Miért ájulunk el?

Segítsen, hívjon mentőt

Az ájulás ijesztő állapot: hirtelen már nem vagyunk urai érzékeinknek, és megszűnik a külvilág. Van néhány tipikus helyzet, amikor különösen gyakori az ájulás, például kánikulában, és vannak olyanok, akik „hajlamosak" az ájulásra. Miért ájulunk el egyáltalán? Gyakran alacsony vérnyomás esetén, vagy sokkos állapotban. A szervezet mely folyamatai felelősek?

Alkoholmentes szeder- és áfonyabor diabéteszeseknek

Szeder és áfonya

A cukorbetegség napjaink egyik mind jobban előretörő és sajnos egyre erősödő ellensége. A világon ez a leggyakoribb anyagcsere-betegség, amely több mint 100 millió embert érint – akiket nyilvántartanak. Ebbe a számba még nem számítanak bele azok, akik potenciális cukorbetegek vagy azok, akik egyáltalán nem is tudnak róla, hogy diabéteszesek.

Éjjeli műszakban nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg

Sötét lehet a jövő

Nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor. A glükóz tolerancia – vagyis a vércukorszintünk szabályozásának képessége – az egészséges emberek esetében este alacsonyabb, mint reggel, ezért a több műszakban dolgozók nagyobb eséllyel szenvedhetnek cukorbetegségben. Vannak olyan időszakok, amikor az este folyamán optimálisabb a táplálékbevitel.

Mit együnk vashiány ellen?

A húsokból jól felszívódik

A vas nélkülözhetetlen nyomelem, a vörösvérsejtekben, az izomfehérjében és számos enzimben fordul elő. A vörösvérsejtek szállítják az oxigént, emellett a vas szerepet játszik az energia és számos fontos anyag termelésében. Elsősorban oxidációs folyamatokban és a sejtek energiatermelésében, a sejtlégzésben vesz részt, de felelős az izom vörös színéért is.

Miért betegít meg és tesz kövérré a kiszáradás?

Napi két liter, kortyokban

Emésztési problémák, csúnya bőr, hólyag- és vesegyengeség, fáradtság, fejfájás – csak néhány a kiszáradása következményei közül. A víz ugyanolyan fontos az élethez, mint a levegő, amit belélegzünk, ezért kell komolyan venni elegendő mennyiségű víz (legalább 2 liter naponta) elfogyasztását. Nézzük az okokat, miért jobb elkerülni a kiszáradás következményeit.

Bejelentkezés

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Hírlevél fel/leiratkozás

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés