Japán tudósok megtalálták az ember belső órájának kulcsát

A Kyoto Egyetem tudósai állításuk szerint rábukkantak az agyat alapállapotba visszakapcsoló gombra. Egy nemrég megjelent cikk szerint ezzel képesek lehetnek egy nap alatt bármilyen új időzónához igazítani a belső óránkat. Szakértők szerint a japán tudósok ezzel nagy közel kerültek az időeltolódás káros hatásait gyógyító szer kifejlesztéséhez.

Japán tudósok megtalálták az ember belső órájának kulcsátAz emberi szervezetben számtalan apró óra van, amiket mind az agyban található „főóra” irányít: ez tartja testünket egyensúlyban a külvilággal, és emiatt leszünk álmosak éjjelente. Bárki, aki valaha is dolgozott éjszakai műszakban, vagy részt vett tengerentúli utazáson, a saját bőrén tapasztalhatta a megzavart alvás- és éhségritmus káros hatásait. Mert bár a belső óránk a nappal és az éjszaka váltakozása alapján működik, csak rendkívül lassan (egy nap/időzóna) képes alkalmazkodni az új környezethez.

A japán tudósok azonban nemrég találtak egy módszert a főóra rugalmasabbá tételére. A kutatók szerint egy nagyjából 10 000 agysejtből álló sejtcsoport a felelős az eltelt idő számon tartásáért. A kutatók rájöttek, hogy az agysejtek füleként funkcionáló, és a köztük lévő kommunikációt lehetővé tevő vazopresszin-receptorok működésének befolyásolásával képesek lehetnek gyorsabb alkalmazkodásra bírni a belső órát.

A vazopresszin-receptorok nélkül élő, genetikailag módosított egerek a kísérletek során egyetlen nap alatt képesek voltak megbirkózni a mínusz nyolc órás időeltolódással, míg ugyanehhez a normális egereknek hat napra volt szükségük. A plusz nyolc órás időeltolódás leküzdéséhez a normális egereknek nyolc, míg a genetikailag módosítottaknak csak két napra volt szükségük. A tudósoknak hasonló eredményeket sikerült elérniük a vazopresszin-működést elnyomó gyógyszerekkel is.

„A krónikus időeltolódás-szindróma és az állandóan váltakozó munkaidő komoly egészségügyi problémákat okozhat, például magas vérnyomást, elhízást és más anyagcsere-betegségeket is – írják a tudósok – A kutatási eredményeink szerint a vazopresszin-receptorok működését megcélzó gyógyszerek segíthetnek a cirkadián-ritmus problémák megoldásában.”

Dr. Michael Hastings szerint a mostani egy páratlan kutatás, aminek során a tudósoknak sikerült rendkívül közel kerülniük az időeltolódás-szindróma gyógyításához. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a vazopresszin-receptorok a vesék működésében is fontos szerepet játszanak, így a későbbi szereket úgy kell majd megalkotni, hogy ne károsítsák a veseműködést.