Szépség egyszerűen, olívaolajjal

Az olívaolajat már az ókorban is alkalmazták különböző kozmetikai eljárásokhoz. Ennek a telítetlen olajnak a népszerűsége abban rejlik, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és egyéb biológiailag aktív anyagban. Jó kozmetikai szer, gyakorlatilag az összes bőrtípushoz, ám különösen az a száraz bőrhöz és a száraz töredező hajhoz.

Oliva olajA jelenleg forgalomban lévő drága krémek és egyéb higiéniai szerek nagy többségében olívaolaj az alapanyag. Elősegíti a sima és szép bőr megőrzését. A túlságosan száraz vagy kicserepesedett arcbőr és kéz puhításához és bársonyossá tételéhez ideális a benne található zsírsavak és antioxidánsok révén. A zsírsavak visszaállítják a bőr zsíregyensúlyát, az antioxidánsok védik és bársonyossá teszik a bőrt.

Hogyan használjuk önmagában?

Arcra, testre: Az olívaolajos mosakodás nem csak tisztítja a bőr bármely típusát, hanem megvédi a kiszáradástól, rugalmassá és elasztikussá teszi azt. Ennek eléréséhez az olajjal telt tégelyt (edényt) forró vízbe rakva melegítsük fel. Ezután a forró vízben megnedvesített tampont mártsuk bele a meleg olajba. Ezzel a tamponnal töröljük át az arcunk, nyakunk és dekoltázsunk bőrét. 2-3 perc múlva papírszalvétával itassuk el a maradék olajat vagy meleg vízzel mossuk le azt.

Fürdővízhez is adhatjuk önmagában vagy illóolajokkal együtt.

Szélcserzett arcbőrre és kézre: a megtisztított arcbőrbe egy fél evőkanálnyit masszírozzunk be és takarjuk le arcunkat len szalvétával vagy törülközővel és feküdjünk így 2-3 percig. Ezután mossuk le arcunkat vízzel vagy itassuk fel a felesleget szalvétával.

Hajra: Keleten a haj ápolásához igen népszerű kozmetikai szer az olívaolaj néhány csepp aromás illóolaj hozzáadásával. Például hajunk számára készíthetünk forró párafürdőt.

Az olajat kissé megmelegítjük (de nem forraljuk!), ízlés szerint teszünk bele néhány csepp aromás illóolajat, és még forrón beledörzsöljük hajunkba és fejbőrünkbe vagy erre felhasználunk egy forró nedves törülközőt. Ez után a törülközőt fejünkön hagyjuk turbánszerűen feltekeverve, hogy a gőz erősítse az olaj hatását. Ez az eljárás gyógyítja a korpás fejbőrt is, hajunknak pedig életerőt és fényt ad. Hasznos hajtöredezésre és erős hajhullásra is. Egy-két óra múlva megmoshatjuk fejünket. Ilyen procedúrát legalább hetente egyszer érdemes elvégezni.

Készítsünk olívaolaj alapú kozmetikai szereket

Uborkás tisztító krém

Ezt a krémet nem csak a portól és zsírtól való megtisztításra használhatjuk, hanem a smink lemosására is. Az uborka leve gyorsan romlik, ezért hűtőszekrényben kell tárolni maximum 2-3 napon át.

Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál uborka lé, csipet só, 1 teáskanál rózsavíz (ízlés szerint).

Keverjük össze a hozzávalókat! A szert könnyed mozdulatokkal vigyük fel az arcunkra, hagyjuk hatni fél percig. Ezután meleg vízzel mossuk le (normál/zsíros bőr esetében) vagy törüljük át arcunkat kozmetikai vattával (száraz/érzékeny bőr esetében).

Citromos tisztító krém zsíros bőrre

Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál rózsavíz (ízlés szerint).

Keverjük össze a hozzávalókat! A szert könnyed mozdulatokkal vigyük fel, hagyjuk hatni fél percig. Ezután meleg vízzel mossuk le.

Saját készítésű tusfürdő

Hozzávalók: 1/2 pohár olívaolaj, 1 evőkanál méz, 1 tojás, 1/4 pohár vodka, 1 evőkanál folyékony szappan, 1/2 pohár tej.

Keverjük össze az olívaolajat a tojással és mézzel, adjuk hozzá a folyékony szappant, amely a tusfürdőt sűrűbbé teszi. Adjuk hozzá a vodkát, amely az elegy egyenletes elosztását teszi lehetővé testünkön és tisztítja a bőrt. Verjük fel az elegyet, adjuk közben hozzá a tejet. Az ilyen szer jobban tisztítja és táplálja bőrünket mindegyik bármelyik üzletben vásárolt tusfürdőnél, a bőrünket simává, ragyogóvá és gyengéddé teszi.

Tipp: A folyékony szappanok közül válasszunk olyat, ami viszonylag természetes összetevőkből áll, vagy kevésbé káros összetevőket tartalmaz, esetleg natúr szappant olvasszunk fel vízfürdőn.

Tonizáló arcpakolás

Ez a pakolás minden bőrtípushoz jó. Különösen hatásos a fáradt, petyhüdt, fonnyadt bőr esetében.

Hozzávalók: 1 teáskanál olívaolaj, 1 teáskanál tejföl vagy joghurt, 1 evőkanál szárított élesztő, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál sárgarépa lé (vagy uborka lé, burgonya lé, alma lé).

Keverjük össze a hozzávalókat és vigyük fel arcunkra 10-15 percre! Ezután mossuk le hideg vízzel!

Tápláló arcpakolás

Száraz és petyhüdt bőrre a legjobb.

Hozzávalók: 1 tojássárgája, 2 evőkanál növényi olaj és 1 teáskanál méz. Vigyük fel az elegyet megtisztított arcunkra 15-20 percre, majd mossuk le meleg vízzel! Bőrünk olyan finom és selymes lesz, mint egy kisbabáé.

Tisztító és fehérítő pakolás

Ez a pakolás minden bőrtípushoz jó, tökéletesen összehúzza a pórusokat és tonizálja a bőrt.

Hozzávalók: 2 evőkanál fehér agyag, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, néhány csepp mentaolaj vagy menta sűrítmény (vagy 1 teáskanál petrezselyem lé).

Keverjük össze az agyagot és az olívaolajat pasztaállagig, adjuk hozzá a citrom levét és a mentaolajt. Vigyük fel a megtisztított arcbőrre 15-20 percre, majd mossuk le meleg vízzel.

Szer a haj állagának gyors javítására

Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1 tojás, 1 teáskanál alma- vagy borecet vagy 1 teáskanál méz.

Keverjük össze az összes hozzávalót, és jól verjük fel! Vigyük fel az elegyet a fejbőrre és hajunkra! Borítsunk fejünkre meleg törülközőt és hagyjuk rajta 10-15 percig. Ez után mossuk meg a hajunkat meleg vízben. Hajunk puhább, sűrűbb lesz és könnyebb lesz frizuránkat befésülnünk.

(Forrás: Egyszerű szépség receptek: Olívaolaj, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)