Házi kozmetikumok: élvezet ajándékba

A saját készítésű ajándékoknak mindig megvan a maguk bája. Elkészítésük gyakran sok fáradozásba kerül, és legtöbbször nem igazán jók semmire. Egészen más a helyzet a házilag készített kozmetikumokkal, mivel ezek valóban használhatók.

A házi kozmetikumok ráadásul – a megajándékozott igényeit figyelembe véve – teljesen személyre szabhatók. Készítsünk szeretteinknek például fürdőkockákat. Az alábbi egyszerű receptek könnyen, gyorsan, kevés hozzávalóból elkészíthetők.

A kockák csak lassan oldódnak fel, ezért az illat hosszú ideig megmarad. A fürdés végére rózsaszirmok úsznak a víz tetején, így teszik tökéletessé a fürdés élvezetét.

Fürdőkocka alaprecept

Egyszerű, de nagyon hatásos recept. A kakaóvaj és az olajok táplálják és a fürdés végére bársonyossá varázsolják a bőrt, ezért utólagos krémezésre gyakran már nincs is szükség. A olaj és víz kötődését az emulgátor biztosítja. Szükséges hozzávalók:

  • 100-130 g kakaóvaj
  • 60 g tetszés szerinti növényi olaj (pl. mandula-, bogáncs-, avokádó- vagy olívaolaj)
  • 20 ml folyékony lecitin

Olvasszuk meg a kakaóvajat az olajjal vízfürdőn (ne hevítsük 65°C fölé!), majd folyamatosan keverve adjuk hozzá a lecitint. Töltsük a masszát egy jégkocka formába, és hagyjuk kihűlni. A legjobb, ha rövid időre lefagyasztjuk. Nyomjuk ki a kockákat, és csomagoljuk be egyenként celofánba vagy rizspapírba.

Ez az alaprecept már önmagában is nagyon jótékony hatású. Illóolajok és egyéb összetevők mennyei élvezetet teremtenek belőle.

Húsvéti fürdőkocka

Miért ne csinálhatnánk húsvétra tojás alakú fürdő”kockákat”? Az elkészítése egyszerű: Kell hozzá 10 fél tojáshéj (kicsi, fehér tojás), esetleg színesre festve, 1 adag alaprecept szerinti fürdőkocka, tetszés szerinti színezék és illat.

Készítsük el a fürdőkocka masszáját a fenti recept szerint, majd töltsük a kimosott tojáshéjakba.

A tojásokat egyenként is elajándékozhatjuk, vagy rendezzük el csinosan egy „nyuszifészekben”.

Ha „valódi” tojást szeretnénk ajándékozni, töltsük meg a tojáshéjat színezetlen fürdőkocka masszával, majd egy kevés, félretett masszát fessünk meg némi sárgarépalével vagy piros ételfestékkel. Tegyünk pettyet a massza közepébe, hogy úgy nézzen ki, mint a tojás sárgája.

Levendulakocka

Készítsük el az alaprecept masszáját, tegyük hozzá a következőket:

  • 3 evőkanál szárított levendulavirág
  • 20 csepp levendula illóolaj (csak a végén adjuk hozzá)

Az elkészült kocka kék ételfestékkel színezhető.

Rózsakocka

Készítsük el az alaprecept masszáját, tegyük hozzá a következőket:

  • 3-4 evőkanál szárított rózsaszirom
  • 20 csepp rózsaolaj vagy rózsafaolaj (csak a végén adjuk hozzá)

Ne fessük meg a masszát, így sokkal jobban mutat az alap és a rózsaszirmok közti kontraszt.

Gyógynövénykocka meghűlés esetére

Megfázásban szenvedő embereknek gyógyajándékként adhatjuk ezt a fürdőkockát. Ha gyerekeknek készítjük, csak fele mennyiségű olajat adjunk hozzá.

Készítsük el az alaprecept masszáját, tegyük hozzá a következőket:

  • 3 evőkanál, tetszés szerinti szárított gyógynövény
  • 8 csepp rozmaringolaj
  • 8 csepp levendulaolaj
  • 4 csepp citromolaj
  • 1 mentolkristály, esetleg 3 csepp zöld ételfesték

Ehhez a fürdőkockához kakukkfű-, eukaliptuszolaj és más kipróbált, meghűlés elleni illóolajok is jók.

Meglepetés kocka

A fürdőkockában apró meglepetéseket is elrejthetünk. Narancshéjból például kivágjuk a megajándékozandó monogramját. Rózsaszirommal kombinálva igazi romantikus ajándék. Kitalálhatunk más apró ajándékokat is, csak ügyeljünk arra, hogy ne legyenek túl kicsik, és ússzanak a víz felszínén, különben lehet, hogy elkerülik a megajándékozott figyelmét…

Töltsük fel a formát félig a masszával, hagyjuk kissé lehűlni, és csak ezután helyezzük bele a meglepetést, nehogy alulra süllyedjen és előtűnjön. A „meglepetésre” töltsük a maradék, újra felmelegített masszát.

(Németből fordította: Harrach Orsolya)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Karantén idején – kössünk kiscipőt, sapkát!