A tökéletes egészség kulcsa

Egyre többet költünk betegségeink kezelésére, egészségünk helyreállítására, gyógyszerekre, terápiákra. A tökéletes egészség kulcsa azonban sokszor néhány olyan rendkívül egyszerű módszerben rejlik, amelyek nem kerülnek semmibe és mindannyiunk számára hozzáférhetők – feltéve, hogy hajlandók vagyunk változtatni.

Az igazság az, hogy nincs olyan tabletta vagy orvosi kezelés, ami többet segítene az egészség tartós megőrzésében, mint az életmódunk: az, hogy napról napra mennyire egészséges életet tudunk élni. Ma már számtalan módszer és eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megvalósítsuk „eredendő” állapotunkat, a tökéletes testi-lelki jólétet. Az alábbiakban azokat gyűjtöttük össze, amelyeket bárki könnyen megtehet egy kis odafigyeléssel, különösebb idő-vagy anyagi ráfordítás nélkül.

A gének áldozatai vagyunk?

Sokan gondolják azt, hogy azok az öröklött betegségek, amelyekben a felmenőik szenvedtek, szükségszerűen megjelennek majd az ő életükben is, ebbe jobb hát beletörődni. Pedig egyáltalán nem vagyunk a génjeink áldozatai!

A Humán Genom Projekt nevű hatalmas kutatás, amelynek során 1996 és 2006 között feltérképezték a teljes emberi génállományt, rávilágított, hogy minden egyes génünk 30 000 fehérjét képes létrehozni, amelyek különböző módon jelennek meg végleges formájukban a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy lehet ugyan genetikai hajlamunk egy bizonyos betegségre, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy az valóban ki is alakuljon.

Az életmód ugyanis a génjeinkre is hatással van: ha folyamatosan stresszben élünk, génjeink egészen mást valósítanak meg, mint ha a pozitív dolgokra összpontosítanánk. Ehhez hasonlóan, ha egészséges, friss, teljes értékű ételeket eszünk, teljesen másként hasznosítjuk meglévő génkészletünket, mint akkor, ha gyorsételeken élünk.

Az életmóddal befolyásolható betegségek

Mely betegségek előzhetőek meg az egészséges életmóddal? Talán helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy melyek nem… Minden egyes döntés ugyanis, ami napi életminőségünket érinti, hatással van a szervezetünkre és így a lehetséges betegségekre is. Még az alábbi súlyos betegségek is kivédhetők a megfelelő étkezéssel, elegendő mozgással és az érzelmi egyensúly kialakításával:

  • daganatos betegségek
  • szívbetegségek
  • diabétesz
  • Alzheimer- és Parkinson-kór
  • magas vérnyomás
  • hormonális zavarok

13 egyszerűen megvalósítható tanács a hatékony életmódváltáshoz

1. Szex és intimitás
A kielégítő szexuális élet és a társunkhoz fűződő szeretetteljes kapcsolat bizonyíthatóan ellenállóbbá teszi az immunrendszerünket és csökkenti a stresszt. Fordítsunk ezért kiemelt figyelmet e terület rendbetételére, ha szexuális vagy párkapcsolati problémáink adódnak.

2. Egészséges fogak
A fog-és ínybetegségek és a nem megfelelő szájhigiénia nemcsak önmagukban jelentenek problémát, hanem összefüggésbe hozhatók egy sor más betegséggel, például a cukorbajjal, különböző szívproblémákkal (köztük a szívrohammal) és az alacsony születési súllyal. A napi legalább kétszeri fogmosás, a fogselyem használata és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés alapvetően fontos a megelőzésben!

3. Napfény – télen is!
Igyekezzünk télen is annyi időt tölteni a friss levegőn, a szabadban, amennyit csak lehetséges. Ilyenkor ugyanis még fontosabb, hogy szervezetünk elegendő napfényhez jusson. Ez nemcsak a jó hangulatunk eléréséhez szükséges, hanem ahhoz is, hogy a D-vitamin elegendő mennyiségben termelődjön sejtjeinkben.

Kutatások szerint a rák kialakulásának kockázatát például felére csökkenti, ha biztonságos körülmények között, rendszeresen ér minket napsütés. A D-vitamin receptorok ugyanis szinte minden sejtünkben megtalálhatók, az agysejtektől a csontokig, így hatásuk rendkívüli. A D-vitamin így több mint 2-3000 génünket képes kiegyensúlyozni, ami a teljes génállományunk 10%-a!

4. Kevesebb alkohol
Hazánkban is közkeletű az a tévhit, miszerint a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a szervezetnek. A legfrissebb kutatások alapján a napi egy-két pohár ital egyáltalán nem javítja az egészségi állapotot, sőt, ha ennél többet fogyasztunk, a májbetegségek és a cukorbaj kialakulásának esélyét is növeljük.

5. Gyakori kézmosás
A kézmosás még mindig a leginkább bevált megelőzés az influenza és egyéb vírusos megbetegedések ellen.

6. Elegendő pihenés
A súlyos alváshiány – napi 6-7 óránál kevesebb már annak számít! – összefügg a magas vérnyomás, az elhízás, a szívkoszorúér-betegségek, a depresszió, a cukorbaj és a daganatos betegségek kialakulásával, valamint közrejátszhat a munkahelyi és autóbalesetekben is.

Ennek oka, hogy a cirkadián ritmusunk, vagyis a napi biológiai óránk szabályozza sejtjeink energiaháztartását és fehérjeellátását is. A biológiai óránk és az anyagcserénk tehát szorosan összefüggnek egymással, ezért ha a cirkadián ritmus működését megszakítjuk, azzal károkat okozhatunk a szervezetünk helyes működésében is.

