Átfogó vizsgálat

A működő homeopátia

Magyarországon a homeopátia rendszeres használóinak 35%-a szerint a homeopátia minden alkalommal segít a gyógyulásban. Franciaországban most zárult le az eddigi legnagyobb léptékű 10 éves kutatási program, amely valós körülmények között vizsgálta a francia háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre.

Magyarországon a lakosság 40%-a támogatja az alternatív gyógymódokat, 22%-uk családjában már kipróbáltak homeopátiás szert, és a családok 5%-a rendszeresen használja a homeopátiát. A Medián által 2017. október második felében 1200 fős országos reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a megkérdezettek 44%-a gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. A homeopátia rendszeres használóinak 58%-a szerint ezek a szerek néha működnek, néha nem, 35%-uk viszont úgy tapasztalta, hogy mindig segítenek.

A többségnél működik

Franciaországban a betegek 77%-a bízik a homeopátiában, 56%-uk már próbálta és 36%-uk rendszeresen alkalmazza, a betegek 55%-a konvencionális és homeopátiás szert is szed egy időben. A homeopátiás konzultációt és gyógyszereket támogatja a társadalombiztosító. A 62 ezer háziorvos közül 58 ezer írt már fel homeopátiás készítményt a betegének.

A homeopátia gyógyításban betöltött szerepét, a hagyományos gyógyszerekhez viszonyított hatásosságát az eddigi legnagyobb léptékű, 10 éves kutatási program keretében Franciaországban végezték el. Az EPI3 kutatás valós körülmények között vizsgálta a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A vizsgálatba bevontak olyan orvosokat, akik a konvencionális gyógyítás hívei, homeopata orvosokat, és olyanokat, akik mindkét módszert vegyesen alkalmazzák. A betegekkel a gyógyszerfelírást követően egy, három és tizenkét hónappal beszéltek, így hosszú távon nyomon követték állapotukat. A vizsgálat során figyelemmel kísérték a betegség klinikai lefolyását, a gyógyszerfogyasztást és egyéb orvosi kezeléseket, a nemkívánatos hatásokat és azt is, előfordult-e, hogy a beteg elesett valamilyen gyógyulási lehetőségtől.

Az összesen 825 háziorvos és 8 559 beteg részvételével végzett EPI3 vizsgálat arra a három betegségcsoportra fókuszált, amellyel a leggyakrabban fordulnak háziorvosukhoz a betegek: az izom- és csontfájdalmak, a felső légúti fertőzések, az alvászavar, valamint a szorongás és depresszió.

Az izom- és csontproblémákban szenvedő, homeopátiával kezelt és 1 évig utánkövetett betegek feleannyi nem-szteroid gyulladáscsökkentőt és egyharmaddal kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek, mint a homeopátiát nem alkalmazók, hasonló gyógyulás mellett. A felső légúti megbetegedésben szenvedő betegek ellátásakor a homeopata orvosok feleannyi lázcsillapítót és antibiotikumot alkalmaztak, hasonló gyógyulási eredménnyel. Azoknál a betegeknél pedig, ahol szorongást vagy depressziót diagnosztizáltak, a homeopata orvos harmadannyi pszichotróp szert írt fel, hasonló klinikai hasznosság és gyógyulási esély mellett.

„Mindig is személyes meggyőződésem volt saját és kollégáim tapasztalata alapján, hogy a homeopátia hatásos és rendkívül jó módszer a háziorvosi gyakorlatban. Most már azonban nem csak egyszerűen meggyőződésről van szó, hiszen az EPI3 a kezünkbe adta a bizonyítékot. Ma, ha a kizárólagosan hagyományos orvoslást alkalmazó kollégáimmal beszélgetek, elmondhatom: ugyanolyan betegeket kezelünk, ugyanolyan súlyos betegségekkel, és mi a homeopátiával ugyanazt a javulást érjük el alacsonyabb költséggel és kevesebb ártalmas következménnyel" – hangsúlyozta dr. Radnai Andrea orvos, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke.

Az EPI3 vizsgálat hátteréről

A csaknem 10 éves, farmakoepidemiológiai vizsgálatokból álló kutatási program célkitűzése a homeopátiás gyógyszerek háziorvosi gyakorlatban elfoglalt helyének meghatározása, valamint a gyógyulás folyamatának a különböző orvosi gyakorlatok szerinti – hagyományos, vegyes vagy homeopátiás – értékelése és összehasonlítása volt. A program azt vizsgálta, hogy a különböző orvosi gyakorlatokban résztvevő betegek gyógyulási képletei miként alakultak a mellékhatás, a hosszú távú hatás, valamint a gyógyulási esély figyelembevételével.

A vizsgálatot egy független, a homeopátia világától távol álló tudományos testület végezte, betartva az ENCePP (European Network of Centres for Pharmacœpidemiology and Pharmacovigilance) helyes gyakorlatra vonatkozó szabályait. Ezt a követelményt a kutatás módszertanának kidolgozásától kezdve az adatgyűjtés módjáig a vizsgálat teljes folyamán betartották, amit az orvosok rendelőiben, közvetlenül a beteg jelenlétében működő független vizsgálóbiztosok is ellenőriztek.

Az EPI3 vizsgálat különböző orvosi gyakorlatokat (homeopátiás, „hagyományos", vegyes) hasonlított össze 3 kohorsz – felső légúti fertőzések, mozgásszervi zavarok, valamint szorongás/depresszió/alvászavarok – esetében. Az eredmények a 3 kohorszban azonosak voltak: a különböző orvosi gyakorlatokban hasonló volt a klinikai lefolyás, a homeopata orvos által végzett kezelések esetén nem jelentkeztek elvesztett lehetőségek (szövődmények kialakulása vagy a gyógyulási esélyek csökkenése). Emellett kimutatható volt, hogy a homeopata orvosokhoz forduló betegek szignifikánsan kevesebb egyéb gyógyszert alkalmaznak (antibiotikumok, NSAID-k, pszichotróp szerek), aminek következtében kevésbé vannak kitéve ezek nem kívánt mellékhatásainak.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés