Házi módszerek szájszag ellen

A rossz szájszag általánosan figyelmen kívül hagyott egészségügyi és társadalmi probléma. A fogorvosok szerint a fogfájás és az ínybetegségek után ez a harmadik leggyakoribb ok, amellyel az emberek felkeresik a rendelőt. A legtöbb ember nem is tudja, milyen egyszerű módok is léteznek a kezelésére. Íme, néhány házi gyógymód, amivel legyőzhető a rossz lehelet.

Múlékony vagy krónikus

Élete néhány időszakában minden embert érint a szájszag. Problémává azonban csak akkor válik, ha hosszabb ideig elhúzódik, vagy más egészségügyi állapot kísérője. Az átmeneti szájszag fogmosás vagy szájvízzel való öblögetés után elmúlik. Az ilyen esetekben a rossz leheletért az elfogyasztott élelmiszerek, például fokhagyma, sajt, hal a felelős. Rossz szájszag a száj kiszáradása esetén is felléphet, böjtöléskor, stressz hatására vagy egész éjszakás alvás után.

A szájszag másik típusa a krónikus rossz lehelet. Ez az az eset, amikor a szájszag a gondos szájápolás ellenére is megmarad. Ezt a fajta szájszagot már orvosi problémának kell tekinteni, mely becslések szerint az emberek 30 százalékát érinti. Az egészségügyi problémán túl ez a tünet az érintett személy társadalmi és szakmai kapcsolatait is érintheti. A rossz szájszag gyakran vezet megnövekedett stresszhez és gyenge önbecsüléshez.

Megoldások a házipatikából

A kezelés első lépése az ok megtalálása. Ha a rossz szájszagot bizonyos étel okozza, már annak elkerülésével is megelőzhető a probléma. Ha egyéb tényezők okolhatók, más módszerekre van szükség.

Görögszéna

Indiában a görögszéna (Trigonella foenum-graecum) az egyik legnépszerűbb házi gyógymód a rossz szájszag ellen. Forraljunk fel egy teáskanál görögszénamagot fél liter hideg vízzel, majd hagyjuk 15 percig lassú tűzön főni. Ha elkészült, szűrjük le, és máris ihatjuk. Rendszeres fogyasztása fokozatosan csökkenti a rossz szájszagot.

Avokádó

Az avokádó kiváló gyógymód a rossz lehelet ellen. Emésztési zavarok miatt időnként étel marad a belekben. Ahogy ez felbomlik, rossz szagú gázok képződnek, amelyek egy része a szájon át távozik. Az avokádó fogyasztása segít a bélben lévő étel felbontásában, s ezzel minimalizálja a szájszagot.

Guava

Ha a rossz szájszagot ínybetegségek okozzák, jó megoldás lehet a guava. A kálcium, magnézium és oxalátok mellett az almasav, oxálsav, foszforsav és csersav jó forrása is. Fogyasztásával csökken a fogínyvérzés, és erősödik az íny. Elpusztítja a fogínyben megbúvó káros baktériumokat is, ezáltal csökken a rossz lehelet. Nemcsak a gyümölcs, de a fiatal levelek rágása is gyógyítja az ínyt.

Petrezselyem és szegfűszeg

Forraljunk fel két csésze vizet egy kevés összevagdosott petrezselyemzölddel és néhány egész szekfűszeggel. Hagyjuk állni, amíg lehűl, majd szűrjük le. Szájvízként használva gargalizáljunk vele minden étkezés után.

Dzsúzok

A nyers gyömölcsökből vagy zöldségekből kinyert levek a rossz szájszag elleni küzdelem fontos eszközei. Különösen hasznos a zöld színű zöldségek level. A rossz lehelettel küzdők számára javasolt a nyers gyümölcs- és zöldséglevek rendszeres fogyasztása.

A házi gyógymódok csodákra képesek a szájszag ellen, de emellett nem szabad elhanyagolni a gondos szájápolást sem. A fenti módszerek és a fogkefe és fogselyem rendszeres használata biztosítja, hogy legyőzzük a rossz leheletet.

(Forrás: Home Remedies for bad breath, angolból fordította: Harrach Orsolya)