Jó formában az ünnepek alatt is

Már csak két hét van hátra Karácsonyig, 3 hét újévig, és ilyenkor legtöbbünk fejében a nagy ünnepi készülődés forog: ebédek, vacsorák, ajándékok, és csak keveset gondolunk arra, hogy ilyenkor is jó lenne karcsúnak és szépnek maradni, mert kicsit talán fáradtak is vagyunk így év vége felé. Most néhány tippet kínálunk arra, hogyan hozzuk a legjobb formánkat az ünnepek alatt is, és arra, hogyan férjünk bele a szilveszteri ruhánkba.

Még van esélyünk, hogy eltüntessünk néhány centit a derékbőségünkből és eltávolítsuk a mérgeket a szervezetből a nagy dínom-dánom előtt, vagy legalább semlegesítsük azok hatását. Gondoljuk át alaposan az étrendünket ünnepek előtt és után, és persze a mozgás se merüljön ki a szatyrok hazacipelésében és a nagytakarításban. Akár az ünnepek alatt is készíthetünk egészséges finomságokat, melyek nem raknak ránk felesleges kilókat. Ilyenkor ugyan nagy a csábítás, de néha megéri ellenállni egy újabb szelet sütinek vagy újabb szaloncukornak.

A menühöz válogassunk az alábbiakból:

  • Sovány hús, tojás, hal 
  • Fermentált szójatermékek a hús helyettesítésére vegetáriánusoknak
  • Gabonapelyhek, teljes kiőrlésű kenyér, korpás kenyér, gabonák: barnarizs, hajdina, köles
  • Zöld színű zöldségek – nyers vagy főtt
  • Gyökérzöldségek: sárgarépa, cékla, retek
  • Póréhagyma, zeller, vöröshagyma
  • Szezonális gyümölcsök, déligyümölcsök
  • Magok, csonthéjasok: szezám, lenmag, dió, mandula stb.
  • Hidegen sajtolt növényi olajok
  • Aromás fűszernövények, fűszerek: petrezselyem, bazsalikom, menta, rozmaring, fahéj, szegfűszeg, ánizs, szegfűbors, kakaópor, karobpor (szentjánoskenyérfa terméséből készült, kakaóhoz hasonló por) stb.
  • Szénsavmentes víz és gyógyteák
  • Édesítőnek: xillit, sztívia kivonat, esetleg méz

Módjával – magas cukortartalom miatt

  • Szárított gyümölcsök: sárgabarack, datolya, áfonya, füge, mazsola stb. – ezeket csak módjával fogyasszuk, mert magas a cukortartalmuk
  • Méz
  • Csokoládé, ha étcsokoládé, és minimum 75% a kakaótartalma

Kerüljük a fogyás vagy súlymegtartás érdekében:

  • Olyan ételek, melyek visszatartják a szervezetben a nedvességet, különösen a túlzottan sósak vagy magas cukortartalmúak.
  • Finomított termékek, amelyek a feldolgozás során elveszítették a tápláló anyagok szinte teljes részét: fehér kenyér, kekszek, cukor, fehér lisztből készült tészták stb., lisztes ételek, hántolt gabonák, fehér rizs, burgonya.
  • Tejtermékek, még az alacsony zsírtartalmúak is, mivel a bennük lévő fermentumok felfúvódást okozhatnak.
  • Félkész és készételek, melyekben sok telített zsír, szénhidrát és só van.
  • Szénsavas üdítőitalok, dobozos levek.
  • Állati zsírok, mint teavaj, olvasztott zsír, szalonna.
  • Élénkítő italok, mint az alkohol és néha a kávé – bár ez utóbbi néha jó lehet. Sose igyuk éhgyomorra.
  • Ételek magas zsír- vagy olajtartalmú mártással: pl. majonéz, főzött szószok
  • Olajban sült ételek

