Hirdetés

 

Hirdetés

 

Gondolatok az allergia gyógyításáról

Az allergia népbetegség. Az emberek többsége allergiás valamire, a különbség csak abban áll, hogy az allergiának van-e komoly tünete, okoz-e klinikai tünetekben jelentkező panaszt, vagy enyhe lefolyása miatt alig érzékelhető. Cikkünk szerzője a tapasztalatait ismerteti.

Az allergia kialakulásának oka a szervezet védekező rendszerének működésében, az immunrendszerben keresendő. Az immunrendszer feladata, hogy a külvilágból a szervezetünkbe jutó testidegen, káros anyagok ellen védelmet nyújtson.

Hibás működése kétféle lehet:

 • ha nem küzdi le a szervezetbe jutó károsító tényezőket, alulműködik, így fertőzés jön létre,
 • ha túlműködik, túl sok ellenanyagot termel, akkor allergiás reakció alakul ki.

Az ilyen reakciót kiváltó anyagot, illetve a bennük lévő specifikus fehérjéket allergéneknek nevezzük. Ezek légzéssel, érintkezéssel, szúrás útján, táplálékkal juthatnak a szervezetbe. Az allergének rendkívül sokfélék lehetnek: házi por, állati ürülék, állati szőrök, tollak, növényi por és pollen, penészgombák, nehézfémek, gyógyszerek, oltóanyagok, kozmetikumok, napvédő szerek, édesítő anyagok, textíliák, rovarölő szerek, mosó- és mosogató szerek, tisztító- és fertőtlenítő készítmények, festékek, tartósító anyagok stb.

A fő ok a helytelen táplálkozás

Felmérések szerint az allergiások száma évente 5%-kal nő. Ennek legfőbb oka a civilizációs étrendben, a helytelen táplálkozásban keresendő. Az élelmiszer-adalékok száma ma kb. 3500-ra tehető, ezek allergiás reakciót válthatnak ki. Egy átlagos vegyes étrenden élő ember évente 4-5 kg adalékanyagot fogyaszt el, egész életében pedig annyi ételfestéket, amivel egy néhány négyzetméternyi falfelületet ki lehetne festeni.

Az allergiás reakció legtöbbször egy különleges sejttípusban, a hizlalósejtekben alakul ki, amelyek felületén lévő mintegy 350 ezer érzékelő receptor aktivizálódása révén különféle kémiai anyagok (hisztamin, citokinek, leukotriének, prosztaglandinok) szabadulnak fel. Az orrnyálkahártyán, az orr melléküregeiben, az alsó légutakban, a bőrön orrfolyás, bőrkiütés, asztma formájában jelentkező reakciót váltanak ki, amely bőrviszketésben, csalánkiütésben, a szem kötőhártya-gyulladásában, fülbetegségben, nagyothallásban, szénanáthában, orrmelléküreg-, homloküreg- és mandulagyulladásban, asztmatikus tünetekben nyilvánulhat meg.

Az emésztési zavarok hátterében is gyanítható az allergia jelenléte, például a krónikus gyomor- és bélhurut, hányinger, hasmenés, vastagbél-, epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladás esetén, valamint a húgy-ivarszervek területén. Felléphet vesemedence- és húgyúti gyulladás vagy visszatérő hüvelygyulladás formájában is.

Az allergia kimutatására legelterjedtebb az orvosi klinikai gyakorlatban használatos bőrteszt, amikor az allergén vizes oldatát érintkezésbe hozzák a bőrrel, és a bőrreakció alapján bírálják el az anyagot.

Allergének tesztelése Voll-készülékkel

A Voll-féle elektroakupunktúrás készülék jól használható az allergének tesztelésére (100-féle allergénre), amikor a különböző szervek meridiánjain (energetikai csatornáin) a pácienshez kapcsolt elektródában átbocsátott gyenge áram segítségével vizsgáljuk a visszaérkező bioáram potenciája alapján a különböző anyagokra adott válaszreakciót.

Az eljárás lényege, hogy azonnal kimutatható az allergének száma, a vizsgálat köre tetszőlegesen növelhető, és az nem okoz semmiféle reakciót, nem hagy nyomot a páciensen.


Étrend, fülakupunktúra, homeopátia, böjt, fitoterápia

Az allergén(ek) meghatározása után az élelmiszer-allergiák leküzdésének a kulcsa az étrend átalakításában rejlik. Kerülni kell a nagy fehérjetartalmú ételeket, mint:

 • az állati eredetű termékeket,
 • az allergén anyagokat,
 • a fehér cukrot.

Célszerű rotációs étrendet, helyes ételkombinációkat alkalmazni és fokozott figyelmet fordítani a megfelelő vitamin- és nyomelemellátásra. A megfelelő étrend kialakítását követően kerülhet sor az akupresszúrás és fülakupunktúrás beavatkozásra. A páciensek tűrési fokának függvényében tartós vagy egyszer használatos tűvel (esetleg Vaccaria növény magjának a felragasztásával) hatékonyan gyógyítható az allergia, az úgynevezett auriculo-medicinális eljárás (fülakupunktúrás) allergiapontjainak ingerlésén keresztül.

Hatékony kezelés érhető el különböző komplex homeopátiás szerek bevetésével, amelyek ugyancsak a Voll-készülékkel történő tesztelés alapján, „testre szabottan”, számítógépes programok segítségével optimalizálhatók.

Jó eredményt adhat az élelmiszer-allergia esetén a böjtölés. Heti 2-3 nap böjttel – előzetesen kipróbált zöldséglevek megfelelő kombinációjával – megelőzhető az allergiás roham létrejötte.

Hasznos lehet a fitoterápia, vagyis gyógyteák fogyasztása. Különösen virágporra érzékenyek és szénanáthások gyógyítására jól bevált az apiterápia (méhtermékkel való gyógyítás). Ezek közül is a méhszurok (propolisz) kivonat körültekintő alkalmazása javasolható.

Kiegészítő módszerek, gyakorlati tanácsok, pszichés háttér

Egyéb kiegészítő módszerek közül alkalmazható még:

 • a klímakúra (tengerparton vagy magaslaton bizonyos allergiák megszűnnek),
 • friss levegőn való mozgás (fényfürdők, légfürdők),
 • reflexológia (a talp bizonyos zónáinak masszírozása),
 • hagyományos készítmények (ortomolekuláris medicina); a nyomelemek közül a hisztamincsökkentők (magnézium, kálium, mangán) szedése és kalcium bevitele a szervezetbe,
 • stresszoldás (meditáció, relaxáció).

Néhány gyakorlati tanács allergiás betegeknek:

 • a portörlést nedvesített ruhával végezzük (amit száraz törlés követ, a gombák megtelepedését elkerülendő),
 • takarításkor szájkendőt használjunk, és a vegyszerek használatát kerülni kell,
 • az atkák megtelepedésének kedvenc helyeit (matrac, kárpit, ágybetét, szőnyeg) rendszeresen takarítani kell,
 • a lakás hőmérsékletét 18-20 °C-on, 60%-os relatív páratartalmon tartsuk.

Kevesen gondolják, hogy az allergiának pszichés háttere is lehet. Az allergia alapvető lelki oka, hogy az ember a tudatos vagy tudatalatti szférájában irtózik életének bizonyos területeitől, mozzanataitól, elutasítja, elhárítja azokat. Többnyire azokról van szó, amelyekkel nem sikerül megbirkóznia, amelyekkel nem óhajt találkozni, érintkezésbe lépni.

A lelki oldás legfontosabb feladata tehát megkeresni azt, hogy mire allergiás a páciens, mely területektől irtózik, milyen személyiségjegyeket utál, melyek ütköznek az elképzeléseivel, személyiségével.

Az allergiás beteg csak akkor tud megszabadulni az allergia nyűgétől, ha megtanul tudatosan szembenézni az általa ellenzett, elkerült, elhárított dolgokkal, személyekkel, területtel.
Mindenkinek jó egészséget és sikeres felépülést kívánok!

Prof. Dr. Gere Tibor
természetgyógyász, reflexológus, addiktológus,
fül- és elektroakupunktőr, bioenergetikus
Tel.: (20) 411-5887


Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Az eseménynaptár üres.

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés