Jobb az étel, ha drágább?

Ha többet kell fizetni egy ételért, azt jobbnak is érezzük? Igen – ez volt az eredménye egy újabb kutatásnak. Az árnak óriási szerepe van abban, hogy ízlenek nekünk a falatok. Akik feleannyit költöttek, azoknak nemcsak, hogy kevésbé ízlett az étel, hanem minden egyes falattal gyengébbnek érezték az ízét. Amiért nem fizetünk sokat, az nem is lehet jó?

Jobb az étel, ha drágább?A kutatást végző David Just, Ozge Sigirci és Brian Wansink 139 éttermi vendéget vett górcső alá, akik egy olasz étteremben ehettek korlátlan mennyiségben a svédasztalról 975 vagy 1 950 forintnak megfelelő összegért egy ebéd alkalmával. Pizza, saláta, kenyérrudacska, tészta és leves közül választhattak. Étkezés után értékelniük kellett a pizza aromáját, valamint 9-es skálán pontozni a benyomásukat.

„Az emberek részben az ár alapján alakították ki az ízzel kapcsolatos elvárásaikat, ami önbeteljesítő jóslattá vált. Amiért nem fizetünk sokat, az nem is lehet jó. Ráadásul minden szelet rosszabb, mint az előző. Az ebédelők végül megbánták a svédasztalos opciót, amennyiben az olcsóbb volt” – fogalmazott Just.

A többet fizetők 11 százalékkal finomabbnak találták a pizzát. Akik viszont feleannyit költöttek, nemcsak, hogy kevésbé gusztálták az olasz finomságot, hanem minden egyes szelettel gyengébbnek érezték az ízét. Mindenki átlagosan 3 szeletet evett belőle.

Az eredmények alapján érdemes megfontolniuk a vendéglátóknak, hogy célszerű-e olcsó svédasztalos lehetőséget kínálni. Noha ezek rendkívül népszerűek, az emberek jó eséllyel ragaszkodnak a „kis pénz, kis foci” berögződéshez, és rosszabb minőségűnek érzik az ételt.

„Kerüljék el az olcsó svédasztalos helyeket! Menjenek inkább a legdrágább helyre, amit még megengedhetnek maguknak. Finomabb és kellemesebb élmény lesz!” – javasolta Wansink.