A szexuális erőszak az általános iskolákban is jelen van

Az amerikai általános iskolák felső tagozatában a lányok 27, a fiúk 25%-át érinti a szexuális erőszak valamilyen formája – derül ki az Illinois-i Egyetem kutatásából. Leggyakoribb formája, mellyel a folyosókon és az osztálytermekben találkozik a 10-14 év közötti korosztály, a verbális erőszak, a tapizás és a zsarolás, de a homofóbia is jelen van az iskolákban.

A szexuális erőszak az általános iskolákban is jelen vanA 2008 tavaszán végzett felmérés összesen 1391 gyerekkel készített interjút négy meg nem nevezett általános iskola diákjai közül, ötödiktől nyolcadik osztályig. A megkérdezettek több mind harmada a felsoroltakon kívül azt is átélte legalább egyszer, hogy az akarata ellenére megérintették és megcsókolták.

„Ez a felmérés rámutat arra, hogy a gyerekek már jóval a középiskola megkezdése előtt megtapasztalják a szexuális zaklatás különböző formáit, ezért nem lehet elég korán elkezdeni a témával kapcsolatos felvilágosító oktatást” – fejtette ki Dr. Dorothy Espelage, a tanulmány egyik szerzője, az Illinois-i Egyetem professzora, aki az anyagot Amerikai Oktatási Kutatóközpont áprilisi rendezvényén mutatta be a szakma képviselői számára. A szakember szerint további problémát jelent, hogy a diákok nagy része egy idő után teljesen immunissá válik a zaklatásra, hiszen egyszerű viccként tekint a testét és szexuális orientációját tárgyaló negatív megjegyzésekre, és játékként fogja fel, ha egy osztálytárs megfogja a fenekét vagy erőszakkal megcsókolja.

„A jelenség hosszú távú hatásai között ott van a depresszió, az iskolai eredmények romlása, a fásultság, a szorongás, de sajnos az öngyilkos gondolatok is” – világított rá Espelage professzor.