Gyógyulás a szín erejével

Vannak olyan színek, amelyeket jobban szeretünk, amelyektől jobb kedvre derülünk, és vannak olyanok, amelyektől komorrá válunk. A színterápia a színek erején alapuló gyógyító terápia.

20110123-szinterapia1A színek mindenkinek nagyon fontosak, egy-egy árnyalattól sokkal jobban érezzük magunkat, tele leszünk energiával és jó kedvvel, és vannak olyan színek is, amelyek egyszerűen nem passzolnak hozzánk. Hogy miért érezzük azt, nem tudjuk megmagyarázni.

A színterápia eredete

A színterápia nem új keletű dolog, hanem egy ősi eredetű gyógymód. Már a korabeli orvoslási módok is felfedezték a színek egészségre és lélekre gyakorolt pozitív hatását. Az ókori és antik világban már léteztek olyan gyógyító szobák, amelyeknek az ablakait csiszolt kristályokkal borították be – ezek pedig prizmaként bontották meg a fényt, és szebbnél szebb színeket hoztak létre. Görögországban Heliopolisz gyógyító templomaiban is a napfény erejét alkalmazták a beteg embereknél. A fényt, a Nap életet adó erejét minden kultúra szentként tiszteli – ez ma is így van Gondoljunk csak bele, mennyire várjuk az első tavaszi napsugarakat, és mennyire fel tudunk töltődni egy pár perces napfürdőzés után?

Hogyan hatnak a színek?

A színterápia a rezonancián alapul. Az emberi test is atomokból épül fel, amelyek meghatározott hullámhosszon rezegnek. A színek gyógyító hatása pont ezeket a rezonanciákat ismeri fel, és használja ki. Ha a lelkünk sérül, vagy ha megbetegszünk, sejtjeink rezgésszámában diszharmónia jön létre, az egyensúly felborul – ezt az állapotot meghatározott frekvenciájú színek segítségével vissza lehet állítani normál, eredeti állapotba.

Mit gyógyít?

Minden olyan betegség és tünet esetén használható a színterápia, amely a vegetatív idegrendszerrel áll összefüggésben, vagy ahol az immunrendszer erősítése a cél; így tanulási és alvási nehézségek, stressz, szorongás, szexuális zavarok, fejfájás esetén kitűnően alkalmazható. Komolyabb pszichiátriai betegségeknél azonban csak orvosi kezelés mellett, kiegészítő terápiaként merülhet fel.

A különböző színek eltérő módon hatnak a szervezetünkre. A sárga az idegrendszerre, a narancs az anyagcsere folyamatokra, a piros a bioritmusra, a kék a gyomorra, a zöld pedig a keringésre hat pozitívan. Nagyon érdekes, hogy a lila színnek a legmagasabb a rezgésszáma, így ez van a legnagyobb hatással a lelkünkre.

Érdekesség:

Bármilyen meglepő, de az első, aki komolyabban foglalkozni kezdett a színterápiával, a híres-neves költő, Johann Wolfgang von Goethe volt. 1810-ben „Zur Farbenlehre” címmel meg is jelent egy könyve, amit maga a költő még verseinél is sokkal fontosabbnak tartott. A modern színterápia alapítójának az amerikai Edwin D. Babbitot tartják, aki az 1878-ban megjelent könyvében foglalta össze tapasztalatait a színterápiával kapcsolatban.

(Forrás: Farbtherapie és Farbtherapie oder Heilen mit Licht und Farbe című cikkekből fordította németről T. B.)