Hideg ellen melegítő étel!

Biztosan lesz még tél az idén, és a hideg ellen nem mindig csak a kabát, sapka és sál tart bennünket melegen. A hagyományos kínai gyógyászat (HKO) szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek melegítő hatásúak. Bemutatjuk a belülről legjobban felmelegítő ételeket, a „hidegölőket”, és eláruljuk, mely táplálékokat célszerű télen inkább kerülni.

Belülről melegítenek

Mindegy, hogy hús, zöldség, vagy ital: melegítő hatású élelmiszereket bárhol lehet találni. Húsnál elsősorban a vörös húsok, a marha, bárány, vagy vadhúsok jönnek szóba. Túl sokat azonban ezekből se fogyasszunk, mert nagy mennyiségben növelik a szív-vérkeringési megbetegedés veszélyét. Egészítse ki az étrendjét hallal: alkalmas a hering, tőkehal, lepényhal és tonhal.

A zöldségek közül ajánlott az újhagyma vagy a póréhagyma. Ezek mellett bizonyos téli zöldségfélék is melegítő hatásúak, ilyen a cékla és a tök. A gyümölcsök közül ajánlható a szilva, gránátalma és a kumkvat. A gesztenye, mogyoró és dió is melegítő hatású.

Vigyázat: Aki télen is izzad és magas vérnyomása van, inkább kerülje a melegítő hatású élelmiszereket!

Tüzes fűszerek a hideg ellen

Különösen melegítő hatású élelmiszerek azok, amelyeket megfelelő fűszerekkel ízesítettek. Téli hidegben az alábbi fűszerek ajánlhatók:

  • ánizs
  • chili
  • curry
  • szárított gyömbér
  • fokhagyma
  • koriander
  • kömény
  • fahéj

Figyelem: a hőhullámmal, vérnyomás- vagy gyomorproblémákkal küzdők számára a fenti fűszerek nem, vagy csak igen kis mennyiségben ajánlottak.

Helyes előkészítés

A HKO szerint nemcsak maga az élelmiszer, hanem annak elkészítési módja is fontos szerepet játszik. Minél tovább főzik az ételt, annál több energiát tárol magában. Főtt, párolt vagy sült ételek ezért alkalmasabbak téli fogyasztásra, mint a nyersek. Magától értetődik, hogy míg nyáron a ropogós salátát kedveljük, télen az egytálételeket és leveseket találjuk kellemesnek. Aki fázós természetű, minél gyakrabban egyen meleg ételt. Reggel pl. hideg müzlis tej helyett együnk meleg zabkását vagy pirítóst.

A megfelelő italok kiválasztása

Mindenekelőtt a forró tea gondoskodik arról, hogy igazán átmelegedjünk. Ám legyünk óvatosak, mert bár az első pillanatban úgy tűnik, az összes tea melegít, ez nem így van. Melegítő hatásúak az ánizzsal, szegfűszeggel, édesköménnyel, gyömbérrel, kardamommal, köménnyel, vagy fahéjjal fűszerezett teák.

Vigyázat: megfázásveszély!

Ha télen hamar fázni kezd, kerülnie kell a hűtő hatású élelmiszereket:

  • déligyümölcsök, mint pl. a citrom, narancs, ananász, vagy kivi
  • nyers élelmiszerek, mint pl. a paradicsom, uborka, jégsaláta, brokkoli, karfiol
  • tejtermékek, mint pl. joghurt, tej, vagy krémsajt
  • piros, zöld és fekete teák, valamint kamillatea

Ami még segít

A hideg kéz és láb a hagyományos kínai gyógyászatban energiablokkolás következménye. Ennek feloldására használja egyrészt a melegítő ételeket, másrészt ajánlatos a fizikai aktivitás annak érdekében, hogy az energiaáramlás ismét lendületet kapjon. Menjen ki ezért a szabadba, mozogjon sokat. Ha pedig már semmi nem segít, vegyen fel vastag kabátot, húzzon téli csizmát, kesztyűt…

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Póréhagyma – sokoldalú, aromás és egészséges