Gondoljunk a bőrünkre, testünkre is

20101216-wellnessEzen a héten tisztítsuk meg alaposan arcbőrünket, kezdjünk bőrmegújító, fiatalító kúrába, kényeztessük arcunkat és az egész testünket. A bőr tisztítását levendula és rózsa alapú aromásított lemosó víz segítségével kezdjük vagy bőrtípusunknak megfelelő természetes alapú arcvízzel. Végezzünk könnyű tisztítást végezz lenmagos bőrradír segítségével – keverjük joghurtba, esetleg egy kis kristálycukrot vagy mandulaőrleményt is tehetünk bele. Ez helyreállítja a bőr zsíregyensúlyát, simává és hidratálttá teszi. Alkalmazzuk fürdés előtt az egész testen

Végezzünk gőzöléses tisztítást az arcunkon: cseppentsünk a vízbe neroli (narancsvirág) olajat és narancsmag vagy grapefruitmag kivonatot, teafa olajat, melyek megnyugtató és tisztító, fertőtlenítő hatásúak. Ha meg vagyunk fázva, tehetünk hozzá kevés eukaliptusz vagy borsmenta olajat, mert ez a légutakat is kitisztítja.

Menjünk gőzfürdőbe, vagy otthon a fürdőben készítsünk egész testes gőzfürdőt bergamott olajjal. Rizslisztből, őrölt fahéjból és mandulaolajból készült bőrradírral tisztítsuk meg az egész testet.

December 20-26. A hétvégi nagytakarításban elveszett belőlünk a tűz? Dobjuk fel a Karácsony előtti utolsó hétfőt, hogy ne legyen számunkra nyűg. Találkozzunk barátainkkal, menjünk el egy étterembe, kávézóba, teaházba. A kellemes estére várva az egész nap jó hangulatban telik el. Ez egyszerű, de hatásos fogás.

Szőrtelenítsünk:  ezt a legjobb 5-7 nappal az Új Év előtt megtenni (ha nincs otthon gyantánk vagy epilálónk, akkor ugorjunk be még időben a kozmetikushoz). Így megelőzhetjük a friss gyantázás okozta égő érzést vagy szőrtüsző gyulladást az ünnep kellős közepén, hiszen a bőrnek kell egy pár nap a megnyugváshoz.

Foglalkozzunk lábainkkal, kezeinkkel: végezzünk paraffinos kúrát a bőr hidratálása és a repedések megelőzése érdekében. Menjünk el manikűröshöz és pedikűröshöz, ha tudunk, vagy otthon, magunk végezzük el ezeket.

December 27-31:

Menjünk el teljes testmasszázsra, arcpakolásra, fodrászhoz. Ha már nem jutunk be masszőrhöz, kérjük meg egy barátunkat vagy párunkat, és a masszázshoz illatosítsunk fenyő illóolajjal. Az arcra szilveszter délelőttjén tegyünk vitaminos és regeneráló pakolást gabonacsíra olaj, körömvirág (calendula), komló hozzáadásával. Vegyünk 37 fokos (hidromasszázs) fürdőt fenyőtű esszencia hozzáadásával. Töröljük le arcunkról a pakolást, és vigyünk fel rá tápláló krémet.

Mindennapra ajánlott

Minden nap végezzük el az arctisztítást otthon rózsa vagy levendula arclemosó vízzel. Ugyanígy minden nap vigyünk fel hidratáló nappali krémet natúr gyógyfüves kivonattal. Minden nap, lefekvés előtt végezzünk kézfürdőt. Felváltva mártogassuk a kezünket meleg vizes kézfürdőbe 5-5 percre, majd 10 másodpercre – hideg vizes fürdőbe (17-18 fokos). Ismételjük meg 2-3 alkalommal, majd használjunk hidratáló tápláló kézkrémet. Esténként készítsünk lábfürdőt ásványi sók vagy fürdősó hozzáadásával, ami segít a fáradtság eltüntetésében. Szintén minden nap, lefekvés előtt vigyünk fel a sarkunkra ciprus vagy borostyán kivonatos krémet, ami erősíti a kapillárisokat és javítja a vérkeringést.

(Forrás: Hogyan hozzuk formába magunkat két héttel az ünnepek előtt?, Express felkészülés az új évre – lapos has egy hónapon belül, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)