Mi történik a testünkben, amikor öregszünk?

Lassan fogyó tartalékok

A 30. életév után minden nappal csökken fizikai tartalékunk, mindaddig, amíg a szervi funkcióink fenntartása már nem lehetséges. Európában a lakosság egyre öregszik, egyre több idős és egyre kevesebb fiatal lesz. Ezt a tényt nevezik kettős öregedésnek. A leggyorsabban a 80 évnél idősebbek száma nő – 2030-ig kb. a lakosság 6%-a lesz idősebb 80 évnél.

Rostok, mozgás a székrekedés ellen

Segítik a bélmozgást

A székletürítés gyakorisága egyénileg különböző és számos tényezőtől függ, pl. a kortól és a táplálkozástól. A napi három ugyanolyan normális, mint háromnaponta egyszer. Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítés heti 3-nál ritkább. Ritkán a széklet a vízelvonás következtében keménnyé és szárazzá válik, ami puffadást vagy hasi fájdalmat okozhat.

Hasmenéskor legjobb a folyadékpótlás

Segít a jó öreg kamillatea

Mindenkinek volt már hasmenése akár fertőzés, stressz, romlott élelmiszer, vagy gyomor-bélhurut miatt. A kellemetlenség egy idő után magától megszűnik, de segíthetünk a szervezetnek, hogy gyorsabban megszabaduljon ettől az olykor nem veszélytelen jelenségtől. Hasmenésről beszélünk, ha naponta több mint háromszor kásás vagy vizes széklet fordul elő.

Mitől zsibbadunk?

Ingerület-vezetés mérése

Kényelmetlen ülés, vagy hosszan tartó fekvés után előfordul, hogy zsibbad a lábunk vagy a karunk. Normális esetben mindenki ugyanúgy reagál: rázza az érintett testrészt és dörzsöli a bizsergés helyét. Általában elég néhány perc, és elmúlik a kellemetlen érzés. Előfordul azonban, hogy a zsibbadás akár egy órán át is eltarthat. Vajon mi lehet az oka?

Ha fáj a gyerek füle

Éles, lüktető fájdalom

Szúró, lüktető fájdalom a fülben, általában egy megfázás után – ezek a tünetek akut középfülgyulladást jeleznek kisgyermekeknél. A középfülgyulladás kockázati tényezői lehetnek még többek között a cigarettafüst és anatómiai rendellenességek. A fájdalom enyhítésében és a gyulladás időtartamának lerövidítésében gyakran segítenek házi szerek.

Bejelentkezés

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Hírlevél fel/leiratkozás

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés