Lelki szemeinkkel látunk

Emlékképeink egyre több részén azonban már nincs mit látni, mert nincs képi alakjuk. Mit is láthatna az ember 2000-féle árucikk árán vagy a paragrafusokon. Ezek csupán problémák, a bal agyféltekét birizgáló adatok, nincs képi tartalmuk, semmi közük az inkább jobb agyféltekés látás tudományához.

Képeket kellene látni, emlékképeket, nemcsak problémákat átlátni. Az emberiségnek „gyárilag” az előbbi kellett a túléléshez egy-két millió évecske óta, de a túlélés titka a problémák kezelése, tehát a civilizáció követelményeinek okán gyengül a látóképességünk. Gondjainkon agyalunk, ha villamosozunk, ha autózunk, ha alszunk, hát még ha tanulni kell – és ez mind elveszi tőlünk az igazi látást.

Tehát a rossz szemű csak azt hiszi, hogy jól tud emlékezni… Hívjunk segítségül egy jó szemű családtagot, barátot, és teszteljük újra a kérdést. Csukjuk be a szemünket, mondjuk a sötét szobában, és képzeljük el, hogy a helyiségben nappali világosság van. Sok rossz szemű kevésbé, a rövidlátó biztosan alig tudja elképzelni, míg a jó szeműnek ez nem gond. Aki élesnek hitte eddig, az is lelombozódik, mert a barát tesztelése jelzi, hogy szemüveges képzelete nem annyira jó. Aztán nézzünk rá egy apróhirdetésre, és képzeljük el behunyt szemmel. Egy olvasó szemüvegesnek ez kihívás, míg a jó szemű nem is érti, mi a probléma.

Csak relaxált állapotban működik

A vizualizáció olyan rossz lehet egy maradék látással élőnél vagy egy 15 dioptriás rövidlátónál, hogy elképesztő, de az illető nem is gondolná, amíg nincs megmérettetés. A tréning és a jól látó partner éppen abban segít, hogy a lelki szemeink előtti sivár képeket helyesen értékeljük, erősítgessük, hogy később akár nyitott szemmel is meg tudjuk tartani a látnivalót egyre többször és egyre teljesebb „fényében”.

Éles belső és külső képet csak akkor kaphatunk, ha teljes a lazítás. Csak relaxált állapotban kezd működni az egészséges látás másik két elengedhetetlen kelléke: a korrekt emlékezés és a helyes felidézés vagy vizualizáció (l. a kapcsolódó cikkeket).

Beláthatjuk, hogy szürke vagy zöld hályog, csőlátás vagy magas dioptria, szemüveg vagy kontaktlencse, idős kor meg genetika ide vagy oda – mindez lelki szemeinket nem befolyásolja. „Csupán” arra kell gondolni minden kisebb és bonyolult szemproblémánál egyaránt, hogy a belső képet lássuk nyitott szemmel, és azonnal beindulnak az egészségesebb látási folyamatok. Az igazi, kemény munkát igénylő látásnevelés, a lelket, a testet és a szemet melengető, építő szemtréning – még azoknál is, akiknél az orvosok befejezték a kezeléseket.

Vén Péter
szemtréner
Tanácsadás

A szerző legközelebb 2008. szeptember 20-án 11-17 óra között tart Szemwellness szombatot Pécsen. További érdeklődés a pécsi eseményről: latastrening.pecs@gmail.com, tel.: (20) 552-6946.
Vén Péter egyéb programjai: Minitréning keddenként Budapesten a Margit-hídnál, 2008. szept. 23., 30., okt. 7., 14., 17-18.30 óra között, tel: (20) 471-5303; Szemwellness szombat Budapesten a IX. kerületben, 2008. okt. 11-én 10-16 óra között; novemberben látástréning Vácon. További információ: info@szemtorna.hu, tel.: (1) 216-1976.