Az antibakteriális szappanok megzavarják a magzati fejlődést?

A triklozan és a triklokarban a két leggyakrabban használt baktériumölő vegyület a szappanokban és egyéb, napi tisztálkodási szerekben. Az Arizonai Állami Egyetem kutatói szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy ezek a vegyületek fejlődési rendellenességet, illetve szaporodási zavarokat okoznak állatoknál, így potenciálisan az embernél is.

„Megvizsgáltuk a triklozan és triklokarban expozíciót terhes anyáknál és magzataiknál. Minden egyes terhes nő vizeletében megtaláltuk a triklozant, és a köldökzsinórvér minták felében is, ami azt jelenti, hogy az anyag átjut a méhlepényen a magzathoz. A triklokarban is sok mintában benne volt” – jelentette ki Benny Pycke kutató.Veszélyes összetevők a szappanban?

Bár az emberi szervezetből mind a két anyag képes kiürülni, az antibakteriális termékek folyamatos használata miatt a triklozan és a triklokarban koncentráció szinte állandó. „Ha sikerülne elvágni az expozíció forrását, gyorsan kiürülne a triklozan és a triklokarban, de ezeket a vegyületeket univerzálisan használják, ezért univerzális az emberek kitettsége is” – magyarázza Rolf Halden kutatásvezető.

Több, mint 2000 termék reklámozza magát azzal, hogy mikrobaölő: szappanok, fogkrémek, zsíroldó szerek, tisztítószerek, festékek, tanszerek, játékok. Nehéz kimutatni, milyen hatással vannak a mikrobaölő szerek az emberre, de az egyik kutató, Laura Geer talált egy érdekes eredményt, igaz, hogy egy másik hasonló mikrobaölő anyagra, butil parabénre vonatkozóan, amit a kozmetikai iparban használnak. Eszerint azok a terhes nők, akiknek magas volt a butil parabén szintje, kisebb hosszú, azaz „rövidebb” csecsemőt szültek. Ezt az eredményt más, nagyobb kutatások is megerősítették, tehát ezek a vegyületek a születési méretekben nagyarányú változásokat hozhatnak.

A politikai és az ipari döntéshozók tudomásul vették a triklozan ellen szóló, egyre gyűlő bizonyítékokat. Minnesota volt az első állam az Egyesült Államokban, ahol 2017-től betiltották a mikrobaölő szerek használatát bizonyos termékekben. A Johnson & Johnson és a Procter & Gamble bejelentette, hogy több termékükből kivonják a vegyületet.

Az FDA – Food and Drog Administration – a triklozan és a triklokarban használatának szabályozására készül 2014 végén, azzal az indoklással, hogy nem hatékony a használata, megzavarhatja a belső elválasztású mirigyek rendszerét, és potenciálisan hozzájárul a baktériumok antibiotikum-rezisztenciájához.