Az ízlelőbimbók határozzák meg a várható élettartamot?

Amerikai kutatók legfrissebb kutatási eredményei szerint az ízlelőbimbók szerepet játszhatnak a várható élettartam alakulásában – legalábbis az ecetmuslicák esetében. Nemrég két vizsgálat is bizonyította, hogy az ételek ízlelésének képessége – függetlenül az elfogyasztott mennyiségtől – növelheti vagy csökkentheti az ecetmuslicák várható élettartamát.

Az ízlelőbimbók határozzák meg a várható élettartamot?A Michigan Egyetem és a Friedrich Miescher Bioorvoslási Kutatóközpont vizsgálati eredményei remélhetőleg egy nap olyan terápiás módszerek és gyógyszerek kifejlesztését tehetik majd lehetővé, amik hatással lehetnek az emberek ízlelési képességeire.

Az adatok szerint a keserű ízek csökkentették az állatok várható élettartamát, míg az édesek jótékony hatással voltak rá. Érdekes módon azonban a víz ízlelésének a képessége volt a legnagyobb hatással a várható élettartamra, mivel a folyadék ízét egyáltalán nem érző muslicák 43 százalékkal tovább éltek társaiknál.

Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban megjelent kutatási eredmények alapján úgy tűnik, az ecetmuslicák esetében az ízérzékelés elvesztése olyan fiziológiai változásokat eredményezett, amik segítettek a szervezetüknek alkalmazkodni ahhoz az érzéshez, hogy nem jutnak elegendő tápanyaghoz.

A víz ízét nem érzékelő állatok tehát azért éltek tovább, mert a látszólagos vízhiányt úgy kompenzálták, hogy több zsírt halmoztak fel a szervezetükben, aminek az elégetése során vizet állítottak elő.

„A mostani eredmények segítenek megvilágítani, hogy az érzékszerveink miként befolyásolhatják az egészségi állapotunkat – nyilatkozta Scott Pletcher, a Michigan Egyetem munkatársa – Úgy tűnik, az ízlelőbimbóknak sokkal nagyobb szerepe van, mint korábban gondoltuk.”

„Az ecetmuslicák esetében az ízérzékelés komoly hatással van a fiziológiai állapotra és a várható élettartamra.”

A közelmúltban több olyan tanulmány is napvilágot látott, ami arra engedett következtetni, hogy az érzékelés hatással lehet a sportteljesítményre, a kettes típusú cukorbetegség kialakulására valamint az öregedési folyamatokra.

A tudósok további kutatásokat terveznek, amelyek során szeretnék megvizsgálni, hogy a keserű és édes ízek milyen hatással vannak az öregedésre.