A terhességi hányás modern szemlélete

Csak arra gondolhatunk, hogy az evolúciónak „célja” volt azzal, hogy kifejlesztette és megőrizte ezt a kellemetlen jelenséget. Vagy másként: ha nem származna valami előny a terhességi hányásból, akkor már régen kiszelektálódott volna, és nem érintené a nők kétharmadát. Mint az evolúció dörzsölt védőügyvédje, addig csűrünk és csavarunk, míg a végén ki kell jelentenünk: a terhességi hányás igenis jó dolog kell, legyen; örüljön az, akinek van, és viselje el hiányát az, akinek nincs.

Statisztikai vizsgálatok többszörösen megerősítették, hogy akik terhességük korai szakaszában hányingerről/hányásról számolnak be, azoknál kevesebb szülési komplikáció várható, és életképesebb utódot hoznak a világra. Ezzel szemben, akiknek a terhesség elején nincsenek émelygős/hányásos tüneteik, azok gyakrabban vetélnek el, gyakoribb körükben a koraszülés, és kisebb súllyal születik gyermekük.

Már 1940-ben megjelent egy közlemény, amely arra a meglepő következtetésre jutott, hogy a vészes terhességi hányásban szenvedő nők közt hétszer kisebb volt a vetélés kockázata, mint az átlagos terhesek közt. Ez már csak azért is meglepő, mert a vészes terhességi hányást súlyos, veszélyeztető állapotnak tekintjük. Egy 338 főre kiterjedő vizsgálatban a következő összefüggést találták:

 

Émelygés és/vagy hányás terhesség alatt

 

egyik sem volt

44 fő

csak émelygés volt

136 fő

hányás terhesség alatt

234 fő

élve szülés

80%

89.7%

95.4%

magzat elvesztése

20%

10.3%

4.7%

A cikk folytatásában többek között a terhességi hányás evolúciós előnyeiről is olvashatnak, valamint arról, milyen módon kezelhető ez a kellemetlen jelenség.

A folytatás olvasása a Tények és Tévhitek portálon való regisztrációt igényli, ami csupán az e-mail cím megadásából áll. A hírlevélre való feliratkozással olvashatja tovább a cikket. A regisztrációhoz és az olvasáshoz kattintson ide!

(Forrás: Tények-tévhitek.hu)

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus
További hírek és aktualitások Szendi Gábor honlapján.