Narancssárga bajnok

Nehéz a sütőtök helyettesítőjeként bármit is találnunk: ennek a zöldségnek, hasznát tekintve bizonyára nincs párja. Ez volt és ez is marad az ideális diétás termék. A sütőtököt bárki eheti, s minden formájában – nyersen vagy sütve-főve is hasznos.

A sütőtök káliumban gazdag, ezért igen hasznos a máj- és epehólyag problémák, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések esetében.

A káliumsóknak köszönhetően a sütőtök vízhajtó hatással is bír. Mindenkinek szüksége van rá, aki vesebetegségben szenved, megszabadít a vizenyőtől (ödémától), bármilyen eredetű legyen is az. A sütőtök tökéletesen kihajt a szervezetből minden feleslegest, s eközben nem ingerli a veseszöveteket.

A sütőtökből készült ételek tökéletesen megfelelnek a savtúltengésében szenvedőknek. Zsenge húsa, a maga majdnem semleges közegével, elősegíti a gyomorfekélyek és nyombélfekélyek gyógyulását.

A sütőtökben nagy mennyiségben megtalált pektin anyagok elősegítik a mérgek és a káros koleszterin távozását a szervezetből. A sütőtök normalizálja az anyagcserét.

Karotinból ötször több van benne, mint a sárgarépában, és háromszor több mint a marhamájban. Ezért a gyengülő látású személyeknek is ajánlott a sütőtök és levének fogyasztása.

Vastartalom szempontjából a narancssárga sütőtök szintén bajnok a zöldségek között. Szüksége van rá mindenkinek, aki anémiában szenved, és nagyon hasznos a terheseknek (még a toxikózistól is megment).

Vitaminsaláta

200 g sütőtök
1db nagy alma
1 db sárgarépa
0,5 pohár dió vagy mogyoró
0,5 pohár tejföl
1 pohár joghurt
zöldpetrezselyem vagy kapor
só ízlés szerint

A sütőtököt és a sárgarépát megtisztítjuk a héjától, az almát a magházától, a nyers sütőtök húsát, az almát (jobb a savanyúbb fajta) és a közepes méretű sárgarépát lereszeljük az almareszelőn. Hozzáadjuk a megtisztított és jól összevágott diót vagy mogyorót, az apróra vágott zöldet. Megsózzuk a salátát és leöntjük tejföllel vagy sűrű joghurttal.

Ebben a salátában helyettesíthetetlen vitaminok és mikroelemek egész komplexuma megtalálható, ezért tölt fel bennünket energiával, stimulálja a bélrendszer működését és jótékonyan hat az egész emésztőrendszer működésére.

Édes sütőtök-krémleves

1-2 közepes vagy nagyobb szem burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
1-2 szál édes sárgarépa
1 közepes vagy nagyobb tök fele (1-1,5 kg kibelezve, kimagozva)
3-4 db körte vagy alma (akár mindkettő)
1-2 db narancs vagy mandarin
Ízlés szerint 1-2 darab banán is
3-5 dl tejszín vagy egy nagy tejföl1
-2 evőkanál olajvíz hígításhoz, szükség szerint
Ízesítésnek (ízlés szerint) só, bors, szerecsendió, őrölt fahéj, méz, ánizs, esetleg kakukkfű

A hagymát, burgonyát meghámozzuk és megfőzzük külön sóval. Amikor megfőtt és egy kicsit lehűlt, beöntjük a turmixgépbe, vagy, ha botmixerünk van, egy nagyobb fazékba.

A tök héját eltávolítjuk, meghámozzuk a gyümölcsöket (alma, körte, banán, narancs stb.) és összeaprítjuk. Hozzáadjuk az olajat, tejszínt és a vizet (a burgonya és a hagyma főzővizét is, mert úgy ízletesebb lesz), a mézet vagy más édesítőt és a fűszereket.

