Mitől bio a biokozmetikum?

Az ellenőrzött termelésből származó biotermékek egyre népszerűbbek a napi kozmetikában is, a növényi kivonatok, vitaminok és illóolajok természetes módon teszik ragyogóvá a bőrt. A bio krémek és testápolók vonzók, hatásosak, hiszen a ráncok ellen, a szép hajhoz, vagy a rugalmas, feszes bőrhöz is megtalálhatók a természetben a megfelelő szerek.

De mi az igazán valódi természetes kozmetikum? Alapvetően a kifejezés nem védett, ezért egyre több gyártó alkalmazkodik a trendhez és a „természetes” szót írják zászlajukra, noha azért belekevernek egy kis kémiát is. Aki száz százalékos természetes kozmetikumot akar, annak a csomagoláson keresnie kell a „bio” jelölést.Növényi alapanyag?

A fő aktív összetevők növényi eredetű olajok, mint például olívaolaj, shea vaj vagy kakaóvaj, amelyek ápoló és hidratáló tulajdonságúak. A tusfürdőknél, samponoknál többnyire a cukor kerül szóba, mint tisztító hatású nyersanyag. A dezodorok zsálya- és citromkivonatokkal „működnek”, vagy a természetes ásványi timsóval, amely minimálisra csökkenti az izzadást.

További plusz: a természetes kozmetikumok szinte minden eleme ellenőrzött ökológiai termelésből, vagy természetes gyűjtésből származik. A természetes termékeket ugyanis nemcsak a természetes alapanyagok különböztetik meg, hanem az ökológiailag helyes gyártási folyamatok és a fenntartható, tisztességes kereskedelmi projektek is.

Növények a ráncok és száraz bőr ellen

Környezeti lelkiismeret ide vagy oda, működhet-e a természet olyan hatékonyan, mint a laborból származó high-tech kozmetikumok? Végül is a kozmetikumoknak az a feladatuk, hogy jobban nézzünk ki. A válasz: igen, akkor is, ha a természetes kozmetikumoknál nem mindig van azonnali gyors eredmény, mint amit a simító szilikon vagy a mesterséges, fényvisszaverő pigmentek kínálnak.

A gránátalma- és hibiszkusz-kivonatok igazi ráncölők, miként a Q10 is, amely hasznosnak bizonyult a bőr fiatalon tartására, és biológiailag kivonható a pisztáciából. A rózsaolaj évszázadok óta értékes elixír az érett bőrre és ezért becsüli a természetes kozmetika. Tudjuk, hogy a gabonatermékek enyhe feszesítő hatást kölcsönöznek a bőrnek. A bőr fokozott simaságát és a ráncok szárazság okozta simítását szolgálják az omega-3 zsírsavakban gazdag olajok. A marokkói argán olaj és a szűz olívaolaj csodákra képes. Ugyancsak a kiszáradást akadályozza meg a jojoba olaj, ez a kozmetikai klasszikus: a finom olaj vékony filmet képez, amely megvédi a bőrt a párolgástól.Illatmentes, természetes

Ápolás férfiaknak is

Férfi szemránckrémek és intenzív ápolók, maszkok aktív növényi összetevőkkel – mindez ma már nem ritkaság. Bio minőségű férfi bőrápolási termék kaphatók – és nem csak Brad Pitt és Tom Cruise óta. A természetes kozmetikumok erejére egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a férfiak is. A teafa, kakukkfű, citromfű és zsálya összetevőkkel ellenőrzés alatt tarthatjuk a pattanásokat és a mitesszereket.

Bio a pecséten

A BDIH pecséttel ellátott termékekben nincs szintetikus illatanyag és színezék, szilikon, paraffin és egyéb kőolajszármazék. A növények, amennyiben lehetséges, ellenőrzött biológiai termelésből származnak. A NaTrue címke különösen szigorú kritériumokat jelez.

(Németből fordította: Koncz László)