7. Hagyjuk abba a dohányzást!
A dohányosok fele a cigarettázás következményeibe hal bele, mintegy 25%-uk még 50 évesen, vagy annál is fiatalabb korban.

8. Kezeljük megfelelően a stesszt!
A stressz, a negatív élmények és az érzelmi problémák mindannyiunk életében jelen vannak, aligha tudjuk őket kikerülni. Fontosabb, hogy hogyan kezeljük az érzelmi feszültségeinket, a megoldatlan konfliktusainkat, esetleg múltbéli sérelmeinket. A feldolgozatlan érzelmek vagy stresszhatások ugyanis negatívan hatnak egészségünkre is – minden szervünkre, a fogínytől kezdve a szívig –, és különféle megbetegedéseket okozhatnak a megfázástól kezdve egészen a rákig.

Számos bevált módszer létezik érzelmeink feldolgozására, kiegyensúlyozására, a harmonikus életérzés fenntartására. A különféle meditációs technikák, az ima, a pszichoterápia, a spirituális választerápia, és számos más gyógyító vagy öngyógyító eljárás közül választhatunk aktuális, vagy éppen régebbi érzelmi ügyek feldolgozásához. Sokszor egy kiadós edzés, egy baráti beszélgetés vagy helyesen elvégzett böjt is közelebb vihet minket a megoldáshoz.

9. Mozgás, mozgás, mozgás!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen mindenki számára! A rendszeresen végzett fizikai aktivitás:

  • növeli a test általános jólétét és ellenálló képességét
  • erősíti a csontozatot
  • csillapítja a fájdalmakat
  • csökkenti a rák, a szívproblémák és a cukorbaj kockázatát
  • jobban alszunk és mélyebben pihenünk
  • könnyebben meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat
  • ellenállóbbak leszünk a betegségekkel és fertőzésekkel szemben
  • növeli agyunk teljesítményét, beleértve a gyerekek iskolai teljesítményét is.

Ráadásul sosem késő elkezdeni!

10. Együnk jó minőségű ételt!
Próbáljunk meg minél többször „valódi” ételeket enni a feldolgozott, tartósított, előrecsomagolt „ételimitációk” helyett. Ha választhatunk, inkább otthon főzzünk, mint hogy gyorsétterembe menjünk, és tanuljuk meg változatosan használni a fűszereket (egyáltalán nem ördöngösség!), ahelyett, hogy olajjal, zsírral, cukorral vagy ízfokozó adalékokkal próbálnánk meg ízletesebbé tenni a fogásokat. Fontos, hogy megfelelő minőségben fogyasszunk ómega-3 zsírsavakat is (halak és tengeri állatok, lenmagolaj, krillolaj), amelyek fontosak a szívproblémák, rák és egyéb betegségek megelőzésében.

11. Együnk minél több nyers ételt!
Az egészséges étkezés alapelve, hogy ételeink minél kevésbé legyenek feldolgozottak, a lehető legtöbb táplálékunkat próbáljuk természetes formában magunkhoz venni.

A feldolgozott, tartósított, kémiai vagy genetikai úton manipulált élelmiszerek több kárt okoznak a szervezetünkben, mint hasznot. Ha tehetjük, válasszuk az organikus körülmények között, lakóhelyünkhöz közel termelt, szezonális élelmiszereket. További fontos szempont, hogy az ételeket ne süssük-főzzük túl, inkább pároljuk rövid ideig. A legtöbb jót azzal tesszük önmagunknak, ha minél több ételt eszünk nyersen: salátát, csíráztatott hüvelyeseket, gabonaféléket és gyümölcsöket. Tévhit, hogy a főtt ételt könnyebben emésztjük meg, éppen ellenkezőleg, a nyers ételek enzimtartalma szükséges ahhoz, hogy az emésztés tökéletesen végbemenjen.

12. Ne mérgezzük magunkat feleslegesen!
Bár a manapság a szervezetünkbe jutó mérgek felsorolásával is egy egész könyvtárat tölthetnénk meg, mégis van esély arra, hogy ezek nagy részét elkerüljük.

Így például a háztartási tisztítószereket cseréljük egyszerűbb ecetre, mosószódára vagy mosószappanra – nagyanyáink bevált receptjei alapján –, esetleg ökológiai tisztítószerekre, ha pénztárcánk is megengedi. Légfrissítő helyett például használjunk illóolajokat vagy füstölőt, rovarirtók használata helyett levendulaolajat stb. Nézzünk utána, melyik vegyszert milyen természetes anyaggal tudjuk kiváltani.

Váljunk tudatos fogyasztóvá, ma már számos helyen informálódhatunk az egészségkárosító adalék- és egyéb méreganyagok tekintetében, például itt.

13. Igyunk tiszta vizet!
A tiszta, káros adalékoktól lehetőleg 100%-ban mentes ivóvíz elengedhetetlen az egészségünkhöz. Ha nem tudjuk, elegendő vizet iszunk-e, ellenőrizzük a vizeletünket: világossárgának kell lennie. Ha sötétebb sárga, valószínűleg nem viszünk be elég folyadékot. Optimálisan napi 2-3 liter vízre van szükségünk, ezért igyunk minden alkalommal, amikor csak megszomjazunk. Az ásványvíz vagy a víztisztítóval tisztított csapvíz egyaránt jó megoldás.

(Forrás: Lifestyle Changes That Will Keep You Alive, angolból fordította: Kolontár Elvira)