Borogatások köhögés, torokfájás ellen

Hideg és szeles napokon gyakran kínoz minket torokfájás és köhögés, emellett jön, vagy itt is van már az újabb influenzajárvány. Megnyugtató lehet számunkra, hogy vannak olyan régi, jól bevált természetes gyógymódok, mint például a borogatás, amelyek gyors enyhülést hoznak.

A helyes borogatás több rétegből áll, általában három rétegű: belső, köztes és külső rétegből áll. Belső rétegnek kiválóan megfelel egy pamutpelenka, egy vékony konyharuha vagy másfajta lenvászon kendő. Ezt használjuk fel a természetes hatóanyag felviteléhez. A hatóanyagot – például a burgonyát, hagymát stb. – a kendő közepére helyezzük, majd a széleit ráhajtjuk, hogy a gyógyhatású anyag ne eshessen ki belőle. Az így elkészített kendőt helyezzük közvetlenül az érintett testrészre.

Fontos, hogy meleg borogatás esetén a felhelyezés előtt ellenőrizzük a borogatás hőmérsékletét, például a könyökünkön. A következő, köztes réteg elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a hatóanyag ne áztassa át a külső réteget. Figyeljünk arra, hogy a köztes réteg nagyobb méretű legyen, mint a belső kendő, hogy teljesen befedhesse azt. A köztes kendő is legyen légáteresztő. Ez azért fontos, hogy a borogatás a nedvességtől dunsztolódhasson, és kialakuljon a kívánt hőhatás. Itt is ajánlott lenvászon kendő használata. A külső rétegnek bizonyos ideig tartania kell a borogatás hőmérsékletét, használjunk ezért például egy frottírtörülközőt vagy egy vastag gyapjúsálat. A külső réteg is legyen nagyobb a belső és a köztes kendőnél, hogy mindkettőt jól befedje.

Ne legyen szoros, sem laza!

Így készítsük el a borogatást: először fektesse egymásra mind a három réteget (külső, köztes és belső réteget), így tegye az érintett testrészre. Erősítse oda a belső kendőt olyan szorosan, amennyire csak lehet, majd helyezze fel a köztes és a külső kendőket is. Ügyeljen arra, hogy a borogatás ne legyen kényelmetlen, vagyis a kendőket nem szabad sem túl lazán, sem túl szorosan felhelyezni. Fontos, hogy a borogatás hőmérséklete is megfelelő legyen. Ha például a beteg néhány perc elteltével fázni kezd, azonnal le kell róla venni a borogatást.
Most pedig nézzük, milyen panaszokra mit érdemes használni:

Burgonyás borogatás
Torokfájásnál alkalmazhatunk burgonyás borogatást. Ehhez még melegen meghámozunk 4-6 héjában főtt burgonyát és összenyomkodjuk. A burgonyapépet kendőre tesszük, beleburkoljuk, és még egyszer ellenőrizzük a hőmérsékletét. Mivel a krumpli jól tartja a meleget, figyeljünk arra, hogy a borogatás kellemesen meleg legyen, a beteg ne érzékelje túl forrónak. Tegyük a borogatást a fent ismertetett módon – a köztes és külső réteggel együtt – az érintett nyaka köré. Ügyeljünk arra, hogy a borogatás ne legyen túl laza. Különösen kínzó torokfájásnál – hatéves kortól kezdve – a borogatás előtt kenhetünk a megduzzadt nyirokmirigyekre némi mentol tartalmú kenőcsöt, ezzel is csillapíthatjuk az erős fájdalmat.

Hagymás borogatás
Köhögés esetén készítsünk hagymás borogatást. Ehhez használjunk apróra vágott, enyhén üvegesre pirított hagymát. Hagyjuk kicsit hűlni, majd tegyük egy nagyobb méretű belső kendőre, ennek a széleit hajtsuk be úgy, hogy legalább mellkas méretű maradjon. Tegyük a kendőt közvetlenül a beteg mellkasára. Legyünk nagyon óvatosak, el ne felejtsük ellenőrizni a borogatás hőmérsékletét, hiszen az olaj nagyon forró tud lenni! A hagymás belső kendőt borítsuk be a köztes és külső réteggel, majd takarjuk be jól a beteget. Egy csésze köhögés elleni gyógytea és legalább 20 perc pihenés hasznos kiegészítője lehet a kezelésnek.

Borogatás gyerekeknek
Mivel a kisgyerekek nehezen maradnak nyugton, könnyen elcsúszik rajtuk a borogatás. Ezt megelőzhetjük, ha a külső réteget egyszerűen egy pólóval helyettesítjük, és így fektetjük ágyba a gyereket. A borogatás így tovább megmarad a kis „örökmozgókon”.

(Forrás: Die Apotheke, németből fordította Mészáros Csilla)