Fedezzük fel a borostyán ősi titkait!

Van-e alapjuk a régi hiedelmeknek, babonáknak? Annak például, hogy a borostyán tisztít, gyógyít, karbantart, sőt megvéd a „tisztátalan erőktől”. Az alábbi összeállításban sok érdekeset megtudhatunk – és aki akar, járjon utána…

A borostyán karkötő csökkenti a vérnyomást

Elutaztam a nővéremhez, és „bespájzoltam” borostyánból, vettem gyöngysort, fülbevalót – írja egy orosz nő. Ezt a napkövet talizmánnak tartják. A nővérem elmesélte, hogy a réges-régi időkben élt egy hiedelem: az újszülött ruházatának ráncai közé elrejtett borostyánnal meg lehetett védeni őt a tisztátalan erőktől.Szép és véd

Régen a gazdag házakban még a szoptatós dajkának is nehéz borostyán gyöngysort tettek a nyakába. Úgy tartották, hogy a borostyán nem enged át semmiféle rosszat a dajkától a gyermeknek. Manapság meg a tudósok állítják, hogy a borostyán semlegesíti a negatív hatásokat.

Mostanában, amikor elmegyek dolgozni, minden alkalommal vagy borostyán karkötőt vagy borostyán gyöngysort veszek fel. Sokkal jobban érzem magam, és kevesebbet vagyok táppénzen. Hiszem is, nem is: a borostyán segít, vagy ez az önhipnózis eredménye?

Egyszer azonban a saját szememmel győződtem meg arról, hogy a szomszédasszonyomnak a borostyán karkötő segített „lehúzni” a vérnyomását. A vérnyomásmérő ezt rögzítette: ahogy felvette borostyán karkötőjét, a vérnyomása rögtön kissé csökkent. Megtudtam tőle azt is, hogyan lehet gyorsan megjavítani hangulatunkat. Elegendő borostyánt venni a kezünkbe, sokáig nézni, simogatni. A nyugtalanság észrevétlenül távozik, a lelkünkben melegség támad, gondolataink pedig kitisztulnak.

A borostyánolaj megment a visszérgyulladásos vénatágulattól?

Korábban igen nehéz munkám volt, egész nap állva kellett sürögnöm-forognom. Egy évvel a nyugdíjba menetelem után a jobb lábamon sok helyen kék csomók keletkeztek. Csúnya is volt, na meg fájdalmas is.

Egy szomszédasszony tanácsolta, hogy vegyek borostyánolajat. Ő kezelte magát ezzel, és a véleménye engem is meggyőzött a sikerről. Igaz, nem kevés gyógyszertárat kellett bejárnom, mire sikerült borostyánolajat kapnom, de végül sikerült hazavinnem a hőn óhajtott kis üvegcsét. Elővettem a leírást, elolvastam: a megsérült véredényekben megszünteti a fájdalmat, regenerálja a vérkeringést. Na jó, gondoltam, kipróbálom! Néhány csepp olajat kell felvinni a bőrre, és gyengéden bedörzsölni 3-5 percig. A kezelést naponta 1-2 alkalommal kell elvégezni, 10 napos kúraként. Ezután még 20 napig kell folytatni bedörzsölést, de csak másnaponként. Egyhetes szünet után a kúrát újra kell kezdeni.

Boldog voltam: a vénák környékén megszűnt a fájdalom. Sőt, a vénák maguk is teljesen rendesen néztek ki – nem voltak megduzzadva, és nem volt ödémám sem. Most már megengedhetem magamnak néha-néha azt a fényűzést is, hogy magas sarkú cipőt vegyek fel! (A borostyánolaj egyébként megkönnyebbülést hoz zúzódás és rándulás esetében is.)A természetben található borostyán is szép

A borostyán enyhíti a fejfájást

A borostyán segítségével nagyon egyszerű megszabadulni a fejfájástól! Csiszolt borostyánlemezzel kell a halántékot simogatni az óra járásával ellentétesen. 10-15 perc múlva a fájdalom elmúlik. A negatív energiát a kőről el kell távolítani, le kell mosni hideg víz alatt. Ne használjunk szappant és mosogató- vagy mosószert.

Népi gyógyszer másnaposság ellen

A borostyánsav csodás! Elősegíti az immunrendszer megerősítését, növeli a munkaképességet, segít a szív- és érrendszeri megbetegedésekben. No és van még egy hasznos tulajdonsága: a semlegesíti az alkoholt a vérben.

Ha reggel másnaposan ébredünk, fájó fejjel és kellemetlen érzéssel a gyomrukban, elegendő ½ teáskanál borostyánsavat feloldani 1 pohár vízben. A megkönnyebbülés azonnal jelentkezik! Tavasszal és ősszel az egészségem fenntartására kúrát szoktam végezni a borostyánsavval: naponta 2×1 1 tablettát veszek be, három héten keresztül.

Egészségvédő borostyán edények

Ma már ritka, hogy valaki borostyánból készített edényt használ. A régebbi időkben a borostyán csészék és serlegek igen népszerűek voltak. Úgy tartották, hogy az italok és ételek a borostyánhoz érve csodatévő erőre tesznek szert.

Egyszer kezembe került egy cikk. Arról szólt, hogy a borostyán több mint 40 vegyületet tartalmaz, és pozitívan hat a vese és a máj működésére. Képzeljék el, milyen jó lenne a szervezetünknek, ha minden nap borostyánból készített pohárból innánk a vizet!

Rögtön elővettem a vitrinből a borostyán poharat, amit nagymamámtól örököltem, és állni hagytam benne a vizet. Reggelente félpohárnyit iszom belőle éhgyomorra, és a bélrendszerem működéséhez órát lehet igazítani…

(Forrás: natural-medicine.ru, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)