során a szakemberek hat csoportra osztották a vizsgált egereket. Az kontrollcsoport tagjai csak vizet ittak, a többi csoport pedig különféle koncentrációjú grapefruit-levet kapott. A vizsgálat végén azok az egerek, amelyek magas zsírtartalmú étrenden éltek és higított grapefruit-levet ittak, nem csak kevésbé híztak meg, de a vércukor- és az inzulinszintjük is jelentős javulást mutatott.

A szakemberek két olyan egércsoportot is összehasonlítottak, melyek közül az egyik olyan bioaktív összetevőket kapott a grapefruit-lébe keverve, amely a súlycsökkentésben fontos szerepet játszik, a másik pedig metformint, ami egy vércukorszint-csökkentő orvosság. A vizsgálat végén kiderült, hogy ugyanolyan étrend mellett a két csoport között nem mutatkozott különbség, vagyis a grapefruit-lé ugyanolyan mértékben képes csökkenteni a vércukorszintet, mint a receptre felírt orvosság. Amint azt Stahl megjegyezte, a grapefruit-lében számos aktív összetevő található, melyek működését még egyelőre a szakemberek sem értik, ezért még további vizsgálatok elvégzésére készülnek, hiszen az elhízás és az inzulinrezisztencia sokakat érintő probléma, ezért mindenkinek az az érdeke, hogy minél hatékonyabb megoldást sikerüljön találni rájuk.