A hipnózis allergiát is gyógyíthat

Azt mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy a nagyon hasonló tünetek ellenére nem minden allergia pszichés eredetű, így ezek az esetek hipnózissal nem gyógyíthatók. A kétfajta eredetű betegség megkülönböztetésének fontos szempontja az életkor, vagyis az az időpont, amikor először jelentek meg a tünetek. A kisgyermekkorban jelentkező allergiánál például szinte kizárható a pszichés eredet, viszont a felnőttkori tünetmegjelenés nagyon gyakran egyértelműen köthető a beteg életének valamely válságos eseményéhez, például valamely (akár fizikai, akár szellemi) méltánytalan támadáshoz. Az ebben érintett személy a frusztráció okozta szorongásait, a szervezetét érő külső hatásokra (pollenre, porra stb.) testálja át. Ha a terapeuta hipnózisban megkérdezi az allergiás betegtől, hogy vajon milyennek látja, képzeli el a tüneteket okozó pollenszemcséket, akkor igen sokszor antropomorf válaszokat kapunk. A terápia célja, hogy az allergiás páciens előbb ismerje meg a saját frusztrált érzéseit, majd tanulja meg azok tudatos szabályozását. Így olyan érzelmi viszonyba tud került a pollenekkel, mint az, aki nem allergiás.

– Az allergián kívül még milyen betegségek, tünetek kezelésére alkalmas a hipnoterápia?

– A fogorvosok már évtizedek óta sikerrel alkalmazzák érzéstelenítésre. Magyarországon például dr. Kelemen Pál szájsebész főorvos látványos filmen dokumentálta a folyamatot. Megmutatta, hogyan lehet hipnózisban érzésteleníteni, kisebb szájsebészeti műtéteket vagy fogorvosi beavatkozást fájdalommentesen elvégezni. A hipnózisnak különösen nagy a jelentősége azoknál a pácienseknél, akik allergiásak az érzéstelenítő injekciók hatóanyagaira, vagy egyéb okok miatt ellenjavallt náluk azok használata.

– Napjainkban megszámlálhatatlan hangkazetta, DVD, könyv, tévéadás „bombázza” az emberek tudatát, amelyek a „házi” hipnózisra, relaxációra, tudatmódosításra buzdítanak. Lehetnek veszélyesek ezek, árthatnak az azokat alkalmazóknak, valóban képesek a módosult tudatállapot felidézésére?

– A forgalomban lévő filmek, kazetták, DVD-k döntő többségét nem szakemberek állítják elő. Azok a hangkazetták, amelyek bizonyos célzott szövegeket (relaxáció, leszoktató) ismételgetnek folyamatosan, csak akkor hatásosak, ha a pácienst ebben a tevékenységében egy terapeuta irányítja. Olyan, aki jól ismeri páciense problémáit és tudja, hogy számára konkrétan milyen tartalmú szöveg hallgatása lehet a hasznos. Szerintem a ma forgalomban lévő kazetták, könyvek inkább piaci célt szolgálnak, mintsem a gyógyítást.

Az is nyilvánvaló, hogy többféle módon árthatnak az embereknek. Egyrészt azért, mert a gondokkal küzdő páciens ahelyett, hogy szakemberhez fordulna, inkább a kazettáktól, könyvektől remél gyógyulást. Bár a magyar törvényalkotók már régen kimondták, hogy hipnózist kizárólag klinikai pszichológus és orvos végezhet, ez egyáltalán nem tántorítja el azokat a vállalkozó kedvű amatőröket, akik hasznot remélnek ebből a tevékenységből.

Megszámlálhatatlan esetet hallottam, tapasztaltam, amelyek során vallási szekták, vagy magánemberként „imaginációt” végző, „látó”, „sorselemző” személyek a hipnózist is megpróbálják felhasználni a tevékenységükhöz. Ezekből a „mágusokból” ma is rendkívül nagy a kínálat, elég csak az internet információiba belepillantani, hogy lássuk, hányan és milyen módon ajánlgatják szakértelem nélküli szolgáltatásaikat. A hipnózist sokan kártyajóslással, asztrológiával, egyéb „ezoterikus tanokkal” kombinálva kínálgatják. Nem tipikusan magyar problémával állunk szemben, világszerte sarlatánok százezrei próbálkoznak hasonló módszerekkel. Ezek az emberek óriási károkat okozhatnak.

Lóránth Ida