Önbizalomhiány és bankkártya

Amikor valakinek csökken az önbizalma, hajlamos luxuscikkek vásárlásával vigasztalni magát. Mivel azonban az ehhez elegendő készpénzt kevesen tartják maguknál, leginkább bankkártyával vásárolnak.

Vásárlás bankkártyávalA fenti eredményt kimutató kísérlet résztvevőivel egy számítógépes tesztet töltettek ki, majd egyik felüknek azt mondták, mindössze 12 százalékos eredményt értek el, ami nem vall túl magas intelligenciára. A csoport másik felével azt közölték, 88 százalékos lett a tesztjük, ami nagyon jó eredmény. A végén, amikor megkérdezték tőlük, milyen módon vásárolnának meg egy olyan terméket, amire már régóta vágynak, az önbizalmában megtépázott csoport nagyobb arányban mondta, hogy bankkártyát használna.

Egy másik kísérlet során a kutatók 150 egyetemistát kértek meg, hogy képzeljék el egy farmernadrág megvásárlását. Az egyik csoport feladata az volt, hogy egy drága márkára gondoljon, a másiknak pedig egy átlagos darabot kellett elképzelni. Ezután elvégeztették velük az ismertetett számítógépes tesztet. Azok, akik önbizalmát lerombolták, a kísérlet végén 30 százalékkal voltak hajlandóak többet fizetni a drága nadrágért, és 60 százalékkal többen mondták, hogy bankkártyát használnának a normál darab megvásárlásakor.

Ez nem jelenti azt, hogy a trauma hatására mindent szebbnek látunk, hiszen az átlagos nadrágért nem akartak többet fizetni a résztvevők. A luxust azonban inkább hajlandóak megfizetni ilyen esetekben, hiszen ezek által újra értékesnek érezhetik magukat. A pszichológusok ezt egy bizonyos szintig természetes jelenségnek tartják, az azonban beláthatatlan következményekkel járhat, ha önmagunk kényeztetése meggondolatlan hitelfelvételhez vezet.

(Forrás: Medipress)