Apró, de fontos dolgok időseknek

Ha idős korban a mobilitás és az érzékszervek gyengülnek, speciális napi segédeszközök segíthetik a mindennapi életet. Sok közülük fiatalabbak számára is praktikus. Jó, ha tudjuk, hogy csak az 50-80 évesek harmadának nincs jelentős problémája a háztartási eszközök kezelésével, a különféle nyitókkal, leolvasható szerkezetekkel – tudjuk meg egy felmérésből.

A megkérdezettek 38%-a nem tudja kezelni a konzervnyitókat, negyedrészüknek gondja van a dugóhúzóval, sokuknak problémát okoznak a zöldségpucolók, a háztartási létrák, a gyümölcsprések vagy a kukák.Talán ez kell leggyakrabban

Amit a legtöbben kritizáltak, az a túlzott erőigény, a nem kézhez álló kialakítás. Az elektromos készülékek használatára panaszkodik a megkérdezettek több mint 40 százaléka. Érthetetlen kézikönyvek, megfejthetetlen címkék vagy kisméretű gombok képezik a szemrehányás tárgyát. Az iparág azonban egyre éberebb lett. Nem utolsósorban a népesség egyre magasabb átlagos életkora növekedésével megnőtt az igény a könnyen használható eszközök iránt. Így időközben olyan mobil készülékek jönnek piacra, melyekkel valóban csak telefonálni lehet, és nincs szó zenehallgatásról, fényképezésről. Másik példa a mosógép. Vannak készülékek, melyeket eleve magasabbra építettek, vagy magasítóval szállítanak. A ferdére állított dob, amit így könnyebb megtölteni, vagy a ferde kezelőfelület növeli a kezelés komfortját.

A telefonok ugyancsak fontosak lehetnek, ha mindennapi segítségről van szó. Nagyobb gombok és jól olvasható kijelzők szükségesek ahhoz, hogy gyorsan segítséget lehessen hívni.

Apróságok – nagy segítség

A harisnya(nadrág) felvételétől a csúszásmentes, megvilágított éjjeli asztaltalapzatig számtalan kis és megfizethető segítő létezik. Íme néhány példa:

  • Csavaros fedelek, kupakok, kapszulák és konzervdobozok könnyebben kinyithatók különösen nagy csúszásmentes anyagból készült nyélcsatlakozással.
  • Kisebb belső nyomású palackok fedele könnyebben eltávolítható, ha lyukat ütünk arra.
  • A túl vékony evőeszköznyél alá gumialátét tehető.
  • Gyengülő látás esetén kéznél van a nagyító minden méretben – vannak ugyancsak beszélő órák, személymérlegek, amelyek bemondják az időt és a kilókat.
  • Vannak hajkefék extra hosszú hajlított nyéllel, ha a karok emelése a már problémát okoz. Léteznek seprűsegítők, melyeknél a kézi kefe és szemétlapát derékszögben csatlakozik egy derékig érő nyélen, megtakarítva a lehajlást.

A gyógyszertárban is található praktikus segítség

  • Az ismert rekeszekkel ellátott tablettaválogató mellett a heti tablettás doboz már hangokkal emlékeztet a bevétel idejére.
  • Akusztikus csepegtető segít a folyékony gyógyszerek adagolásában.
  • Látássérülteknek a mérőeszközök bemondják a vérnyomást és a vércukorszintet.
  • … és még a lázmérők is megtanultak beszélni.

(Németből fordította: Koncz László)