A gluténmentes divatdiéta hátrányai

A gluténmentes étrend kezd népszerűvé válni olyanok között is, akik nem gluténérzékenyek. A népesség egy kis hányada nem tudja megemészteni a glutént. Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a gluténfogyasztás csökkentése jót tenne az egészségnek. A glutén növényi fehérje, megtalálható a búzában, rozsban, árpában, rugalmasságot ad a kenyérnek, tésztáknak.

A gluténfogyasztás a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár – áll az American Heart Association tudományos közleményében.

A gluténmentes kevésbé tápláló

Arra szerettünk volna választ kapni, vajon a gluténfogyasztás befolyásolja-e azoknak az embereknek az egészségét, akiknek nincs egészségi okuk arra, hogy kerüljék a glutént. A gluténmentes termékek nagyon gyakran kevesebb diétás rostot és egyéb mikrotápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaznak, ami miatt kevésbé táplálóak, ráadásul többe kerülnek – mondta a Harvard Egyetem tudományos munkatársa, Geng Zong. A cöliákiában nem szenvedő emberek leginkább amiatt teszik megfontolás tárgyává gluténbevitelük korlátozását, hogy a krónikus betegségeket, elsősorban a diabéteszt megelőzzék.

Hosszú távú kutatásban vizsgálták a gluténbevitelt, és úgy találták, hogy a résztvevők közül a gluténbevitelüket sokan 12 g alatt tartották naponta, és közülük azoknak, akik a követés 30 éve alatt ezen az értéken belül a legtöbb glutént fogyasztották, alacsonyabb lett a 2. típusú cukorbetegség kockázata.

Azok a résztvevők, akik ennél kevesebb glutént fogyasztottak, kevesebb gabonarostot vittek be, amiről pedig köztudott, hogy védő tényező a 2. típusú diabétesz kockázatában.

A gluténfogyasztásban élen járó – a napi bevitel felső 20 százalékát alkotó – személyeknek 13 százalékkal kisebb volt a kockázatuk 2. típusú cukorbetegség kialakulására, összehasonlítva a legkevesebb glutént fogyasztókkal. (Ez utóbbiak kevesebb, mint 4 g-ot fogyasztottak.)

A kutatók közel 200 000 ember napi gluténbevitelét vizsgálták, összesen három hosszú távú kutatás adatainak összesítésével (Nurses Health Study, Nurses Health Study II. és Health Professionals Follow-up Study). A táplálkozási kérdőíveket a résztvevők kétévenként, illetve négyévenként töltötték ki.

Az átlagos napi gluténbevitel az NHS kutatásban 5,8 g/nap, az NHS II.-ben 6,8 g/nap és a HPFS-ben 7,1 g/nap volt. A glutén fő forrásai a főtt tészták, gabonafélék, pizza, muffin, perec és kenyér volt.

A kutatás, amely az 1984-től 1990-ig, illetve 2010-től 2013-ig nyert adatokat dolgozott fel, csaknem 16 000 diabéteszes személyt azonosított a felmérések résztvevői között.

A kutatás megerősítésre szorul, részint mert a kérdőív önbevalló volt, részint, mert megfigyelő jellegű volt a kutatás. Másfelől, a legtöbb résztvevő akkor vett részt a felmérésben, mielőtt a gluténmentes diéta népszerűvé vált volna, így nincs adat a gluténmentes diétán élőkről.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés