Jönnek a „megszerkesztett” gyümölcsök?

A genetika haladása lehetővé teszi, hogy pontosan megszerkesszék a génállományt, így a gyümölcsöket és más növényeket feljavítsák genetikailag. Ehhez már nem kell idegen géneket bevinni, ezért olasz kutatók azt remélik, hogy a biotechnológiának ez a fajta alkalmazása nagyobb kedveltségnek fog örvendeni, mint a vitatott GMO-k. Jönnek tehát a GEO-k?

A GMO-k, a genetikailag megtervezett gyümölcsök, mint a „szuperbanán”, ami több A-vitamint termel, vagy az alma, amelyik nem barnul meg, ha felvágják, hamarosan megjelenhetnek a zöldséges polcokon.GMO után GEO?

„Egyszerűen az, hogy elhagyjuk az idegen gén beszúrását, a génszerkesztett növényeket ‘természetesebbé’ teszi” – jelentette ki Chidananda Nagamangala Kanchiswamy (Istituto Agrario San Michele, Olaszország).

A gyümölcsök jellegzetes tulajdonságain úgy tudnak változtatni, hogy egy apró genetikai csavarral megnövelik vagy csökkentik a természetes összetevők mennyiségét, amelyeket a növényi sejtek termelnek. Egy gyümölcs génkészletének megszerkesztése mára azzal vált lehetségessé, hogy a gyümölcsök génkészletéről egyre több az információ, és új eszközöket fejlesztettek ki.

Eddig még nem alkalmazták a szerkesztés eszközét a gyümölcsök génmódosításában. A legtöbb génmódosított gyümölcsbe egy növényi baktérium felhasználásával vitték be az idegen gént, de csak a papaya került kereskedelmi forgalomba, részben az Európai Unióban uralkodó szigorú szabályozás miatt.

A kutatók szerint a genetikailag megszerkesztett növényeket, amelyeket gének „beszúrásával”, „kiütésével”, megváltoztatásával módosítanak, tulajdonképpen „nem-genetikusan módosítottnak” kell majd nevezni. Attól függően persze, hogy mit szól hozzá az Európai Bizottság és a tagállamok…

A génszerkesztett organizmusnak – ami GEO, nem pedig GMO –, számos alkalmazása lehet, mondják a kutatók, Megnyitja az utat a kiváló minőségű termékek kifejlesztése előtt, és talán ezek kereskedelmi forgalma előtt is. „Szeretnénk, ha az emberek megértenék, hogy a növénynemesítés – biotechnológiával – nem korlátozódik a génmódosított növényekre. Az idegen gén bevitele az első lépés volt a növények feljavítása terén, de a GEO-k, a génszerkesztett növények már a ‘természetes’ stratégiát követik, és a fenntartható mezőgazdaság jövőjét jelentik” – jelentette ki Kanchiswamy.