Mindent összeturmixolunk, kicsit hagyjuk állni. A leves sűrűségét ízlés szerint szabályozzuk, össze is főzhetjük, vagy hagyhatjuk nyersen a gyümölcsöket. A tetejére tehetünk felvert tejszínhabot, megszórhatjuk fahéjjal.

Töltött sütőtök

1,5 kg sütőtök
30 dkg darált marhahús
1 db vöröshagyma
100 g tejföl
1/3 pohár hajdina
2 evőkanál vaj
4 db főtt tojás
petrezselyem és kapor zöldje
só és bors ízlés szerint

Vágjuk le a tök tetejét. Távolítsuk el a magvakat és a húsa egy részét, amit kockára vágunk. A megfőtt hajdinakását a vaj egy részével keverjük össze. A hagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk. A darált marhahúst pirítsuk meg, sózzuk, borsozzuk, keverjük össze a hagymával, pirítsuk át együtt is, öntsük fel egy kis vízzel, és pároljuk készreö, az összevágott főtt tojásokat és a zöldfűszereket. Ezzel a töltelékkel töltsük meg a tököt, tegyük rá a levágott sapkáját, mint egy fedőt, és sütőben 170 fokon süssük puhára.

Sült sütőtök

600 g sütőtök
200 g vaj
50 g liszt
2 tojás
zsemlemorzsa

tej

A sütőtököt megtisztítjuk a héjától és magvaitól, felvágjuk körülbelül 1 cm széles szeletekre, beletesszük egy edénybe, leöntjük a tejjel, főzzük, amíg egy kicsit már puhává válik a tök, de még nem teljesen puha. Kivesszük a tejből, megszárítjuk.

Megforgatjuk lisztben, majd tojásban és zsemlemorzsában, megsütjük mindkét oldalát vajban – a vajat szükség szerint pótoljuk a kisütés során. Forrón tálaljuk.

„Napsütés” gyümölcskocsonya

40 dkg sütőtök
20 dkg aszalt sárgabarack
0,5 pohár cukor
1 evőkanál burgonyakeményítő

A sütőtök húsát nagyobb darabokra, az aszalt barackot 4 részbe vágjuk. Forraljunk fel edényben 1 l vizet, helyezzük a forrásban lévő vízbe a tököt a barackkal és főzzük puhára. Szűrjük le, tegyük félre a levét. Enyhén hűtsük le, majd törjük össze a tököt a barackkal, kézi mixerrel. Öntsük vissza rá a leszűrt levét, adjuk hozzá a cukrot, és ismét tegyük a tűzre. Amikor felforr, az előzetesen hideg forralt vízzel kikevert burgonyakeményítőt adjuk hozzá folytonos keverés mellett. A gyümölcskocsonyát hűtsük le. A napsütötte sárgabarack a sütőtökkel kombinálva – karotin-, kálium- és sokféle vitaminbomba! Hasznos felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt!

Puding sütőtökből

100 g sütőtök
5 g teavaj vagy étkezési margarin
50 ml tej
125 g alma
10 g cukor
0,1 g őrölt fahéj
1 tojás
15 g búzadara
10 g zsemlemorzsa
30 g tejföl

A sütőtököt megtisztítjuk a héjától és magvaitól, felvágjuk kockákra, megfuttatjuk a tejben, vajjal készre pároljuk. Az almából eltávolítjuk a magházat, felvágjuk kis kockákra és megfuttatjuk cukor hozzáadásával készre párolva. A sütőtökhöz hozzáadjuk az almát és forrásig hevítjük, hozzáadjuk a fahéjat, beleszórjuk a búzadarát és sűrűsödésig főzzük. A kapott masszát lehűtjük 40-50 °C-ig, hozzáadjuk a tojássárgáját, jól összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A kivajazott és zsemlemorzsával meghintett formába beletöltjük a masszát, és sütőben megsütjük. Tálaláskor a pudingot leöntjük tejföllel.

(Forrás: Полезные свойства тыквы и блюда из тыквы, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária, Tökös receptek őszre)