Világmentő gyöngysor

Egy gyöngysor, amely segíthet a szegény, elmaradott környezetben élő nőknek, akik általában iskolába sem járhattak, hogy elkerüljék a nem kívánt foganásokat. Egy gyöngysor, mely itt, Magyarországon is alapvető üzeneteket hordoz.

Évente közel százmillió foganás történik a párok szándéka ellenére, így az emberi népesség évente kb. 80 millióval nő a Földön. Már több mint negyedszázada, hogy túlterheltük a Földet, s ez a népességrobbanás a súlyosbodó környezeti válság, a növekvő nyomor és munkanélküliség, a globalizálódott munkaerőpiacon egyre élesedő verseny, az emberi élet leértékelődése és az emberi jogok eljelentéktelenedése, az élelembizonytalanság és vízhiány, az erőszak és konfliktusok és számos más hétköznapi problémánk fő hajtóereje.

Mi is az a ciklus-gyöngysor

A gyöngyfüzér valójában egyszerűsített menstruációs ciklus naptár, melynek segítségével nyomon követhetők a termékeny napok. A piros gyöngy jelzi a havi vérzés (és egyúttal a ciklus) kezdetét, az olajzöld gyöngyök a termékeny napokat mutatják (ez az egyénileg eltérő teljes ciklushossz és a biztonság miatt ilyen hosszú). A füzéren lévő kis gyűrű segítségével léphetünk naponta egyet a gyöngyök között.

Ez a fűzér csak az iskolázáshoz és családtervezési tanácsadáshoz nem jutó szegény nők számára jelent segítséget. Használata semmiképp nem ajánlott ott, ahol a modern fogamzásgátlók, az oktatás és tanácsadás általánosan elérhetők. Számos honlapon is sokkal pontosabban ki lehet számolni a termékeny napokat

A túlnépesedés korunk egyik legégetőbb globális problémája, évente 80 millióval vagyunk többen. Ennek a legfőbb oka, hogy a világon perceként (!) kb. másfélszáz, a párok által nem kívánt foganás történik, főként a fejlődő országokban a családtervezési lehetőségek hiánya miatt.

Az ENSZ Népesedési Programja (UNFPA) becslése szerint évente 7 milliárd dollárral meg lehetne oldani, hogy a családtervezés mindenki számára elérhető legyen. Kevesen tudják, de Magyarország is sokat tehetne a nem kívánt foganások megelőzésére, hiszen hazánk a fejlődő országok fenntartható fejlődését szolgáló hivatalos fejlesztési támogatással (ami az ENSZ és EU elvárás szerint a bruttó nemzeti jövedelem 7 ezreléke lenne, de jelenleg csak 1 ezrelék!) kb. 3-4 millió nem kívánt foganást tudna megelőzni.

Hazai helyzet

Hazánkban és más fejlett országokban a nem kívánt foganások aránya nem olyan magas, mint a fejlődő országokban. Néhány adatra azonban érdemes figyelmet szentelnünk:

Magyarországon a 8 osztályt végzettek körében az egyharmadot is meghaladja a párok által nem kívánok foganások aránya. Egy 2007-es UNICEF jelentés szerint Magyarország a gyermekjólét színvonala tekintetében 21 fejlett ország közül a 19. helyen áll. Az első 7 hely a skandinávoké, hollandoké és spanyoloké. Az utolsó három helyen Magyarország, az USA és Nagy-Britannia van. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy magas az említett országokban az 1000 főre jutó fiatalkorú szülések száma, ez 2002-ben Magyarországon 21 fő, Nagy-Britanniában 20 fő, Egyesült Államokban 53 fő, míg Svédországban és Dániában csak 6 fő volt.

A gyöngyfüzér itt, Magyarországon is alapvető üzeneteket hordoz:

1. A szolidaritás kifejezése azon nők százmillióival, akiknek iskolázottság, jogok, megfizethető eszközök hiányában gyakran még ilyen egyszerű eszközzel sincs lehetőségük családtervezni.

2. A jövő generációk iránti felelősség, a véletlen foganások tudatos kerülésének kifejezése.

3. Saját magunk iránti felelősség kifejezése.

4. A nők esélyegyenlőségének kulcskérdése a felkészültségük és lehetőségeik a családtervezésben.

5. A munkahelyvédelem kulcskérdése a családtervezési lehetőségek globális biztosítása, amely hatékonyan lassítja a népességrobbanást.

6. Az erkölcsök és vallások szolgálják az életet, óvjanak az emberiség első számú halálos bűnétől, a túlnépesedéstől, amely erőszakhoz vezet (Konrad Lorenz).

7. A családtervezési lehetőségek legyenek legalább szociális alapon ingyenesek Magyarországon is (mint több EU országban, Iránban stb.), hogy ne azért foganjanak gyermekek, mert szüleiknek még családtervezésre sincs pénze!

8. Legyen sokkal általánosabb és magasabb szintű a családtervezési kompetenciára nevelés a magyar oktatási rendszerben.

9. A családtervezési programok támogatása a legköltséghatékonyabb klímavédelem és környezetvédelem, ne hiányozzon a Nemzeti Klímavédelmi Programból és Nemzeti Fenntarthatóság Stratégiából!

10. A média tabuk nélkül töltse be szerepét a családtervezési kompetencia elterjedésében, amely a halálozás visszaszorítása után az emberiség legsürgősebb jelenkori leckéje.

(Forrás: Világmentő gyöngysor / CycleBeads To Save The World)