Harmónia a lélekben és a hétköznapokban

Senki sem koncentrál haja, körme, új szövetei növesztésére, érzelmei „gyártására” vagy gondolatai tudatos megfogalmazására, a varázslat mégis megtörténik. Az emberi szervezet test, lélek és szellem elválaszthatatlan hármassága, melynek működése csodálatos: tudatos irányítás nélkül éjjel-nappal egészségünkért, fejlődésünkért dolgozik.

Mindannyian belátjuk, hogy betegségeinket fizikai tényezők sokasága okozhatja, az öröklött hajlamok, a szennyezett levegő, a nem megfelelő táplálkozás vagy a mozgás hiánya. De ismerjük érzelmeink testünkre gyakorolt hatását is: pirultunk már el zavarunkban, remegett a lábunk, összeszorult a gyomrunk stresszhelyzetben, sírtunk, ha megbántottak… Nyilvánvaló tehát, hogy a testünkre bizony hatással van a lélek bármely apró rezdülése, így a test gondozása mellett elengedhetetlen a lélek ápolása is.A virágok ereje gyógyít

Az alternatív gyógyászat ágai több szelíd és holisztikus módszerrel is szolgálnak lelki harmóniánk elérésére, amelyek segítenek régi és új sérelmeink, problémáink megoldásában. Ezekkel visszatalálhatunk az érzelmi biztonság talajára, ahol a szervezet öngyógyító folyamatai is helyreállhatnak, vagyis bárki számára elérhetővé válik az egyensúly adta nyugalom. A növekvő önismeretet támogató módszerek között szerepel a kineziológia, a művészetterápia vagy a Bach virágterápia.

A lélekre ható virágok

Dr. Edward Bach módszere a lélek harmonizálására: a növények virágaiból készült eszenciák közvetlenül hatnak a lelkiállapotra. Rendszerében 38 virágeszencia található, amelyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek hatása hasonló a homeopátiás készítményekéhez, ám míg a homeopátia testi tünetekkel is foglalkozik, a virágterápia csak a lelkiállapottal, vagyis fizikai problémák esetén is az azokkal összefüggő, azok által okozott vagy létrehozott érzelmekkel.

Virágválasztáshoz sokféle megoldás jöhet szóba (pl. kineziológiai izomteszt, kártyák a virágok képével, spontán választás, asztrológia stb.). Sokan alkalmazzák az intuíciós választást, mások pusztán józan ésszel és odafigyeléssel döntenek, a gyógyulni vágyó érzelmi állapotának pontos meghatározása alapján.

Ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved (türelmetlenségtől, féltékenységtől, dühtől, irigységtől vagy félelemtől), akkor a Bach virágterápia eszenciáinak segítségével helyreállíthatja belső egyensúlyát, ami még akkor is sikerülhet, ha szélsőséges állapotokról van szó (bánat, szorongás, erős önbizalomhiány stb.).Vajon mit "tud"?

Értsük meg érzelmeinket

Vegyünk egy példát! Azoknak, akik gondolkodásukban és tetteikben egyaránt gyorsak, és mindent halogatás, olykor átgondolás nélkül tesznek, gyakran türelmetlenek, mivel a lassúságot helytelennek és időpocsékolásnak tartják. Számukra pl. a nebáncsvirág eszenciája adhat lelki enyhülést. Ez a virág az ingerlékenység, nyugtalanság állapotából a gyorsaság pozitív vetülete felé visz: türelmesebbé válunk, szelídek tudunk maradni, és gyorsaságunkat nem feladva, hanem azt megélve, kihasználva függetlenül, hatékonyan tudunk dolgozni. Belátjuk, hogy mások számára esetleg más tempó lehet a megfelelő.

Minden ember egy rá jellemző érzésvilággal rendelkezik, amelynek egy részét örömmel tudja magáénak, míg másokat talán „utál magában”. Valójában az érzelmek önmagukban nem jók vagy rosszak, ezért személyes feladatunk nem a megszüntetésük, hanem a megismerésük, megértésük. A cél a más aspektusban való megélésük, vagyis saját természetünk elfogadása és kezelése – egyéni habitusunk és életvezetésünk szerint.

Frányó Zsófia
Bach virágterápia tanácsadó, kineziológus
Napszikra Terápiás Stúdió Bp.