A fogamzásgátló szklerózis multiplexet okozhat?

Szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a fogamzásgátlók szedése megnövelheti a szklerózis multiplex kialakulásának esélyét. A vizsgálat szerint a tablettát szedők körében akár 50 százalékkal is megnőhet a betegség kockázata, és legnagyobb veszélyben a fiatal, túlsúlyos nők vannak, mivel bennük magasabb egy bizonyos éhségszabályozó hormon mennyisége.

A fogamzásgátló szklerózis multiplexet okozhat?A szklerózis multiplex az egyik leggyakoribb neurológia rendellenesség, amely csak Angliában közel 100 000 embert érint, és hetente 50 újabb fiatalnál diagnosztizálják. A szklerózis multiplex alapja a központi idegrendszer gyulladása, melynek következtében a rosszul működő immunrendszer megtámadja és roncsolja az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt. A roncsolás hatására az adott idegsejt működésében zavar lép fel, lassítja, vagy esetleg teljesen blokkolja az ő felelőssége alá tartozó idegi területet. A tünetek lehetnek enyhe, de akár gyors lefolyásúak is, utóbbi esetben súlyos mozgásképtelenség is bekövetkezhet.

A vizsgálat során a szakemberek 305 szklerózis multiplexes nőt kísértek figyelemmel három éven át, és fogamzásgátló szedési szokásaikat összevetették 3050 egészséges nőével. Az előbbi csoportba tartozóknak 29, utóbbi csoportba tartozóknak pedig 24 százaléka használt hormonális fogamzásgátlót legalább három hónapon át még a tünetek megjelenése előtt. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik tablettát szedtek, 35 százalékkal nőtt a betegség kialakulásának az esélye, azok között pedig, akik szintén szedtek fogamzásgátlót, de egy hónappal a tünetek megjelenése előtt abbahagyták, a kockázat növekedése már 50 százalékos volt.

Amint azt a kutatást vezető dr. Kerstin Hellwig kifejtette, az eredmények alapján úgy tűnik, hogy nők esetében a fogamzásgátlóknak legalább részben szerepe lehet a betegség kockázatának megnövekedésében.

Egy másik, ettől független vizsgálat az elhízás és a szklerózis multiplex kialakulása közötti összefüggéseket kutatta, és a szakemberek azt találták, hogy azoknál a személyeknél, akik húszéves korukban elhízottak, a későbbiekben kétszeresére nő az esélye a betegség jelentkezésének. Mindezt egy leptin nevű hormonnal magyarázzák, ami az étvágy és a jóllakottság szabályozásában tölt be fontos szerepet, és ami nagyobb mennyisségben fordul elő a túlsúlyos személyekben. Ez a leptin ugyanakkor gyulladásos reakciókat válthat ki a szervezetben, ami megmagyarázhatja az elhízás és a szklerózis multiplex között fellépő összefüggést is.

Dr. Hellwig ugyanakkor hozzátette, hogy a vizsgálat során egyéb szempontokat nem vettek figyelembe, így egyelőre nem lehet ok-okozati összefüggést kimutatni a tabletta használata és a betegség megjelenése között.