Anya-magzat kapcsolatanalízis

A módszerről, amely 1996 óta elérhető Magyarországon, és kidolgozója pszichoterápiás tapasztalatok alapján Hidas György és Raffai Jenő pszichoanalitikusok voltak, sokan nem hallottak még. Szerencsére azonban egyre szélesebb körben ismerkednek a kismamák az anya-baba közelebb kerülésének módszerével, és sikerrel alkalmazzák anyaságra való felkészülésükben.

Az egyik legfontosabb, amit érdemes tudni a módszerről, hogy nem feltáró terápia, nem boncolgatjuk direkt a kismama pszichéjét, lelki szálakat, csak azzal dolgozunk, ami az ülések során spontán előjön! A kapcsolatanalízis nem is spirituális szeánsz, amiben mindenféle utaztatásokon, testen kívüli élményeken vesz részt a kismama, melyek során megjósolható a baba neme, születésének időpontja, és nem befolyásolható a sorsa sem, ahogy nem is programozzuk a kisbabát semmire: alvását, személyiségét stb. Ugyan a kapcsolatfelvételek egy kellemesen relaxált állapotban történnek és a kismamában rejlő érzések, esetleges félelmek, aggodalmak sokszor szimbolikus formában jönnek elő, de ezek pszichoterápiában is jól használható elemek (szimbólumterápia stb.).

Kerüljünk közelebb

A kapcsolatanalízisre volt szerencsém mindkét oldalról alaposan rálátni, hiszen kismamaként kislányommal Hidas György kísért utamon, kapcsolat-analitikusként pedig sok-sok kismamát én kísértem a szülésig. Nagyon izgalmas, sok esetben megható és minden esetben egyedi utak ezek, ahol megunhatatlan ámulattal figyelem, hogyan bontakozik ki a nőből az anya, hogyan változik spontán a kismama hozzáállása, és jut el az első trimeszter sajátosságaitól a szülés közeledtéig, befogadhatóságáig, és enged magában rálátást az anyaságra, a szülést követő időszakra is.

A legtöbb esetben megfigyelhető, hogy milyen sok elvárás lakik a kismamákban, melyek bennük vannak otthonról hozott minták és/vagy a társadalom – irreális – sugallatai miatt, és ezzel bizony nehéz lehet megküzdeni, levetkőzni, ám a babával való kapcsolódások élményei nagyban könnyíteni képesek ezen.

Akik részt vesznek kapcsolatanalízisen, könnyebben engedik magukhoz közel az érzést, hogy a várandósság valóban más állapot, semmi nem olyan, mint volt, nem is lesz, és teljesen hasztalan erőfeszítés erre törekedni! Mind a testben, mind a lélek síkján jelentkező változások élettaniak, és az anyává válás útján hasznos engedni megtörténni ezeket. Ebben a folyamatban nagyon sokat számít, hogy a rendszeres – általában heti egy – találkozások által a kismama rutint szerez a kisbabájával való kapcsolatban. Ismerkedik annak sajátos bontakozó személyiségvonásaival, átéli, hogy magzata is kompetens, érző lény, akinek szintén van véleménye, szükséglete, igénye a kommunikációra, élete nem megszületése után kezdődik, és szülés/születés után ismerősként tekintenek egymásra, nem akkor ömlik rá a frissen született anyára a sokk a hatalmas felelősségtől, hanem mindketten tudják, mi vár rájuk.

Tehát a kapcsolatanalízis fő célja a természetesen meglévő kapcsolat tovább mélyítése, anya-baba egymáshoz közelebb kerülése, és ezek mentén az anyává válás útján megjelenő kisebb-nagyobb akadályok, gátak feloldása, szorongások csökkentése. A legtöbb kismama, aki engem felkeresett, küzdött némi bűntudattal is, mely szerint a sok munka, nagyobb gyermek, a rohanó világ miatt nem töltött elég időt otthon befelé fordulással, a babára csak akkor figyelt, ha valami egyértelmű testi jel is felmerült. A kapcsolatanalízisnek sok más mellett ez is előnye: a babára fordított tömény, saját idő! Már ez a tény hatalmas megkönnyebbülést tud adni az elfoglalt, stresszes kismamáknak. Emellett előzetes veszteségek utáni nyomasztó terhek, aggodalmak esetén is hatásosak a kapcsolatfelvételek. Nem utolsósorban bizonyos fizikai eltérések esetén, a szükséges orvosi beavatkozásokat kiegészítve – idő előtt nyíló méhszáj, sűrű keményedések, farfekvés, harántfekvés – is remek támasz tud lenni a méhvel való kapcsolódás!

Aki szeretne elmélyülni a kapcsolatanalízis hátterében, ajánlom olvasásra a Lelki köldökzsinór c. könyvet, melyben az elméleti információk mellett kapcsolatanalízises mamák élménybeszámolói is olvashatók.

Dobiné Olasz-Papp Nóra
személyközpontú tanácsadó és kapcsolatanalitikus
Tanácsadás
www.dobinenora.hu, www.valaszkeszszulok.hu

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés