Gyógyító színek

A színek befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket, lelkivilágunkat. Vannak színek amelyek természetünkhöz közelebb állnak, amiket szeretünk, és vannak amiket elutasítunk. Életünk során is változnak, gyerekkorunkban egész más színek a kedvenceink, mint huszonéves korunkban, sőt hangulatunktól, élethelyzetünktől, élményeinktől függően is pillanatonként változhat az a szín, amelyet a legszívesebben látunk.

20100707_gyogyitoszinek1A színek jelentős befolyást gyakorolnak ránk, függetlenül attól, hogy ennek tudatában vagyunk, vagy sem. A környezetünkben jelenlévő színek folyamatosan sugároznak, ki vagyunk téve egyrészt a természet színes jelenségeinek, a tenger és az ég kékjének, az erdők, mezők zöldjének, a kelő és a nyugvó nap változatos vörös-narancs sárga színeinek, másrészt a minket körülvevő tárgyi világ színeinek.

A színek gyógyhatásának kutatásairól

A színek élettani paraméterekre való hatásának kísérleti feltárása azonban csak századunk második harmadában kezdődött. Hollwich (1964), Tilgner (1967) és Dieckhuss (1974) foglalkozott a színes sugárzásnak az emberi vízháztartásra, cukoranyagcserére, köztiagy-és agyalapimirigy-rendszerre, a vér összetételére, a hormonanyagcserére, a vegetatív idegrendszerre, és a máj anyagcsere folyamataira gyakorolt hatásaival. Bebizonyították, hogy a színes fémek és a színes környezet az élő szervezetben kísérletileg igazolható különböző reakciókat váltanak ki. Így az ultraibolya sugarak teljesítményfokozó hatásúak, a vörös véráramlást fokozó hatása pedig a nem közvetlenül sugárzott bőrfelületeken is megnyilvánul. Számos patológiás jelenség keletkezését leírták különböző színes környezet sugárzásártalmaként.

A színterápia módszerei

Bár a színeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásával kisérletekkel alátámasztott bizonyítását csak az 1900-as években kezdték meg, a színek terápiás hatóerejét már az ókori egyiptomiak, görögök is tudatosan alkalmazták. Panaszoktól függően a betegeket olyan helyiségbe fektették, melynek ablakait színes, főként piros, kék vagy ibolya színű anyagokkal takarták be. A kívülről jövő napsugarak rezgései ezáltal új minőségre tettek szert, s pozitívan hatottak az adott betegségre a test, lélek és a szellem területén is.

A színterápiában alapvető feltétel, hogy tiszta színeket használjunk. A legtisztább színfrekvenciák természetes úton jöhetnek létre, és mindenki által hasznosíthatók. Színterápiás módszernek nevezhetjük azt is, amikor elmerülünk a természet színeinek megfigyelésében, egy-egy virág, fa, kristály, a barna föld, a napfelkelte narancsszínében, a kék ég és a tenger, illetve a folyók vízében tükröződő fényekben.

Nézegethetünk színes festményeket, képeket, esetleg magunk is festhetünk hangulatunknak megfelelő színekkel. Környezetünket, lakásunkat, bútorainkat, tárgyainkat is rendezhetjük tudatosan, ismerve az egyes színek jelentését és hatását. Ruháink színével is harmonizálhatjuk disszharmonikussá vált szerveinket, lelkünket. Ételeinket, italunkat a hangulatunknak, egészségünknek megfelelő színű zöldségekből, gyümölcsökből válogathatjuk össze. Régi korok emberei fehér lepedőbe csavarták betegeiket és kitették a napra, hogy a fehér fény összes színt magában hordozó energiáját kihasználva harmonizálja az embert.

Ezeken a módszereken kívül alkalmazható például a megfelelő szín belső látás útján történő vizualizációja, a szín imaginatív belélegzése, színnel való imaginatív zuhany, a megfelelő színű energetikai burok vizualizációja.

A színek gyógyító hatása

Vörös: növeli a testhőmérsékletet, ösztönzi a vérkeringést, segíti az adrenalin képzést, csökkenti a fáradtság érzését, krónikus betegségeket old fel, vérszegénység, vastagbélgyulladás, krónikus megfázás (arcüreggyulladás), ízületi-gyulladás, depresszió esetén alkalmazható, túlzott mértékben agressziót, türelmetlenséget okozhat.

Narancs: ösztönző hatású, emésztési zavarokra hat, depresszió ellen javallott, erősíti az immunrendszert, kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe, ivarmirigyek működését.

Sárga: az emésztési folyamatokat irányítja, erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása hányingert okozhat, a májra, az idegrendszerre és a bőrre is kedvezően hat.

Zöld: harmóniateremtő és roboráló hatású, szívbetegségek, megfázások fejfájások, szembetegségek, fekélyek, érrendszeri megbetegedések esetén, valamint az idegrendszer harmonizálására javallott.

Világoskék: összehúzó, fertőtlenítő, hűtő hatású, magas vérnyomás, gyulladások, fertőzések, pajzsmirigy és torokbetegségek, hörghurut és tüdőbetegségek, égések, csípések, magas láz ellen hatásos.

Sötétkék: intenzívebb kék hatás az érzékszervekre hat nagyon jótékonyan (orr, fül, szem), görcsoldó hatású, altató, fájdalomcsillapító, idegrendszeri zavarokra, asztmára, gyomortisztításra javallott.

Ibolya: nyugtatja, harmonizálja az idegrendszert, fejfájásra, nyirokkeringési, hormonális problémákra, rosszindulatú daganatok esetén alkalmazható.

(Forrás: Színterápia – kromoterápia)