Egy sajtburger = 9 km

A legtöbben figyelmen kívül hagyják az élelmiszerek csomagolásán szereplő kalóriatáblázatot, mert sokak számára értelmezhetetlen. Eredményesebb lenne, ha tápértéket jelző adatok azt mutatnák, hogy mennyi mozgással lehet elégetni az adott energiamennyiséget. Egy dupla sajtburger értékei például 9 kilométeres hegyi túrával „semlegesíthetők”.

Egy sajtburger = 9 kmA kalóriákra vonatkozó információ sokak számára értelmezhetetlen, ezért másképpen kellene megközelíteni a tápérték feltüntetését – derül ki egy friss kutatásból. Egy félliteres kóla például 210 kalóriát rejt, ami egy átlagos nő napi energiabevitelének több mint tizede, ez a szám mégsem működhet egészséges életmódra buzdító üzenetként. Amerikai szakértők javasolják, hogy az elégetéshez szükséges a csaknem 7 kilométeres futás vagy 42 perces séta ténye szerepeljen inkább a táblázatban, mivel az érthetőbb.

A Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Iskolájának kutatói kimutatták, hogy a testmozgásra vonatkozó információk tudatában a tinédzserek egészségesebb italokat vagy kisebb kiszerelést választottak.

Más táplálkozástudósok azt állítják, hogy a gyorséttermekben is hasznos lenne az efféle tájékoztatást. Szerintük ugyanis elképzelhető, hogy egy 9 kilométeres hegyi túrán elégethető kalóriatartalmú dupla sajtburger helyett szimplát választanak majd a vendégek, amelyet 4,2 kilométeren le lehet sétálni.

Az American Journal of Public Health című szakfolyóiratban megjelent eredmények növelik azon tudományos bizonyítékok számát, amelyek alátámasztják, hogy az emberek nem nagyon foglalkoznak a kalóriatartalommal.

„Nem igazán értik, mit jelent az, hogy egy kóla 250 kalóriát rejt. Ha ezt tudatosítani akarjuk, van jobb mód is a puszta számok feltüntetésénél. A sétálva megteendő kilométerek száma például hozzájárulhat a tudatosabb fogyasztáshoz” – fogalmazott a kutatást vezető Sara Bleich professzor, aki munkatársaival együtt hat baltimore-i kisboltban tette próbára az elméletet. A kísérlet során a megvásárolt italok átlagos kalóriatartalma 203-ról 179-re csökkent, és főleg a fiatalokra volt nagy hatással az új adat.