Lássuk meg, hogy minden mozog!

Szemünk egészsége és látásunk megőrizhető, javítható – állította dr. Bates a XIX. század elején. Az eredeti, általa írt dokumentumok szemelvényeinek hiteles közreadását most először itt, nálunk olvashatják. Szemtréner tanácsadónk, Vén Péter sokszor említi Bates munkásságát, nézzük, mit hasznosíthatunk belőle. A szemtréninget ugyan nem ismeri el a hivatalos orvostudomány, azok azonban, akik visszanyerték az éleslátást, szemük egészségét, mást mondanak…

A Bates-féle látástréningről többször is olvashattak portálunkon, de az eredeti, Bates-féle szövegeket Magyarországon most először itt adjuk közre. Az eredeti szöveget az érthetőség kedvéért rövidítettük. Az alábbi írás a Jobb látás (Better Eyesight) c. havilapban jelent meg. A lap a látásproblémák megelőzéséről és szemüveg nélküli gyógyításáról szólt.Gyakoroljuk a Napba nézést!

1920. június
Látásjavítás napoztatás módszerével

A fény elengedhetetlen a szem egészségéhez, míg a sötétség ártalmas. A szem árnyékolása, a napszemüvegek, az elsötétített szobák gyengítik a látást, és előbb vagy utóbb gyulladás lesz a vége. A jó szeműek képesek közvetlenül a napba nézni, vagy az erős mesterséges fénybe károsodás, vagy kellemetlen érzet nélkül, de a rossz szeműek sem károsodnak tartósan. Mindig csak ideiglenes problémáról van szó, ami nem tart tovább pár percnél, óránál, napnál, hétnél, pár hónapnál.

A szem összes abnormális működése esetén jótékony hatású a fény. Ritkán elegendő arra, hogy meggyógyítsa a látást, de nagy segítséget ad más módszerekkel együtt és megnyugtatja a szemet.

A leggyorsabb hatású gyakorlat, ami a nap gyógyító erejének alkalmazásával érhetünk el, a nagyítólencse alkalmazása. Ráfókuszáljuk a fényt a szem fehérjére úgy, hogy állandóan mozgatjuk a nagyító lencsét a hő elkerülésére. A páciens mélyen lefelé néz – a szemhéjat finoman felemeli –, és a szem fehérjén mozgatjuk a fókuszt pár másodpercig, többször ismételgetve a gyakorlatot, összesen egy percet nem megközelítő mennyiségben.

A napba nézésnek általában lassabb a gyógyító hatása, mégis hozhat gyors, végleges gyógyulást is, akár rövid időn belül. A napba nézést lehet jól és rosszul csinálni. Rossz látás esetén soha ne nézzünk közvetlen a napba, mert bár nem okoz végleges károsodást, nagyon jelentős az ideiglenes negatív hatása. Ilyenkor ingázni kell a nap szélei között és miután jobban hozzászoktunk az erős fényhez, kicsit közelebb lehet ingázni a nap közepéhez. Aztán egyre közelebb, míg képesek leszünk közvetlen a napba nézni diszkomfort érzet nélkül is. (A napkezelések ilyen intenzív voltát mindenki csak saját felelősségre végezze!)

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

1920. július
Láss mindent mozogva!

Ha a látás jó, úgy is nézhetjük a látnivalót, hogy minden tárgy mozogni tűnjön. A közeli, vagy a messzeségben nézett betű olyan, mintha enyhén mozogna minden irányban. A talaj felénk halad, miközben előre megyünk, és ilyenkor a házak is az ellentétes irányban mozdulnak el, mint ahogy mi mozgunk. Olvasás közben olyan érzésünk van, hogy a könyv lapja ellentétesen mozog a szemhez képest.Lássuk meg, hogy minden mozog

Ha állónak képzeljük a dolgokat, azonnal elhomályosodik a látás, kényelmetlen érzés, fájdalom támad a szemben és a test más részében. Ez a mozgás olyannyira lágy, hogy ritkán vesszük észre, míg fel nem hívják rá a figyelmet. De annyira szembetűnő is lehet, hogy egyértelműen megjelenhet nagyon rossz látás esetén is.

Ha nem érzi át az ilyen rossz látó ezt az ellentétes mozgást, tartsa kb. 15cm-re az arcától a kezét oldal irányban és forgassa gyorsan a fejét ide-oda. Ilyenkor a kezet kell látni mozogni a fej mozgásával ellentétes irányban. Ha nem jön létre ez a hatás, a beteg igencsak feszült állapotban van, a szem excentrikus beállítása a periférikus mezőben van. Ha bejön, lehet egyre kisebb mozgással, vagy annak elképzelésével ugyanezt a hatást elérni, majd lassan minden nézett tárgynál meg lehet érezni a finom mozgást. Néhány betegnél csupán ez a gyakorlat elegendő volt a gyógyuláshoz, mert egész nap el tudták képzelni, hogy látják a tárgyakat mozogni.

A világ mozog, hagyd, hogy mozogjon. Minden mozog, ha hagyjuk mozogni. Ne avatkozzon bele a mozgásba, ne próbálja megállítani. Minden ilyen kísérlet erőltetést jelent, ami rontja a látás és az agy hatékonyságát.

(A cikk angol nyelvű szövege ide kattintva olvasható.)

Vén Péter szemwellness szombatot tart Budapesten, október 13-án. Érdeklődni lehet: info@szemtorna.hu

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás